Αντιθέσεις: ΕΚΑΒ

Τα μεικτά κλιμάκια κάνουν το ΕΚΑΒ πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό

Μετεκλογική κωλοτούμπα για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ

Την παροχή εξοπλισμού, προσωπικού και υπηρεσιών του Στρατού, της Πυροσβεστικής και, όπου χρειαστεί, των υπαλλήλων των κατά τόπους ΟΤΑ για την αρωγή του ΕΚΑΒ, ορίζει η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη.

Η ΠΝΠ αυτή έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής από μερίδα υπαλλήλων του ΕΚΑΒ και συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Πυροσβεστική, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ΕΚΑΒ ενισχύεται επί του πρακτέου και αποκτά περισσότερο προσωπικό, μεγαλύτερη ευελιξία και άρα αμεσότερο χρόνο δράσης. Η αλήθεια είναι πως αυτή η κίνηση δεν επιδιώκει να γίνει ούτε η κύρια, ούτε η μόνιμη λύση του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, με την υποστελέχωση και την κακή συντήρηση των οχημάτων να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Πρόκειται όμως για ένα άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα συνδράμει στον ύψιστο σκοπό του ΕΚΑΒ, τη διάσωση και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής.

Έτσι λοιπόν, και σύμφωνα με την ΠΝΠ, άτομα που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό και στην Πυροσβεστική θα αποσπαστούν στα κλιμάκια του ΕΚΑΒ, μαζί με εξοπλισμό και οχήματα, τα οποία και θα οδηγούν, όπου και όταν χρειάζεται και φυσικά όταν δεν είναι απαραίτητες οι υπηρεσίες τους στα κανονικά τους πόστα. Με την κάλυψη των θέσεων αυτών, οι εκπαιδευμένοι διασώστες του ΕΚΑΒ θα μπορούν να βρίσκονται σε περισσότερα σημεία την ίδια στιγμή, και αυτό μόνο ως καλό νέο μπορεί να ληφθεί. Όσοι μιλάνε για «απάτη» των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και για «στάχτη στα μάτια» του κόσμου, ξεχνούν ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε καν η «φιλολαϊκή» πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρείχαν την οποιαδήποτε βοήθεια στο ΕΚΑΒ, αλλά σήκωσαν τα χέρια ψηλά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πλέον καθυστερήσεις ωρών στις διακομιδές, που πολλές φορές αποβαίνουν και μοιραίες.

Ας κατακρίνουν, λοιπόν, όσο θέλουν αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΑΒ και το κατά πόσο είναι θεμιτές οι αποσπάσεις. Ούτως ή άλλως, η συνδρομή τόσο του Στρατού, όσο και της Πυροσβεστικής, σε περιπτώσεις τραυματισμού ή έκτακτου περιστατικού γίνονταν και πριν από την απόφαση αυτή, αλλά με διαδικασίες και κοστοβόρες και χρονοβόρες. Πλέον, με τα μεικτά κλιμάκια, όλα αυτά θα αποτελούν γκρίζο παρελθόν. Και όσοι τα κατακρίνουν, ευχόμαστε να μην τα χρειαστούν ποτέ.

Ε.Κ.

Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις, είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να πάψουν πια να πεθαίνουν άνθρωποι σε καρότσες αγροτικών και σε πεζοδρόμια, περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Και τώρα, μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση φέρνει ΠΝΠ που βάζει οριστικό τέλος στις ελπίδες για ουσιώδη αρωγή του κράτους στο ΕΚΑΒ και κάνει σαφές ότι οι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές, θα γίνουν τελικά στη λογική της αντικατάστασης των αποχωρήσεων και όχι στην άκρως απαραίτητη επιπλέον πρόσληψη προσωπικού.

Αρχής γενομένης από Κω, Λέρο και Λήμνο, τα κλιμάκια του ΕΚΑΒ πλέον θα στελεχώνονται και από πλήρως ανειδίκευτους αποσπασμένους υπαλλήλους του Στρατού και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού ασθενοφόρου. Σε περίπτωση δε που κανείς εξ αυτών δεν θα είναι διαθέσιμος, τον ρόλο θα αναλαμβάνουν οι υπάλληλοι των τοπικών ΟΤΑ! Και όλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2023. Μετά… βλέπουμε.

«Ο τομέας της υγείας έχει ανάγκη από κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις, υποδομές, εξοπλισμό και όχι από συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα και δανεικούς πυροσβέστες και στρατιωτικούς ως πληρώματα ασθενοφόρων που θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, εγείροντας το πολύ σοβαρό ερώτημα πώς το ήδη αποδεκατισμένο Πυροσβεστικό Σώμα θα μπορεί αποτελεσματικά να επεμβαίνει σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, όταν μέρος του προσωπικού του θα βρίσκεται αποσπασμένο σε περιστατικά για τα οποία δεν έχει ούτε εμπειρία, ούτε εκπαίδευση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιχειρήσει με σοβαρότητα και με τρόπο ουσιαστικό να ενισχύσει τη δράση και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, επιλέγει να βάλει τσιρότα στην πληγή, αποδυναμώνοντας παράλληλα έτι περαιτέρω την Πυροσβεστική. Και για μια κυβέρνηση που πριν από δύο χρόνια είδε τη μισή Εύβοια να γίνεται παρανάλωμα του πυρός υπό τη δική της διοίκηση, αυτή η κίνηση μόνο καλά μαντάτα δεν προμηνύει.

Δεν είναι λοιπόν προσπάθεια ενίσχυσης ούτε του ΕΚΑΒ, ούτε του ΕΣΥ. Είναι μονάχα το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης κάθε κρατικής δομής από τη Νέα Δημοκρατία, με τη βούλα του πρωθυπουργού, με την επιβάρυνση των πολιτών και με αυξημένο το ρίσκο να χαθούν ακόμα περισσότερες ζωές.

Ε.Σ.