Αντιθέσεις: Εγκληματικότητα

Φρικτό έγκλημα φρικτή και η πολιτική εκμετάλλευσή του

Η κυβέρνηση βάζει σε δεύτερη μοίρα την βαριά εγκληματικότητα

Το αποτρόπαιο έγκλημα των Γλυκών Νερών δεν θα μείνει ατιμώρητο. Τέτοια εγκλήματα είναι δυστυχώς πολύ δύσκολο να προλαμβάνονται, είναι όμως άκρως απαραίτητο, και επαφίεται πλήρως στην αστυνομία, να μην επαναλαμβάνονται. Οι ένοχοι έχουν επικηρυχθεί και είναι μονάχα θέμα χρόνου να συλληφθούν. Αυτό είναι κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει με σαφήνεια, διότι γνωρίζει την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, των οποίων προΐσταται.

Η ΕΛΑΣ, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει επιτυχώς διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα, άλλα που επί σειρά ετών ταλάνιζαν την καθημερινότητα του Έλληνα, και άλλα που εμφανίστηκαν από το πουθενά και απαιτούσαν άμεση παρέμβαση. Δεκάδες εγκληματικές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί και συνεχίζουν να εξιχνιάζονται σε καθημερινή βάση, συμβάλλοντας στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και μειώνοντας αισθητά τον δείκτη εγκληματικότητας της χώρας, κάτι που βοηθάει την οικονομία και τον τουρισμό. Το καθεστώς κράτους εν κράτει των Εξαρχείων πατάχθηκε άμεσα και αμετάκλητα, επιτρέποντας στους κατοίκους να βγουν από το δικό τους καθεστώς τρόμου που υφίσταντο, ενώ, παράλληλα, η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ήταν μεγάλο χαστούκι στη χρόνια ανομία που επικρατούσε στα ελληνικά πανεπιστήμια, κρυμμένη βολικά πίσω από το άσυλο. Και όλα αυτά, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού δυσκόλευε μέρα με τη μέρα την κατάσταση και άνοιγε ένα νέο μέτωπο, αυτό της αναγκαστικής επιτήρησης των πολιτών με στόχο την απρόσκοπτη εφαρμογή των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων ασφαλείας.

Όπως γίνεται έκδηλο από τα παραπάνω, η δουλειά της ΕΛΑΣ μόνο εύκολη δεν είναι. Και η ενίσχυσή της με προσλήψεις, αλλά και με την παροχή νέων τεχνολογιών και τεχνικών μέσων, αποτέλεσε μεγάλη χείρα βοηθείας για τους ένστολους και για την επιτυχή άσκηση του καθήκοντός τους.

Αυτό είναι κάτι που η αντιπολίτευση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Και είναι λυπηρό ένα μεγάλο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ακόμα αλυσοδεμένο στα αναρχικά του βαρίδια. Η προσπάθεια να μπει η τραγική υπόθεση των Γλυκών Νερών στην πολιτική αρένα είναι ανήθικη γιατί αφενός δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τη νεκρή, αλλά και προς τους επιζώντες, και αφετέρου διότι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για Νόμο και Τάξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί δικής του διακυβέρνησης τόσο ο Νόμος, όσο και η Τάξη, ήταν στα χέρια του… Ρουβίκωνα.

Ε.Κ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, και συνεπακόλουθα κέρδισε τις εκλογές, βασιζόμενος σε τρία συνθήματα: Ανάπτυξη με επενδύσεις, αξιοκρατία και «Νόμος και Τάξη». Σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχει αποτύχει παταγωδώς και στα τρία. Αντί ανάπτυξης έχουμε ύφεση, αντί αξιοκρατίας έχουμε καθημερινά σκάνδαλα, απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις ημετέρων, ενώ στον τομέα της εγκληματικότητας, ούτε η πρωτοφανής κατάσταση της πανδημίας δεν αρκεί για να κρύψει το κυβερνητικό φιάσκο.

Η απεχθής δολοφονία της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά δείχνει ότι η πάταξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΛΑΣ. Η σύνδεση του εγκλήματος με πέντε βίαιες ληστείες που έχουν πραγματοποιηθεί στα Βόρεια Προάστια στο πρόσφατο παρελθόν μαρτυρεί αν μη τι άλλο τους γραφειοκρατικούς ρυθμούς εξιχνίασης των υποθέσεων, με αποτέλεσμα οι κακοποιοί να εγκληματούν επανειλημμένα και να μένουν ατιμώρητοι.

Αυτό συμβαίνει όταν για την κυβέρνηση ο Νόμος και η Τάξη εξαντλούνται στο κυνήγι των νέων που σπάνε την καραντίνα, στο άδειασμα καταλήψεων στα Εξάρχεια και στις συλλήψεις μελών οργανώσεων που επιδίδονται στο έγκλημα της… ρίψης φυλλαδίων, την ώρα που, για παράδειγμα, ο χρυσαυγίτης Παππάς παραμένει ασύλληπτος από τον Οκτώβριο του 2020. Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τα κυβερνητικά σκιάχτρα, προϊόν της γαλάζιας προπαγάνδας για να τρομοκρατείται ο κόσμος. Από την άλλη, διαφυγές καταδικασμένων, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, την απόπειρα δολοφονίας Χίου και το σχέδιο δολοφονίας Βαξεβάνη, την πολύκροτη υπόθεση Φουρθιώτη και τη σκανδαλώδη φύλαξή του από περισσότερους αστυνομικούς από οποιονδήποτε βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το τροχαίο έξω από τη Βουλή με δράστη αξιωματικό της αστυνομίας που εξακολουθεί να προστατεύεται και άλλα πολλά.

Και είναι απορίας άξιο, όταν ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έλεγε στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να λύσει τα χέρια των αστυνομικών «για να κάνουν τη δουλειά τους», ποια δουλειά ακριβώς εννοούσε.

Η αναποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας είναι ένα ζήτημα σοβαρό, που δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στη δριμεία κριτική που της ασκείται. Η τακτική της επικήρυξης των δραστών, ας πούμε, δείχνει μεταξύ άλλων αδυναμία του κατασταλτικού μηχανισμού να εξιχνιάσει το έγκλημα των Γλυκών Νερών. Και η ανάδειξη αυτού του προβλήματος είναι ζήτημα όχι πολιτικής, αλλά ασφάλειας των πολιτών.

Ε.Σ.