Αντιθέσεις: Ελευθερία του Τύπου

Ποιοι και γιατί συκοφαντούν την ενημέρωση στην Ελλάδα;

Και όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου

Ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς καταδικάστηκε ως γνωστόν από το Ειδικό Δικαστήριο -ομόφωνα- για παράβαση καθήκοντος. 13-0! Δεκατρείς ανώτατοι δικαστές τον έκριναν ένοχο και ουδείς αθώο. Αιτία, η προσπάθειά του να κάνει ιδιοκτήτη καναλιού τον γνωστό Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος αποκάλυψε στον εισαγγελέα και στο δικαστήριο όλο το παρασκήνιο, εμπλέκοντας σε αυτό και τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το βεβαρυμμένο αυτό παρελθόν του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφίας και αντικειμενικότητας. Και έχει κάνει σημαία την κατάσταση της ενημέρωσης επί κυβέρνησης ΝΔ. Κατηγορεί δημοσιογράφους και εκδότες ότι ευνοούν σκανδαλωδώς την κυβέρνηση, χαρίζονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κρύβουν και πλαστογραφούν ειδήσεις, επιδίδονται σε ύμνους αντί σε κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων. Ακόμα χειρότερα, ότι υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας των δημοσιογράφων, ενώ η λίστα Πέτσα, με την οποία η κυβέρνηση στήριξε τα ΜΜΕ κατά την πανδημία, εμφανίζεται ως λίστα εξαγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα ΜΜΕ βαφτίζονται «πετσωμένα».

Αρωγοί σε αυτήν τη δυσφημιστική για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας καμπάνια, ήρθαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Μια διεθνής ΜΚΟ, με έδρα τη Γαλλία, η οποία, στην παγκόσμια κατάταξη που δημοσιεύει κάθε χρόνο, «βαθμολογώντας» την ελευθερία του Τύπου, τοποθέτησε πέρσι την Ελλάδα στη θέση 108 και φέτος στην 107. Καταλογίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση πιέσεις κατά δημοσιογράφων, ολιγοπώλιο στην τηλεόραση, διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ακόμα και την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Πρόκειται για μια απόπειρα δυσφήμησης που τα κίνητρά της μόνο αθώα δεν είναι. Πρώτον, γιατί όποιος ζει στην Ελλάδα ξέρει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη και συχνά κάποια έντυπα ξεπερνούν τα όρια. Ο πρωθυπουργός δημοσίευσε μια φωτογραφία εφημερίδων αναρτημένων σε περίπτερο, που οι περισσότερες επέκριναν σφοδρά την κυβέρνηση για να αποδείξει πόσο άδικη είναι η κατηγορία. Και δεύτερον, αν δει κανείς την κατάταξη της ΜΚΟ, θα διαπιστώσει ότι εμφανίζονται στρατιωτικά καθεστώτα και δικτατορίες του τρίτου κόσμου πάνω από τη δημοκρατική Ελλάδα.

Προφανώς, ούτε το κύρος, ούτε τη γνώση, ούτε την αντικειμενικότητα έχει κάποια ΜΚΟ για να κρίνει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Και η επίκληση της κατάταξής της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η συνεχής προσπάθεια να εμφανίσει φιμωμένη την ενημέρωση, μόνο ζημιά κάνει στην εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Ε.Κ.

Όποιος ζει στην Ελλάδα και ενημερώνεται από τα μεγάλα ΜΜΕ, ασφαλώς δεν περιμένει καμιά ΜΚΟ να του πει για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε πιο μελανή κατάσταση τα χρόνια της μεταπολίτευσης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν για τη Δημοκρατία χώρο.

Απόκρυψη ειδήσεων, κοπτοραπτική, προπαγάνδα αντί κριτικής, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της λεγόμενης συστημικής ενημέρωσης. Αποτέλεσμα; Η αξιοπιστία των ΜΜΕ στη χώρα μας είναι κάτω και από την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με έγκυρες ευρωπαϊκές μετρήσεις. Η ενημέρωση που δεν ενημερώνει έχει γίνει αντιληπτή από όσους ακόμα ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι γίνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν αλλάζει. Και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτό. Για να εξασφαλίσει την επικοινωνιακή του υπεροπλία και τον αποκλεισμό, ακόμα και τη δυσφήμηση των αντιπάλων του, ο πρωθυπουργός μετέρχεται μεθόδους που μόνο δημοκρατικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Διαπλοκή με κάποιους από τους μιντιάρχες, διανομή κρατικού χρήματος σε ΜΜΕ με μόνο κριτήριο τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, τρομοκρατία και πιέσεις σε δημοσιογράφους. Καρότο και μαστίγιο θα έπρεπε να είναι το σύμβολο της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην ελευθερία του Τύπου. Δείγμα δωρεάν αυτής της στρατηγικής η κρατική ΕΡΤ, η οποία έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας, ενώ θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα και τον τόνο στο σύνολο των ΜΜΕ.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που ο Κ. Μητσοτάκης απαξίωσε ως «μια γαλλική ΜΚΟ», είναι μια διεθνής οργάνωση με κύρος, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ, που η λίστα της κάθε χρόνο για την ελευθερία του τύπου δημοσιεύεται από τις πιο έγκυρες εφημερίδες και απασχολεί κυβερνήσεις και τον κόσμο της ενημέρωσης. Η κατάταξη της Ελλάδας στην τελευταία θέση της Ευρώπης, πίσω και από τριτοκοσμικά καθεστώτα, δεν αποδεικνύει, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, το επίπεδο της συγκεκριμένης ΜΚΟ, αλλά το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Και το επίπεδο μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, του Κ. Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ως Ευρωπαίος μεταρρυθμιστής και αποδείχτηκε Βαλκάνιος ολιγάρχης.

Η ανάγκη για αλλαγή στην κοινωνία είναι προφανές ότι συμπεριλαμβάνει και την ανάγκη της αλλαγής στην ενημέρωση. Γιατί η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δημοκρατίας.

Ε.Σ.