Αντιθέσεις: Έκτακτα μέτρα

Τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας χρυσή ευκαιρια για «δουλειές»

Η σκανδαλολογία τελευταίο ανάχωμα του λαϊκισμού

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, τα έκτακτα μέτρα που μειώνουν ή και καταργούν τη διαφάνεια, αλλά και με την πλήρη συνενοχή των περισσότερων μεγάλων ΜΜΕ, κάποιοι στην κυβέρνηση εκμεταλλεύονται την κρίση ως ευκαιρία. Είτε πλουτισμού δικού τους, είτε πλουτισμού ορισμένων επίλεκτων από τον κομματικό στρατό της ΝΔ.

Τα voucher είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Ταυτόχρονα όμως, σε όλο το πλάτος και το μήκος της κυβερνητικής μηχανής, εμφανίζονται γρανάζια που επιδιώκουν και εξασφαλίζουν το «λάδωμα». Όταν μια εταιρεία οργάνωσης catering προσθέτει στους σκοπούς της και την απεντόμωση (!), και μερικές μέρες μετά παίρνει δουλειά μισού εκατομμυρίου για απεντόμωση στις φυλακές, μπορεί κανείς και να σκεφτεί τα χειρότερα, αλλά και να καταλάβει τι γίνεται. Το ίδιο και όταν στα μεγάλα κανάλια «χαρίζεται» η δόση για την άδεια εκπομπής τους, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον κάθε ιδιοκτήτη. Το ίδιο και όταν με πλήρη αδιαφάνεια διατίθενται 11 εκατομμύρια αρχικά, και άλλα 9 εκατομμύρια στη συνέχεια, για να «επικοινωνήσουν» τα «Μείνετε Σπίτι» και «Μείνετε Ασφαλείς», που μπορούσαν να τα επικοινωνήσουν εντελώς δωρεάν. Και κανείς δεν δίνει λογαριασμό σε ποια μέσα, με ποια κριτήρια, διατίθενται πόσα χρήματα. Κι ακόμα χειρότερα, ποια μέσα, και με ποια κριτήρια, αποκλείονται από την καμπάνια. Μια ολόκληρη αλυσίδα από αποκαλύψεις και καταγγελίες δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Αδιόρθωτη, χωρίς να έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα για τις μεθόδους που οδήγησαν τη χώρα στην τραγωδία των μνημονίων, η ΝΔ εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης των δημόσιων ταμείων. Η εκμετάλλευση της κρίσης και η υπερπαραγωγή ΠΝΠ, υπουργικών αποφάσεων και απευθείας αναθέσεων οδηγούν σε ένα πάρτι διαφθοράς, που οι διαστάσεις του θα γίνουν γνωστές όταν περάσει η υγειονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν και αγωνιούν, κάποιοι άλλοι, σε σύμπλευση με οικονομικά κυκλώματα, το έχουν ρίξει στις γνωστές από παλιά «δουλειές». Για να αποδειχτεί όχι μόνο ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, αλλά κι ότι επίσης κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, δεν άλλαξε καθόλου τις μεθόδους αρπαγής του δημόσιου χρήματος και υποστήριξης κολλητών και κουμπάρων. Έτσι, αντί να διαμαρτύρονται όταν ο Πολάκης δηλώνει «μετά θα λογαριαστούμε», καλό είναι να ετοιμάζονται να εξηγήσουν πώς, πού και γιατί, διέθεσαν εκατομμύρια από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Στο κάτω-κάτω, η δημοκρατία απαιτεί και απολογισμό.

Ε.Σ.

Στριμωγμένος από την επιτυχή εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και από όλη σχεδόν τη διεθνή κοινότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στη σκανδαλολογία. Χωρίς μάλιστα, να εγκαταλείπει τελείως και την υποκριτική, δήθεν συναινετική του στάση.

Πρώτα, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την υπόθεση των voucher και τα λάθη που προέκυψαν εξαιτίας της βιασύνης να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να αποζημιωθούν χωρίς καθυστέρηση οι επιστήμονες. Ύστερα, όταν ο πρωθυπουργός με μια κίνηση ματ κατάργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να βρίσκει ένα σκάνδαλο σε κάθε πράξη και πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη που η πανδημία και η καραντίνα γεννούν, μια σειρά έργα να γίνονται με απευθείας ανάθεση ή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πράγμα που δίνει την ευκαιρία στους καλοθελητές να βρίσκουν συγγένειες, προμήθειες, ύποπτες συναλλαγές, πίσω από κάθε βήμα της κυβέρνησης.

Από την απεντόμωση στις φυλακές, μέχρι την πρόσληψη μετακλητής υπαλλήλου στην Πολιτική Προστασία, τα παπαγαλάκια και τα φιλικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ ξεσηκώνουν θόρυβο και ανακαλύπτουν σκελετούς που δεν υπάρχουν, σε ντουλάπες που δεν υπάρχουν. Ο σκοπός τους είναι σαφής και δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ενοχλημένοι, ή και έντρομοι, από το γεγονός ότι η αξιοπιστία αυτή είναι στα ύψη με την επιτυχή εκστρατεία κατά του κορωνοϊού. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις, που δίνουν ποσοστά αποδοχής του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης πάνω από 70% και 80%.

Δυο πράγματα δείχνει η σκανδαλολογία, που γίνεται βασική αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, την απελπισία του μπροστά στην πρωτοφανή υποστήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Την επιμονή δηλαδή στον λαϊκισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Και δεύτερον, την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, που από τη μία παριστάνουν τους στυλοβάτες της συναίνεσης και από την άλλη προσπαθούν να πλήξουν, και μάλιστα κάτω από τη ζώνη, την κυβέρνηση, που διαχειρίζεται με επιτυχία την κρίση. Αυτή την επιτυχία δεν μπορούν να αντέξουν και θέλουν να αμαυρώσουν.

Ε.Κ.