Αντιθέσεις: Εκλογικά σενάρια

Εκλογικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Η κυβερνητική φθορά πίσω από τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Τις τελευταίες εβδομάδες διακινούνται διάφορα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που δήθεν θα επιβάλει η φθορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σενάρια που είδαν μάλιστα το φως της δημοσιότητας και σε συμπολιτευόμενες εφημερίδες, φτάνοντας στο σημείο να προβλέπουν όχι μόνο διπλές, αλλά και τριπλές (!) εκλογές μέσα στο 2022.

Ποια είναι η πηγή αυτών των σεναρίων, δεν είναι δύσκολο να το διαγνώσει κανείς. Κατά πρώτο λόγο η αντιπολίτευση, που ονειρεύεται καρβέλια, όπως ο πεινασμένος της γνωστής παροιμίας. Κατά δεύτερο λόγο κάποια οικονομικά συμφέροντα, που περίμεναν «ιδιαίτερη μεταχείριση» από τη σημερινή κυβέρνηση και απογοητεύτηκαν, με αποτέλεσμα να προφητεύουν τεχνοκράτη πρωθυπουργό και διάφορους συμμαχικούς σχηματισμούς. Και κατά τρίτο λόγο, η προθυμία κάποιων ΜΜΕ και δημοσιογράφων να προκαλέσουν ντόρο με ένα θέμα που κατασκευάζουν και διακινούν, χωρίς στην ουσία να έχουν καμιά πληροφορία, ή ένδειξη, που να το στηρίζει.

Η κυβέρνηση απαξίωσε, και καλά έκανε, να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε τέτοιου είδους προφητείες και σενάρια. Ωστόσο, πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν, όταν ερωτώνται για χιλιοστή φορά, ότι: Ακόμα και η σκέψη για πρόωρες εκλογές δεν είναι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και εκτός λογικής. Εν μέσω πανδημίας και των οικονομικών δυσκολιών που αυτή συνεπάγεται, είναι αστείο ακόμα και να σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει τόσο συμπαγής και η στήριξη στον πρωθυπουργό τόσο ισχυρή, ώστε θα αρκούσε και μόνο αυτή η πραγματικότητα για να διαψεύσει σενάρια -και προσδοκίες.

Εξάλλου, υπάρχει τόση πολλή δουλειά μπροστά στη σημερινή κυβέρνηση, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ανάκαμψης, ώστε όχι μόνο να μην υπάρχει καμιά πρόθεση πρόωρων εκλογών, αλλά να μην υπάρχει ούτε χώρος για παρόμοιες σκέψεις και προβληματισμούς.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι έχει σκοπό να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη λαϊκή ετυμηγορία και να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία. Αυτό ισχύει δέκα φορές περισσότερο σήμερα, που θα ήταν ασυγχώρητη επιπολαιότητα να ρίξει τη χώρα στην αστάθεια των εκλογών, όταν αυτό που απαιτείται είναι σύμπνοια και σταθερότητα. Και ο κ. Μητσοτάκης μόνο αφελής δεν είναι, όπως έχει αποδειχτεί στα χρόνια της θητείας του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την πλευρά του Μαξίμου διαμηνύουν ότι τα σενάρια και οι προφητείες για πρόωρες κάλπες, ακόμα και να διατυπώνονται με καλή πρόθεση, σε στιγμές δύσκολες όπως οι σημερινές, μόνο ζημιά προκαλούν. Όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα.

Ε.Κ.

Η πείρα έχει αποδείξει ότι σενάρια πρόωρων εκλογών εμφανίζονται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτό παίρνει διαστάσεις όταν η κυβέρνηση φθείρεται, κλυδωνίζεται και δίνει την εντύπωση ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Τότε, δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος και κυκλώματα συμφερόντων, αρχίζουν να σκέφτονται, να συζητούν και να διακινούν εναλλακτικές λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό εκκινούν από μια κοινή διαπίστωση: Τη φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, που έχει γίνει εμφανής όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Η σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους πολίτες έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, καθώς την ευφορία του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης διαδέχθηκε μία αλυσίδα λαθών, λειψής αποτελεσματικότητας και συντονισμού, αλλά και επιλογών αντίθετων με τις διαθέσεις της κοινωνίας.

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς, που αναδείχτηκε ως επικεφαλής των αρίστων και της αριστείας. Η αποτυχία του εμβολιασμού, τα σπασμωδικά μέτρα, η καταστολή, τα ήξεις αφίξεις όταν η πανδημία πήρε διαστάσεις, κόστισαν και κοστίζουν ακριβά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, η εμμονή να μην ενισχύεται το ΕΣΥ, η υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και γενικά του κοινωνικού κράτους, που έχουν να κάνουν με τις ιδεολογικές συντεταγμένες της ΝΔ, προκαλούν όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εις βάρος της.

Λογικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, που μόνο ομαλή και κανονική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι διάφορα κέντρα εξουσίας, που δεν έχουν πρόβλημα να «αλλάξει ο βιολιτζής» για να συνεχιστεί ο «χαβάς», να επεξεργάζονται στο παρασκήνιο εναλλακτικά σενάρια. Να «μετρούν» τον Ανδρουλάκη, να προωθούν συνεργασίες, να διακινούν απόψεις για τεχνοκράτη πρωθυπουργό, να προβλέπουν ακόμα και τριπλές πρόωρες εκλογές. Και όλα αυτά δεν είναι καθόλου καλό μαντάτο ούτε για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε και για την ελληνική κοινωνία, που χειμάζεται με την πανδημία και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση.

Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και δικαιοσύνη τα τεράστια προβλήματα της χώρας, προφανώς δεν μπορεί να προσφέρει ούτε καν ασφάλεια στους πολίτες. Από την άποψη αυτή, είναι εύλογο το αίτημα για προσφυγή στον λαό, τον μόνο αρμόδιο να κρίνει και να αποφασίσει. Έτσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το αίτημα της αλλαγής, που συνδέεται φυσικά με τη φθορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, έχει μπει στην ημερήσια διάταξη.

Ε.Σ.