Αντιθέσεις: Εκλογές

Αυτοδύναμη ΝΔ προϋποθέτει όχι αποχή από τις εκλογές

Γιατί η αναλογική μπορεί να δώσει και θα δώσει κυβέρνηση αλλαγής

Καθώς πλησιάζουμε στη μέρα των εκλογών εντείνεται ο προβληματισμός του απλού πολίτη για το αποτέλεσμά τους. Κι αυτό δεν αφορά το ποιο θα είναι πρώτο κόμμα -είναι δεδομένη η πρώτη θέση της ΝΔ, όσο κι αν ξορκίζει τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι απίθανο να προκύψει κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής. Κι αυτό φέρνει κοντά το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε την απλή αναλογική, σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει βέβαια ότι θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όπως την ονομάζει. Αρχικά μάλιστα αναφερόταν σε όλες ανεξαιρέτως τις «προοδευτικές δυνάμεις». Από τη στιγμή όμως που το ΚΚΕ του έκλεισε την πόρτα και ο ελαφρύς Βαρουφάκης έμπλεξε με τη δραχμή και τα σχέδια «Δήμητρα», μιλάει για κυβέρνηση του πρώτου με το τρίτο κόμμα. Εκδοχή που μόνο στο πεδίο της φαντασίας μπορεί να κινείται, καθώς, πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «καπαρώσει» τη δεύτερη θέση για ακόμη μία φορά και δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ διά του προέδρου του έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Άνθρακες ο θησαυρός, λοιπόν. Η βέβαιη προοπτική είναι ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα καταγραφούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και κυβέρνηση θα εκλεγεί σε άλλη εκλογική μάχη, στην οποία θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ΝΔ. Ενισχυμένη αναλογική με σημαντικό μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας, παγιώνοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι, ακριβώς επειδή οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το εκλογικό σύστημα καθιστά αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης, να «φουσκώσει» η αποχή. Πράγμα που επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η αποχή, ή η χαλαρή ψήφος, είναι ανεπίτρεπτη. Ότι έχουν τεράστια, καθοριστική σημασία, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την κάλπη της απλής αναλογικής. Κι αν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δεν προσέλθουν μαζικά και αποφασιστικά στις κάλπες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων και επικίνδυνες ανατροπές.

Όποιος, με δυο λόγια, κατανοεί την ανάγκη να επανεκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην περιπέσει πάλι η χώρα στη δίνη αβεβαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ψηφίσει στις 21 Μαΐου. Αν δεν το κάνει, επί της ουσίας η αποχή του γίνεται ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ή των άκρων.

Ε.Κ.

Ο μύθος του Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση στις 21 του Μάη, δεν ευνοεί μόνο τον εκβιασμό της αυτοδυναμίας, με την οποία έχει εμμονή, αλλά είναι και επικίνδυνος. Αν η χώρα υποχρεωθεί να συρθεί σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό και στην οικονομία. Θα υπονομεύσει και τον ίδιο το χαρακτήρα των εκλογών, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας, είτε και λόγω διακοπών. Αργά το κατάλαβε η ΝΔ και, αφού το καλλιέργησε συστηματικά, τώρα τρέχει να μαζέψει τη «χαλαρή» ψήφο και την αποχή.

Στην πραγματικότητα, και βέβαια μπορεί κάλλιστα να προκύψει κυβέρνηση και μάλιστα προοδευτική, με πρόγραμμα αλλαγής, στις επικείμενες εκλογές. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα, τότε κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι βέβαια, θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο κόμμα, που προφανώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Τα «κουκιά» θα βγαίνουν, προγραμματική σύγκλιση μπορεί να υπάρξει, και σε κάθε περίπτωση θα κληθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να απαντήσει στο μετεκλογικό δίλημμα: Να δώσει το ΠΑΣΟΚ μια ευκαιρία στην αλλαγή, ή μια ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη.

Όσα λέγονται σήμερα έχουν βέβαια τη σημασία τους στην προσπάθεια για εκλογική επιβίωση των κομμάτων. Από τη στιγμή όμως που η κάλπη θα καταγράψει, με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τα δεδομένα αλλάζουν. Και κανένας δεν θα μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα που θα προκύψει από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία: τις εκλογές. Αυτό που έχει σημασία, συνεπώς, δεν είναι τα σενάρια για δεύτερες και τρίτες εκλογές. Είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ. Και στην περίπτωση αυτή είναι περισσότερο από πιθανή η εκδοχή να βρεθεί επιτέλους στο τιμόνι της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και μακράς πνοής.

Απαραίτητη συνεπώς η συμμετοχή κάθε πολίτη, ιδιαίτερα κάθε δημοκρατικού πολίτη, στις εκλογές. Αυτό θα κρίνει το αποτέλεσμα, αλλά και την πορεία της χώρας το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Η αποχή, ακόμα και η «χαλαρή» ψήφος, βλάπτουν σοβαρά τη δημοκρατία και, σε τελευταία ανάλυση, εγκυμονούν τον κίνδυνο άλλης μίας, ακόμα πιο καταστροφικής, τετραετίας Μητσοτάκη. Στο κάτω-κάτω, όποιος δεν ψηφίζει, θα πρέπει να ξέρει ότι ψηφίζει άλλος για αυτόν.

Ε.Σ.