Αυτό το άρθρο είναι 31 μηνών

Αντιθέσεις: Έκθεση Λύτρα

01/10/2022
6' διάβασμα
antitheseis-ekthesi-lytra-273985

Η έκθεση Λύτρα αφορμή για νέες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης

«Θανατοποινίτες» αποδείχτηκαν οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Η επικαιροποιημένη έκθεση του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, με θέμα την πανδημία, συνέχεια της περσινής έκθεσης Λύτρα-Τσιόδρα, έδωσε ακόμη μία αφορμή για γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση. Με περισσότερο οξύ τον Αλέξη Τσίπρα, που καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους νεκρούς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται σε καταγγελίες και χαρακτηρισμούς για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, για να φτάσουν τελικά, όπως το ΜέΡΑ25, να ζητούν όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές(!) ευθύνες.

Ποια είναι η αφορμή του νέου αυτού επεισοδίου σκανδαλολογίας, που ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με το «σκάνδαλο» των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της παραβίασης του κράτους δικαίου από το «καθεστώς Μητσοτάκη» κ.λπ.; Η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ανήλθε σε 97%, ενώ η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ ήταν πολύ μικρότερη, λίγο πάνω από 70%. Αυτό στάθηκε αρκετό, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, και χωρίς καν κοινή λογική, για να καταλογίζεται έγκλημα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά. Ακόμα βαρύτερο που ο πρωθυπουργός, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, πριν υπάρξει οποιαδήποτε μελέτη, είπε ότι δεν έχει στοιχεία για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Στην πραγματικότητα, όμως, όσοι ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης, ξεπερνούν βασικά ερωτήματα, που η έκθεση Λύτρα δεν είναι σε θέση φυσικά να απαντήσει. Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να εξάγουμε συμπεράσματα αν δεν γνωρίζουμε τις ηλικίες όσων «έφυγαν», την κατάσταση της υγείας τους πριν προσβληθούν από κορωνοϊό, τα υποκείμενα νοσήματα, αν και πόσοι από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι κ.λπ. Η στατιστική στην περίπτωση αυτή μπορεί να περιγράφει «μία» αλήθεια, ένα ποσοστό, αλλά δεν είναι σε θέση να περιγράψει «την» αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έλαβε μέτρα κατά της πανδημίας. Ενίσχυσε το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Έβαλε στην εξίσωση τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Οργάνωσε τον εμβολιασμό του πληθυσμού με άψογο τρόπο. Και βέβαια επέβαλε μια σειρά από αυστηρά μέτρα για το κοινωνικό σύνολο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Δεν είναι συνεπώς ούτε ορθό, αλλά ούτε και ηθικό, να επικαλείται κανείς αριθμούς νεκρών για να στοιχειοθετήσει κυβερνητικές ευθύνες. Καμιά χώρα του κόσμου δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία χωρίς να θρηνήσει μεγάλο αριθμό θυμάτων. Και ελάχιστες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, έλαβαν μέτρα αντίστοιχα σε έκταση και βάθος με της Ελλάδας. Κρείττον σιγάν, συνεπώς, για όσους αναζητούν εναγωνίως αφορμές για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ε.Κ.

Η έκθεση Λύτρα περιγράφει με όρους επιστημονικής επάρκειας και νηφαλιότητας μια τραγωδία, αυτήν της αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με όρους ιδεοληψίας και εχθρότητας στο ΕΣΥ, που κόστισαν χιλιάδες ζωές. Για του λόγου το ασφαλές αρκεί να αναφέρει κανείς δύο στοιχεία:

Πρώτο, η θνητότητα στις ΜΕΘ στη χώρα ανέρχεται σε ποσοστό 72,7%. Σε άλλες χώρες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 40% έως 50%. Το ερώτημα είναι γιατί; Ο εξοπλισμός στις ΜΕΘ είναι παντού ο ίδιος. Στις ΜΕΘ, όμως, καθοριστικό ρόλο παίζει το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο πρέπει να ελέγχει συνεχώς τον ασθενή και να τον ρυθμίζει. Δεν πρόκειται για μια σύνδεση με αναπνευστήρα, όπως είχε δηλώσει πριν από μήνες ο Μάκης Βορίδης. Και το γεγονός ότι οι ΜΕΘ ήταν υποστελεχωμένες, ή στελεχώθηκαν ακόμα και με γυναικολόγους, εξηγεί τα τραγικά ποσοστά.

Δεύτερο, όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, σχεδόν στο σύνολό τους, κατέληξαν. Αν υπήρχαν ΜΕΘ, ένας στους τέσσερις τουλάχιστον από αυτούς θα είχαν ζήσει. Διασωλήνωναν τους ασθενείς για να υπάρχει το επιχείρημα της ιατρικής φροντίδας, ενώ στην πραγματικότητα τους έστελναν στον θάνατο.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση γνώριζε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, την 1η Δεκεμβρίου του 2021, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, έλεγε: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Έχετε εσείς; Φέρτε τη». Κι αυτά αφού είχε πάρει στα χέρια του τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε στον εαυτό του χαρακτηριστικά σωτήρα και κατόπιν συστηματικά αποδυνάμωσε το σύστημα Υγείας. Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες θέσεις ΜΕΘ, αλλά αντί να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, έγιναν προσλήψεις αστυνομικών. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το ΕΣΥ να έχει σήμερα 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές λιγότερους από το 2019. Κι αυτή η αφαίμαξη έγινε σε συνθήκες πανδημίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, αποκλείστηκε ο καθηγητής Λύτρας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ! Τι άλλο χρειάζεται για να γίνουν κατανοητές οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες και ο καθεστωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ακόμα και η επιστημονική έρευνα που χαλά το κυβερνητικό αφήγημα;

Ε.Σ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: