Αντιθέσεις: Εκλογές

Οι εκλογές στην ώρα τους και η ΝΔ πάλι κυβέρνηση

Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ δεν θα γλυτώσει την καταδίκη της

Την «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» της αντιπολίτευσης και της φιλικής της δημοσιογραφίας αποκαλύπτει το γαϊτανάκι των προβλέψεων για τον χρόνο των εκλογών. Και μία και δύο και εκατό φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους πάντες, μέσα και κυρίως έξω από το κόμμα του, ότι οι εκλογές θα γίνουν την ώρα που το Σύνταγμα ορίζει, χωρίς όμως αυτό να αποτρέπει τους «προφήτες» να στοιχηματίζουν ο καθένας για τη δική του «σίγουρη ημερομηνία». Και να χάνουν, φυσικά, όπως έγινε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.

Όπως και να έχει, όμως, η χώρα έχει ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και η ένταση της αναμέτρησης είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει με την είσοδο στη νέα χρονιά, καθώς ο πολιτικός χρόνος, σε εποχές μάλιστα όπως αυτές που περάσαμε και περνάμε, τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι εξορμήσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αλέξη Τσίπρα, στην επαρχία και στις γειτονιές της πρωτεύουσας, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.

Ποια είναι η εκλογική στρατηγική της ΝΔ, έχει ήδη γίνει προφανές: Το έργο της στα χρόνια που κυβερνά τη χώρα. Αυτό το έργο αποτελεί το διαβατήριο του Κ. Μητσοτάκη για ακόμα μία τετραετία στο μέγαρο Μαξίμου. Αυτό το έργο επικαλείται συνεχώς ο πρωθυπουργός στις ομιλίες, στις συνεντεύξεις και στις συναντήσεις του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις. Αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με τον πιο ψύχραιμο, οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποιώντας και στηρίζοντας το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Την ενεργειακή κρίση, με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης του ρεύματος και των καυσίμων. Την πληθωριστική κρίση, με τις επιδοτήσεις των καταναλωτών -πιο πρόσφατο το market pass- που διευκολύνουν τη ζωή τους. Και ως αποτέλεσμα εμπέδωσε στους πολίτες ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας, που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε δύσκολες καταστάσεις.

Τι έχει να αντιπαραθέσει σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα; Μια ατελείωτη αλυσίδα από καταγγελίες, μια αντιπολιτευτική μιζέρια χωρίς προηγούμενο και μια διάθεση πόλωσης και διχασμού. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει απλώς τις καταστροφές, ούτε τις καταγγέλλει. Τις εύχεται και τις προετοιμάζει. Η επιστροφή στη χρεοκοπία είναι ο όρος για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κι αυτό, φυσικά, στις επερχόμενες εκλογές, θα το αποτρέψει η ψήφος των Ελλήνων.

Ε.Κ.

Για να είμαστε δίκαιοι, το παιχνίδι με την ημερομηνία των εκλογών δεν το παίζουν οι δημοσιογράφοι. Το παίζει μέσω διαρροών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια εμφανή πλέον προσπάθεια από τη μία να εξασφαλίσει την αναγκαία συσπείρωση της ΝΔ, που πιέζεται από τα έργα της κυβέρνησής του, και από την άλλη να αλλάξει την ατζέντα, όσο αυτό είναι δυνατό, με τη συνδρομή και των μεγάλων ΜΜΕ. Να συζητάμε για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αντί για το τι θα γίνει με την ακρίβεια, τις υποκλοπές, την αρπαγή του δημόσιου χρήματος από κερδοσκόπους και «γαλάζια παιδιά». Όποτε κι αν στηθούν πάντως οι κάλπες, οι ψηφοφόροι θα κληθούν πρωτίστως να κρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης. Και οι πολιτικές αυτές, απολύτως καταδικαστικές για την κοινωνία και τους πολίτες, θα οδηγήσουν σε καταδικαστικό αποτέλεσμα για τον κ. Μητσοτάκη.

● Η Ελλάδα, με 35.000 νεκρούς της πανδημίας, είναι πρώτη στην Ευρώπη και από τις πρώτες στον κόσμο σε απώλειες από κορωνοϊό.

● Είμαστε στις πρώτες θέσεις στην τιμή του ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις.

● Ο βασικός μισθός στη χώρα μας είναι στην προτελευταία θέση, με τελευταία τη Βουλγαρία.

● Η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης τρέχει με ιλιγγιώδη ρυθμό. Τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα.

● Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, με πρωταθλητές τους παρόχους ενέργειας, έχουν εκτοξευτεί στον ουρανό.

Στην Ελλάδα, με δυο λόγια, συντελείται, χάρη στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μια τεράστια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ μιας ευνοούμενης κάστας. Η Υγεία, η Παιδεία, οι δημόσιες δομές κοινωνικής προστασίας, παραδίνονται στην κερδοσκοπία. Το ρουσφέτι και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος έχουν πάρει χαρακτήρα επιδημίας. Μια τόσο άθλια πολιτική έχει ανάγκη από εξίσου άθλια μέσα για να επιβληθεί. Έτσι, το ψέμα, η καταστολή, οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς και στην κοινωνία. Και λαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα η ανάγκη μιας βαθιάς και ολόπλευρης αλλαγής, με πυρήνα της τη δικαιοσύνη παντού. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς, στο κράτος.

Αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά και το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν στις εκλογές οι Έλληνες πολίτες: Στασιμότητα ή αλλαγή. Πολιτική για τους λίγους ή δικαιοσύνη παντού. Αδιαφάνεια, ρουσφέτι και ληστεία των δημόσιων ταμείων ή καθαρά χέρια. Και, τελικά: Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Ε.Σ.