Αντιθέσεις: Εκλογές

Διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ με τη σοβαρότητα δείχνει το αίτημα για εκλογές τώρα

Εκλογές για διέξοδο από τα αδιέξοδα πριν να είναι αργά

Μόνο έλλειψη σοβαρότητας δείχνει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητάει εκλογές ακόμα και σήμερα, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην οικονομία να απαιτούν πολιτική σταθερότητα περισσότερο από ποτέ. Αν πρόκειται για μια προσπάθεια να συσπειρώσει το ίδιο του το κόμμα, ή αν είναι μια κίνηση απελπισίας για να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη με την αυτοπεποίθηση του νικητή, μόνο ο ίδιος το ξέρει. Το κλίμα προεκλογικής αστάθειας, πάντως, που επιχειρεί να δημιουργήσει, μόνο καλό δεν κάνει στην Ελλάδα τις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Υπηρετώντας την τακτική του αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε τις τελευταίες μέρες νέα σενάρια και ενίσχυσε τα παλιά, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι για τη ΝΔ η αυτοδυναμία δεν αποτελεί αυτοσκοπό, κι ότι ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει αν θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα. Αυτό ερμηνεύτηκε όχι μόνο ως ένδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετάει την εκδοχή πρόωρων εκλογών, αλλά και ότι διακατέχεται από «ηττοπάθεια», καθώς «για πρώτη φορά εγκατέλειψε τον στόχο της αυτοδυναμίας και έκανε λόγο για κυβερνήσεις συνεργασίας», όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τίποτε πιο αναληθές και πιο ανακριβές. Κι αυτό, διότι ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του αυτή, αλλά και όσες ακολούθησαν από τη ΝΔ, ξεκαθάρισε για χιλιοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2023. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι φυσικά η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι σκοπός που υπηρετεί μια κρίσιμη ανάγκη: Αυτήν της σταθερότητας, που σήμερα είναι ζωτικά αναγκαία, γιατί οι δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται απαιτούν μια συμπαγή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η απλή λογική, όμως, για το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές και με τι στόχο, έχει πάρει διαζύγιο προφανώς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, σημειωτέον, είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που επιμένει στο αίτημα των εκλογών, καθώς ούτε τα μικρότερα κόμματα, αλλά ούτε το ΚΙΝΑΛ, με τη νέα του ηγεσία, έχουν υιοθετήσει αυτό το αίτημα. Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, με τη νέα του ηγεσία, επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό ακριβώς επειδή ακολουθεί μια τέτοια τακτική. Το κυριότερο όμως είναι ότι η απόπειρα δημιουργίας προεκλογικού κλίματος σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στη χώρα. Και αυτό θα το πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Ε.Κ.

Είναι αλήθεια ότι το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι το ίδιο Σύνταγμα επιτρέπει σε ένα κόμμα να ζητήσει πρόωρες εκλογές, όταν κατά την άποψή του αυτές αποτελούν δημοκρατική και ομαλή διέξοδο σε μια αδιέξοδη, βλαπτική για τη χώρα και επικίνδυνη κατάσταση. Όταν, δηλαδή, οι εκλογές είναι όρος και μέσο για την εξασφάλιση της σταθερότητας που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η παραμονή μιας αποτυχημένης κυβέρνησης στην εξουσία εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το επανέλαβε πριν από λίγες μέρες από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας; Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τραγικά αποτελέσματα. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Απέτυχε με επίσης τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είμαστε επίσης πρώτοι σε καμένα στρέμματα δάσους. Και αποτυγχάνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλώντας κάθε είδους σταθερότητα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Γιατί, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει αυτό; Πρώτον, γιατί η προσκόλληση της κυβέρνησης σε μεγάλα συμφέροντα την εμποδίζει να δει και να θέσει ως πρώτο στόχο την προστασία της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων. Η πανδημία, όπως και η ακρίβεια, που για τον πολύ κόσμο είναι τραγωδία, για τις ελίτ που στηρίζουν τον
κ. Μητσοτάκη είναι ευκαιρία. Και δεύτερον, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες διακατέχονται από την εμμονή, την ιδεοληψία ότι αν οι αγορές αφεθούν ασύδοτες και χωρίς κρατική παρέμβαση, η οικονομία θα ανθήσει και η ακρίβεια θα εξαφανιστεί.

Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει πριν ολοκληρώσει την καταστροφή και να αντικατασταθεί με μια κυβέρνηση που θα υπηρετήσει μια άλλη, εντελώς αντίθετη, πολιτική. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με έναν τρόπο: Με την ειρηνική, δημοκρατική, έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού, που μόνο οι εκλογές διασφαλίζουν. Ένα αίτημα δηλαδή που όχι μόνο επιχειρεί να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής και να προλάβει τα χειρότερα, αλλά και θεμελιώνεται στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα εν μέσω καταστροφής. Η ακρίβεια θα σαρώνει, το ΕΣΥ θα αποδυναμώνεται, οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη θα καταστρέφονται, αν παραταθεί η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία. Πρέπει να δοθεί στον λαό ο λόγος να αποφασίσει για το αύριο. Και άλλος δρόμος γι’ αυτό από τις εκλογές δεν υπάρχει.

Ε.Σ.