Αντιθέσεις: Εκλογές

Σταθερότητα ή περιπέτειες το δίλημμα των εκλογών

Η δικαιοσύνη παντού εγγύηση σταθερότητας για όλους

Καθώς τα κόμματα έχουν ήδη μπει στον προθάλαμο της προεκλογικής περιόδου, γίνεται όλο και πιο φανερή η αντίθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να διεκδικεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που θέλει να συνεχίσει το έργο της πρώτης τετραετίας.

Ποιος είναι ο πυρήνας αυτής της αντίθεσης; Από τη μία σταθερότητα και από την άλλη περιπέτειες. Από τη μία σιγουριά και από την άλλη άλμα στο κενό, υποσχέσεων για δικαιοσύνη παντού, από ανθρώπους που αγνοούν την πραγματικότητα και στέκονται με αμηχανία μπροστά στις κρίσεις.

Η ΝΔ έχει το δικαίωμα να επικαλείται τη σταθερότητα και τη σιγουριά, γιατί αντιμετώπισε με επιτυχία αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις. Την κρίση της πανδημίας και την κρίση στην οικονομία. Τα νοσοκομεία άντεξαν και ενισχύθηκαν, οι επιχειρήσεις ξεπέρασαν με τη βοήθεια του κράτους τα δύσκολα, η ανεργία μειώνεται σταθερά και η αγορά σιγά-σιγά ομαλοποιείται. Ως αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η χώρα μας, με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, βρίσκεται στην αφετηρία μιας αναπτυξιακής πορείας που θα τη βγάλει οριστικά από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τη θέση και την παρουσία της στη διεθνή σφαίρα. Η τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, οι διαρκείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και η επιβλητική παρουσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το επιβεβαιώνουν. Η Ελλάδα γίνεται πάλι σημαντικό brand name για τους επενδυτές και μπαίνει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, λόγω του σταθερού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Τι αντιτείνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Υποσχέσεις που είναι αδύνατο να τηρηθούν και τοξικότητα, με αφορμή κυρίως την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που έχει γίνει αντιπολιτευτική καραμέλα. Με αποτέλεσμα η συκοφάντηση της Ελλάδας ως χώρας όπου επικρατούν υποκλοπές και κακοποίηση του κράτους δικαίου να λαμβάνει τον χαρακτήρα αντεθνικής επίθεσης και να διώχνει επενδύσεις, να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας, να στρέφεται ακόμα και κατά του τουρισμού, που είναι μία από τις βασικές πηγές εσόδων για εκατομμύρια Έλληνες.

Τον κύριο Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ οι Έλληνες τους έζησαν και ξέρουν τι αντιπροσωπεύουν και τι θα συμβεί αν ο μη γένοιτο επανέρχονταν στην εξουσία. Η ΝΔ, όσα λάθη κι αν της καταλογιστούν, εγγυάται μια σταθερή πορεία στην Ευρώπη και μια σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, χωρίς κρατικά βαρίδια. Κι αυτά είναι αναντικατάστατα μέσα για μια Ελλάδα δημοκρατίας και προόδου.

Ε.Κ.

 

Το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτειες υπήρξε πάντα το τελευταίο καταφύγιο της Δεξιάς. Η δημοκρατική παράταξη, το Κέντρο, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή, η πρόοδος αντιπροσώπευαν πάντα τις περιπέτειες στην προπαγάνδα της, ενώ η ίδια ήταν καθεστώς, με απόλυτο έλεγχο στους κρίσιμους τομείς του κράτους, που έφτασαν να το θεωρούν ιδιοκτησία τους, ταυτίζοντας τον εαυτό τους με το έθνος. Και επέβαλαν διαχρονικά τη σταθερότητά τους με κάθε μέσο, από τα οποία πιο «δημοκρατικό» η αστυνομική καταστολή και τα παρακρατικά κυκλώματα.

Είναι χαρακτηριστικό για τη φυγή του κυρίου Μητσοτάκη προς τα πίσω ότι καταφεύγει στο ίδιο δίλημμα με τον Παπάγο. Ποια σταθερότητα όμως αισθάνεται σήμερα η πλειονότητα της κοινωνίας; Πρωτιά στους θανάτους από την πανδημία, ακρίβεια, τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών. Ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις, που οδηγούν αυτές τις μέρες τη Σοφία Νικολάου στα δίχτυα της Δικαιοσύνης. Στοργή για τους πλειστηριασμούς και τους Πάτσηδες. Και πρωτιά βέβαια στην κακοποίηση του κράτους δικαίου, όπου η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Και τι αντιπροσωπεύουν οι περιπέτειες για τις οποίες εγκαλεί προκαταβολικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι αλήθεια ότι η ΝΔ, χέρι-χέρι με το ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη περιπέτεια από τη μεταπολίτευση, στη χρεοκοπία και στα μνημόνια; Στην πρωτοφανή καταστροφή του 25% της οικονομίας, την ουσιαστική πτώχευση των τραπεζών, την εκτίναξη της ανεργίας κοντά στο 27%, την αιμορραγία της νέας μετανάστευσης και τις αυτοκτονίες; Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, την έβαλε μετά από χρόνια πάλι στις αγορές, ρύθμισε το χρέος και άφησε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, που θωράκισαν τη χώρα για να μη σαρωθεί από τις κρίσεις; Κι όλα αυτά έχοντας τη ΝΔ απέναντι, ως σύμμαχο των δανειστών;

Αν όλα αυτά, η δύσκολη κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή, αποτελούν περιπέτειες, για τις οποίες μάλιστα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Και στην πραγματικότητα, όσοι ταυτίζουν το όραμα, το πρόγραμμα, την πολιτική για δικαιοσύνη παντού με την αστάθεια, δεν ανησυχούν για τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας. Ανησυχούν για τη σταθερότητα του καθεστώτος τους, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αδικίας. Αυτή η αλήθεια ξεπηδάει από κάθε πόρο της πολιτικής Μητσοτάκη. Κι αυτή είναι η αλήθεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει την ανάγκη για δικαιοσύνη παντού.

Ε.Σ.