Αντιθέσεις: Εκλογές Σύριζα

Τι κρύβεται πίσω από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την Κυριακή

15 Μάη, κάλπες δημοκρατίας και πολιτικής αλλαγής

Ποιο είναι το νόημα της «εκλογικής διαδικασίας» που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μεθαύριο Κυριακή, 15 Μαΐου, ξοδεύοντας χρήματα, δυνάμεις και φαιά ουσία; Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος διατύπωσε ως στόχο Να Στείλουμε Πίσω -εννοούν στην κυβέρνηση- τον Λογαριασμό, δίνοντας στις εκλογές αυτές τον χαρακτήρα κάποιου είδους δημοψηφίσματος κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλα στελέχη παρουσιάζουν την επόμενη Κυριακή ως βήμα για την Πολιτική Αλλαγή, δηλαδή για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μένει όμως για τον πολύ κόσμο πίσω από τα συνθήματα, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει τη στήριξη των ψηφοφόρων του κόμματος για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στην εσωτερική αμφισβήτηση, που εκφράστηκε με το 1/4 περίπου των συνέδρων στο πρόσφατο συνέδριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δυο λόγια, έχει οργανώσει μια διαδικασία, κατά την οποία οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τον μοναδικό υποψήφιο για πρόεδρο του κόμματος, ούτως ώστε να επιλύσει εσωτερικά του προβλήματα με την παρέμβαση -έτσι υποθέτουν- κάποιων χιλιάδων οπαδών, που αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες του. Για να ψηφίσουν ως πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι ήδη πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η διαδικασία αυτή εκφράζει το άγχος του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην επιρροή που φαίνεται να έχει σε παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και στην προσέλευση 170.000 πολιτών την προηγούμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα του ΚΙΝΑΛ για το όνομα του κόμματος. Η επιστροφή στο «μητρικό» όνομα -ΠΑΣΟΚ!- που προκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, κάνει ακόμα μεγαλύτερο αυτό το άγχος, καθώς το κόμμα του Ανδρέα, με επικεφαλής τον «φρέσκο» Ανδρουλάκη, εξακολουθεί να συγκινεί πολλούς μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.

Από τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί επίσης η Κεντρική Επιτροπή, το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Διαδικασία που εγκρίθηκε μεν από το τελευταίο συνέδριο, άνοιξε δε χάσμα ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, καθώς πολλοί θεωρούν ότι έγινε μόνο και μόνο για να περιορίσει τις δυνατότητες των διάφορων τάσεων που ενδημούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ομπρέλα, ΡΕΝΕ, Κίνηση Μελών, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της ΚΕ και την επιρροή στον Τσίπρα.

Δεν λείπουν οι φωνές που καταδικάζουν την όλη διαδικασία ως μεγάλο βήμα προς το αρχηγικό κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια διαδικασία που αφήνει αδιάφορη την κοινωνία, καθώς τα προβλήματά της υπερβαίνουν τις κομματικές βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του.

Ε.Κ.

Η εκλογή όχι μόνο του προέδρου, αλλά όλης της ηγεσίας ενός κόμματος από τη βάση του και τους πολίτες και το δικαίωμα που κατοχυρώθηκε καταστατικά στο τελευταίο συνέδριο να αποφασίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα, είναι ένα βήμα δημοκρατίας, που πρώτη φορά επιχειρεί πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι το κομματικό σύστημα έχει γνωρίσματα εκφυλισμού και τα κόμματα έχουν εξελιχθεί σε μηχανισμούς νομής της εξουσίας και ρουσφετιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αυτό το τολμηρό -και ριψοκίνδυνο από πολλές απόψεις- βήμα προς τα εμπρός, με την πρόθεση να ανοίξει την κομματική διαδικασία στην κοινωνία, να ταυτιστεί με τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκφράζει και να παροτρύνει όσο περισσότερους πολίτες μπορεί να συμμετάσχουν σε αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους και τη ζωή τους.

Ακριβώς για αυτό, έχει συνδέσει όλη αυτή την τεράστια διαδικασία με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Πρωτίστως με την ακρίβεια, που μαστίζει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και με το σύνολο της πολιτικής μιας κυβέρνησης, που φροντίζει την ελίτ και τα γαλάζια παιδιά εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτήν ακριβώς την πρόθεση των οργανωτών εκφράζει και το κεντρικό σύνθημα: Να Στείλουμε Πίσω τον Λογαριασμό, εννοώντας το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά και το σύνολο των λογαριασμών εις βάρος του πολίτη, της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, που στέλνει καθημερινά στην κοινωνία η κυβέρνηση.

Λογικό είναι επίσης αυτή η μεγάλη κινητοποίηση να συνδέεται με την κεντρική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, την επιδίωξη της Πολιτικής Αλλαγής. Μια επιδίωξη που, όπως δείχνει το κλίμα στην κοινωνία, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις, αγκαλιάζεται από όλο και ευρύτερα στρώματα του λαού. Έτσι, φιλοδοξία του Αλέξη Τσίπρα είναι από τις κάλπες μεθαύριο να προκύψει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες και την κυβέρνηση. Το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα της λαϊκής βούλησης, που θα βάλει τέρμα στο καθεστώς Μητσοτάκη, και θα ανοίξει έναν δρόμο δικαιοσύνης και προόδου για την Ελλάδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, που συνδέονται όχι μόνο ή κυρίως με την πορεία του κόμματος, αλλά και με την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν το «παρών» την Κυριακή στις κάλπες του, στα περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα, σε όλη τη χώρα.

Ε.Σ.