Αντιθέσεις: Εκλογικός Νόμος

Ανοίγουν δρόμο στον Κασιδιάρη για να αποτρέψουν αυτοδύναμη ΝΔ

ΚΚΕ-Μέρα25-ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ με το Σύνταγμα

Τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής έχουν κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το μόρφωμα που εμφανιζόταν ως κόμμα αποδείχτηκε στο δικαστήριο ότι δεν είναι παρά εγκληματική συμμορία και οι αρχηγοί του, όπως και οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων του, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και κλείστηκαν στη φυλακή.

Αυτό που απασχόλησε τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη δεν ήταν συνεπώς παρά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να εμφανιστούν οποιουδήποτε είδους εγκληματίες ως κόμμα, να κρυφτούν πίσω από το Σύνταγμα και τη βουλευτική ασυλία και να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ακριβώς αυτόν τον σκοπό επεδίωκε.

Της συζήτησης στη Βουλή προηγήθηκε ευρεία διαβούλευση, στην οποία πήραν μέρος όλα τα κόμματα, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής και μια σειρά από έγκριτους συνταγματολόγους. Ο Μάκης Βορίδης έλαβε υπόψη μια σειρά από παρατηρήσεις, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμιά αμφισβήτηση ότι η τροπολογία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τελικά αυτή έγινε νόμος του κράτους. Ο Κασιδιάρης δεν θα έχει από τη φυλακή το δικαίωμα να συμμετάσχει, μαζί με το κόμμα που έχει ιδρύσει, στις εκλογές.

Τη ρύθμιση αυτή, ωστόσο, που προστατεύει την ελληνική Δημοκρατία από εχθρούς της, δεν υπερψήφισαν όχι μόνο το ΚΚΕ και το Μέρα25, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν για τα δύο πρώτα κόμματα είναι εύλογο κανείς να καταλάβει τον φόβο τους μήπως αύριο κάποιοι δικαστές τα εντάξουν στην απαγόρευση του νόμου, για τον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ερμηνεία είναι ότι δεν διστάζει «να παίζει» ακόμα και με τους νεοναζί για να πλήξει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης το εξήγησε χωρίς μισόλογα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κατέβουν στις εκλογές οι νεοναζί κι έτσι να αποσπάσουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων που σε διαφορετική περίπτωση θα έδιναν -και θα δώσουν- την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Αυτό που τους ενδιαφέρει, με δυο λόγια, δεν είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, για την οποία κόπτονται, αλλά η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας. Και κάθε πρόσφορο μέσο αγιάζει αυτόν τον -φανερό πλέον για όλους- σκοπό.

Η τροπολογία για την απαγόρευση των νεοναζί αποκάλυψε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κάθε είδους φραγμών και δισταγμών για να πληγεί η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς. Στις εκλογές που έρχονται, αυτό θα κριθεί από τη δημοκρατική Ελλάδα.

Ε.Κ.

Πάμε από την αρχή. Ο Κασιδιάρης κάνει τηλεοπτικές διαδικτυακές τηλεοπτικές εκπομπές μέσα από τη φυλακή, υπό το αδιάφορο βλέμμα της κυβέρνησης. Το κόμμα του οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας με την άδεια του δήμου και της αστυνομίας. Και η τροπολογία που τελικά ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν κατονομάζει τα ναζιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά των κομμάτων που αποκλείονται από τις εκλογές.

Αλλά, για ακόμη μία φορά, η προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να σκεπάσει την αλήθεια και να τον φέρει και πάλι στη θέση του κατηγορουμένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε συντάξει δική του τροπολογία. Που σε μια κίνηση καλής θέλησης, και για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, την απέσυρε και αντιπρότεινε την τροπολογία Αλιβιζάτου. Ενός έγκριτου δηλαδή συνταγματολόγου, που δεν έχει καμιά πολιτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον στον χώρο του ΠΑΣΟΚ κινείται.

Δεν έχει νόημα να μπερδεύει και να μπερδεύεται κανείς με τα νομικά. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση επέμενε έως το τέλος να αφήνει με την τροπολογία της ανοιχτό παράθυρο να τεθούν υπό απαγόρευση αύριο όχι μόνο οι νεοναζί, αλλά και οι κομμουνιστές και κάθε κόμμα που μια δικαστική αρχή θα έκρινε ότι δρα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επέμενε ότι θα πρέπει να είναι με σαφήνεια διατυπωμένο ποια κόμματα, με ποια χαρακτηριστικά και ποιους υποψήφιους, πρέπει να βρίσκονται εκτός δημοκρατικού πλαισίου.

Το ΚΚΕ και το Μέρα25 κατήγγειλαν και καταψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και τελικά η τροπολογία του -γνωστού για το χουντικό του παρελθόν- Μ. Βορίδη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για να αρχίσει η συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αφήσει τον δρόμο ανοιχτό στους νεοναζί, από εκείνους που ανοίγουν τον δρόμο για τη φαλκίδευση της δημοκρατίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε τα κίνητρα της κυβέρνησης, τα οποία αποκάλυψε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Άδωνις, θέλει τους νεοναζί στις εκλογές, για να αποτρέψει αυτοδυναμία της ΝΔ. Να κόψουν δηλαδή ψήφους από τη ΝΔ. Διαπίστωση που αν τη δει κανείς ανάποδα, συμπεραίνει ότι η ΝΔ θέλει τους νεοναζί εκτός, για να φέρει εντός της κάλπης της τους ψηφοφόρους τους.

Τελικά, η επιμονή της κυβέρνησης στη θεωρία των δύο άκρων, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται, βρήκε τη θέση της στην τροπολογία. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα να μην είναι τραγικά εις βάρος της Δημοκρατίας.

Ε.Σ.