Αντιθέσεις: Εκλογές

ΝΔ: Εκλογές με σύγκριση και όχι με σύγκρουση

Ποιος υπέγραψε τη χρεοκοπία και ποιος πέτυχε το τέλος της;

«Επιδιώκουμε όχι τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την τοξική πολιτική του. Και η προσπάθεια να υπάρξει συγκεκριμένη και μετρημένη σύγκριση για το τι κόστισε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τι πέτυχε μέχρι σήμερα η διακυβέρνηση της ΝΔ, προσδίδει πραγματικά στην πολιτική αντιπαράθεση, στη Βουλή, αλλά και προεκλογικά, ένα λιγότερο επικοινωνιακό και περισσότερο ουσιαστικό νόημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας, υποσχόμενος απαλλαγή από τα μνημόνια. Και αυτό που κατάφερε δεν ήταν μόνο ακόμα ένα μνημόνιο. Ήταν επίσης η ανάσχεση της πορείας της χώρας για έξοδο από την κρίση και τη χρεοκοπία, η καταβύθιση της μεσαίας τάξης, ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, με την υπερφορολόγηση, η καταδίωξη και συντριβή της επιχειρηματικότητας, η φτώχεια των επενδύσεων.

Χρειάστηκε να κάνει η Ελλάδα το βήμα μπροστά, ψηφίζοντας τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απαλλαγεί από αυτό το κλίμα της ισοπέδωσης και να επανεκκινήσει τη μηχανή της ανάπτυξης. Να κοιτάξουν οι αγορές με άλλο μάτι τη χώρα μας, να αρχίσει η ροή ξένων επενδύσεων, να περάσουν δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να προχωρήσουν γενικά με θάρρος οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ό,τι κι αν υποστηρίζουν οι παλαιοημερολογίτες του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό βέβαια με τις δημόσιες επενδύσεις, είναι σε θέση να ωθήσει την οικονομία στην πρόοδο και τη χώρα σε άλμα ανάπτυξης.

Η κρατική παρέμβαση, από την άλλη μεριά, με όρους στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, υπήρξε πρωτοφανής κατά την περίοδο της πανδημίας. Η επιστρεπτέα κράτησε όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μισθοδοσία των εργαζομένων από το κράτος κράτησε όρθια τα νοικοκυριά. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και είναι και τα διάφορα passes, όπως και η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Η αντιπολίτευση λοιδορεί τα μέτρα αυτά, αλλά έδωσαν ανάσα στους πιο ευάλωτους σε συνθήκες εισαγόμενης οικονομικής κρίσης.

Προφανώς και η κοινωνία μας, ιδιαίτερα το πιο ευάλωτο τμήμα της, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν είναι όλα ρόδινα. Η Ελλάδα όμως, χάρη σε μια πολιτική συνετή και διορατική, βρίσκεται σε κίνηση προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω. Κι αυτό που κατάφερε η χώρα στα χρόνια της ΝΔ, εγγυάται το καλύτερο αύριο μετά τις εκλογές. Πράγμα που σημαίνει, επειδή οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, ότι όνειρο θερινής νύχτας θα μείνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία.

Ε.Κ.

Η ΝΔ, και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρίνουν με τη δική τους διακυβέρνηση, ξεκινώντας πάντα από μια τεράστια αποσιώπηση. Αποσιωπούν, συγκεκριμένα, πού οδήγησε τη χώρα η παράταξη της Δεξιάς με τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το ρουσφέτι, τον κομματισμό. Αποσιωπούν τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τι παρέλαβε, λοιπόν; Το θυμούνται όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις. Μια Ελλάδα χρεοκοπημένη, εκτός αγορών, με το λουρί των δανειστών στον σβέρκο. Μια οικονομία που είχε μειωθεί πάνω από 25%, γεγονός πρωτοφανές για οποιαδήποτε χώρα σε συνθήκες ειρήνης. Άδεια ταμεία, χρεοκοπημένες τράπεζες, ανεργία στο 27%, διαλυμένο ΕΣΥ, άνθρωποι στα σκουπίδια, απόγνωση και αυτοκτονίες, ισοπεδωμένη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, άνθηση της εγκληματικότητας.

Αυτή την Ελλάδα έφτιαξαν, κι αυτήν παρέδωσαν στον όντως «ερασιτέχνη της εξουσίας» ΣΥΡΙΖΑ. Για να παραλάβουν το 2019, από εκείνους που τώρα κατηγορούν, μια οικονομία και μια χώρα εκτός μνημονίων και εντός αγορών, με ρυθμισμένο χρέος, 37 δισεκατομμύρια «μαξιλάρι» -πράγμα πρωτοφανές στη μεταπολίτευση-, ανεργία μειωμένη κατά δέκα περίπου μονάδες. Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βήματα δικαιοσύνης, άνοιξε τα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους, ενίσχυσε τη δημόσια Παιδεία και έδωσε για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, μια σημαντική αύξηση στον βασικό μισθό: 11% συνολικά και διπλάσια στους νέους κάτω των 25 χρόνων, ενώ θέσπισε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, την οποία και η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή, αλλά κατάργησε αμέσως μόλις ήρθε στην εξουσία.

Πλήρωσε η μεσαία τάξη μεγαλύτερο κόστος από αυτό που της αναλογούσε; Ναι. Αλλά και μόνο να σκεφτεί κανείς τι θα είχε γίνει αν οι κρίσεις έβρισκαν την Ελλάδα στην κατάσταση που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του για το σήμερα. Και πόσο εξοργιστικά υποκριτική και επικίνδυνη είναι η στάση της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, που από τη μια συκοφαντεί τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη κάνει ακριβώς τα ίδια, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων, γαλάζια golden boys, πάρτι και Πάτσηδες με το δημόσιο χρήμα, επίθεση στο κοινωνικό κράτος, στο ΕΣΥ, στη δημόσια Παιδεία. Και κερασάκι στην τούρτα η κακοποίηση του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές, που οδήγησαν σε πολιτική κρίση.

Θα την έχει τη σύγκριση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα την αποφύγει. Αλλά με όρους αλήθειας, όχι με όρους εξαπάτησης και ψέματος.

Ε.Σ.