Αντιθέσεις: Έβρος

-Διαφήμιση-

Η ΝΔ επιλέγει την κομματική εκμετάλλευση της εθνικής κρίσης

Ο Σύριζα επιλέγει τη λούφα και παραλλαγή

Εισβολή, ασύμμετρη απειλή, επίθεση κατά της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, οι ακραίοι της ΝΔ και τα φιλικά τους ΜΜΕ διαγωνίζονται στην εθνικιστική, δήθεν πατριωτική, πασαρέλα των ημερών. Στόχος τους δεν είναι να ενημερώσουν, να ενισχύσουν το πατριωτικό φρόνημα, να καλέσουν τους Έλληνες σε επαγρύπνηση. Όχι. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν μια δύσκολη κατάσταση, μια εθνική κρίση, για να αποκτήσουν κομματικά οφέλη. Να ξεχαστεί η καταστροφική ανικανότητα και η εκτός πραγματικότητας ιδεοληψία της κυβέρνησης, που οδήγησαν τα νησιά σε ασφυξία και το προσφυγικό σε δραματικό αδιέξοδο. Να ξεχαστούν επίσης όσα τα ΜΑΤ διέπραξαν πριν από λίγες μέρες, εναντίον εκείνων που τώρα καλούν σε συστράτευση για να αντιμετωπιστεί η «εισβολή».

Φυσικά και υπάρχει εθνική κρίση. Φυσικά και υπάρχει μαζική προσπάθεια εισόδου προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος υποκινούμενη από την Τουρκία. Φυσικά και η χώρα πρέπει να διαφυλάξει τα σύνορά της, όπως θα έκανε κάθε χώρα στη θέση της. Όλα αυτά είναι αυτονόητα για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Εκείνο που όχι μόνο δεν είναι αυτονόητο, αλλά είναι και επικίνδυνο, είναι η προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει εικόνα πολέμου. Να ενθαρρύνει πράξεις βίας και αυτοδικίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων, αλλά και «εσωτερικών εχθρών». Να διαιρέσει την ελληνική κοινωνία, για μία ακόμη φορά, σε πατριώτες και εθνικώς ύποπτους και να αποκομίσει κομματικά οφέλη από μια δύσκολη κατάσταση.

Ξέρουν ότι το πρόβλημα αφορά την τυφλή και κουφή Ευρώπη, αλλά συμπεριφέρονται εντελώς προβλέψιμα απέναντι στην ΕΕ. Ούτε φραστικά δεν τολμούν να πιέσουν τους Ευρωπαίους φίλους τους να αναλάβουν μέρος της ευθύνης και τους επιτρέπουν να αρκούνται σε φιλολογίες συμπαράστασης, χτυπήματα στην πλάτη και κάποια οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα της «φιλοξενίας». Για να μείνουν δηλαδή κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Ξέρουν επίσης –όφειλαν να το ξέρουν από καιρό– ότι ο Ερντογάν απεργάζεται σχέδια κατά της Ελλάδας. Έχουν επιλέξει όμως τη στρατηγική του «κατευνασμού», που αποθράσυνε τον σουλτάνο. Άφησαν το μεταναστευτικό να γίνει θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας και τώρα εκμεταλλεύονται την εύλογη ανησυχία των Ελλήνων, για να επενδύσουν σε έναν virtual πατριωτισμό, που στρέφεται όχι εναντίον των υπεύθυνων για την κρίση, αλλά εναντίον των θυμάτων της. Ο δρόμος που έχουν πάρει οδηγεί σε νέα αδιέξοδα και πιθανότατα σε νέες τραγωδίες.

Ε.Σ.

 

Ό,τι και να λέει η προπαγάνδα του Ερντογάν ή των εγχώριων διακινητών απόψεων, που σε πολλά σημεία συμπίπτουν με τα λεγόμενα του πρώτου έχουμε εισβολή στα σύνορά μας. Πραγματική και άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι ούτε πρόσφυγες, ούτε μετανάστες, ούτε δυστυχισμένοι άνθρωποι αυτοί που πετούν πέτρες και χημικά στους φρουρούς των συνόρων και επιχειρούν με βίαιο τρόπο να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.

Είναι εισβολείς, όργανα συνειδητά ή ασυνείδητα της τουρκικής πρόκλησης. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εισβολείς και ως εισβολείς αντιμετωπίζονται. Σε αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κανέναν δισταγμό. Όπως και κανένας Έλληνας με συνείδηση της ελληνικότητάς του και των στιγμών που περνάμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί κάποιες μέρες είχε επιλέξει τη λούφα (ο Τσίπρας πετούσε πιθανότατα αετό και οι ανακοινώσεις του κόμματος πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα), τώρα επιλέγει την παραλλαγή. Δεν μπορεί να κρύβεται πλέον. Εμφανίζεται, λοιπόν, μετά τη συνέντευξη του Τσίπρα στο MEGA, ως υπερασπιστής των συνόρων, σκληρός κατήγορος της Ευρώπης και φυσικά σκληρότερος κατήγορος της κυβέρνησης. Προσπαθεί από τη μία να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από την ανακοίνωση της νεολαίας του και διάφορα άρθρα στελεχών του, και από την άλλη να συγκρατήσει τους πιο λογικούς στις γραμμές του, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της εθνικής απειλής.

Ωστόσο, το θέμα είναι απλό. Για μία ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Αδυνατεί να συμπλεύσει με τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Διαπράττει από την ανάποδη τις καινούργιες Πρέσπες. Θέλει φύλαξη των συνόρων, έτσι λέει, αλλά θέλει αυτό να γίνει με… τριαντάφυλλα. Δεν μπορεί να μη δει το αδιαχώρητο στα νησιά, που δημιούργησε κυρίως η δική του πολιτική, αλλά φορτώνει το αδιέξοδο στη σημερινή κυβέρνηση. Διακηρύσσει εντελώς υποκριτικά ότι θέλει τη συναίνεση, αλλά στη δική του πολιτική, όχι στην πολιτική που επέλεξε ο λαός τον Ιούλιο.

Στις συνθήκες αυτές, και με δεδομένο ότι η εθνική κρίση ακόμα δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν είναι σε θέση, ή δεν θέλουν να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, ας καθίσουν στην άκρη. Είναι καλύτερη για την Ελλάδα η ειλικρινής λούφα τους από την υποκριτική παραλλαγή τους.

Ε.Κ.

-Διαφήμιση-