Αντιθέσεις: Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί ωφελούν την υγεία ωφελούν και την οικονομία

Δόσεις πλαστής αισιοδοξίας αντί για δόσεις εμβολίων

Η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο καμπής της. Ήδη οι εμβολιασμοί έχουν ανακόψει την ανεξέλεγκτη επέλαση του κορωνοϊού και ως συνέπεια κάποιοι περιορισμοί από αυτό το μακρύ και δύσκολο lockdown, που βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβρη, έχουν αρθεί. Και όλο και περισσότεροι αναμένεται να αίρονται κάθε ημέρα που περνάει, όσο τα εμβόλια πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα μειώνονται.

Το άνοιγμα της εστίασης, των διαδημοτικών μετακινήσεων και του τουρισμού οι Έλληνες το κέρδισαν. Με την υπομονή τους, με την επιμονή τους και με τη μεγάλη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, περίπου ένας στους δέκα θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ αν αυτή η θετική πορεία συνεχιστεί, «η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της πανδημίας και η τουριστική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει πολύ δυναμικά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Είμαστε πολύ κοντά στον ελάχιστο δυνατό αριθμό εμβολιασμένων για να χτιστεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», ώστε από εκεί και μετά, η κανονικότητα να επανέλθει στη χώρα.

Σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του τείχους θα παίξουν οι νέοι, καθώς η πλατφόρμα εμβολιασμών είναι πλέον ανοιχτή και για αυτούς.
Η ανησυχία που έχει εκφραστεί, κυρίως από μερίδα της αντιπολίτευσης, για την αποκλειστική παροχή εμβολίων της AstraZeneca στις ηλικίες από 30 έως 44 ετών είναι πλήρως αβάσιμη, καθώς οι ελάχιστες πιθανότητες ανεπιθύμητων παρενεργειών δεν συγκρίνονται με την απειλή του κορωνοϊού, ενώ η προτροπή των λοιμωξιολόγων να μην εμβολιαστούν έγκυες ή γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν στο άμεσο μέλλον είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη, μαζί με τους πολίτες, για την αίσια έκβαση της πρωτοφανούς κατάστασης και για την υγεία όλων των Ελλήνων. Αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα σε άλλη μια δημοσκόπηση, όπου η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε με συντριπτικό προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του μονίμως διαμαρτυρόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πια προφανές, σε όσους τουλάχιστον δεν φορούν κόκκινα γυαλιά, ότι η τακτική της αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας δεν απέδωσε αυτά που όσοι τη σχεδίασαν ανέμεναν. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η απελευθέρωση από τον φόβο του ιού είναι προ των πυλών.

Ε.Κ.

Πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία, γιατί βγαίνουμε από την καραντίνα, γιατί επιστρέφει η κανονικότητα. Πανηγυρίζει για τα εμβόλια, πανηγυρίζει για το lockdown που χαλαρώνει, πανηγυρίζει για τους τουρίστες που έρχονται να δώσουν οικονομική ανάσα στη χώρα. Πίσω από τους πανηγυρισμούς όμως, χωμένες κάτω από το χαλί της κυβερνητικής προπαγάνδας που διακινούν και πολλά μεγάλα ΜΜΕ, βρίσκονται όλες οι αποτυχίες της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί την πανδημία.

Οι νεκροί πέρασαν το μαύρο όριο των 10.000, τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη καθημερινά, ασθενείς που έχουν ανάγκη δεν βρίσκουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, και τα νοσοκομεία στενάζουν. Έπειτα από μισό χρόνο σκληρών περιορισμών, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πριν. Ακόμα και το πλασάρισμα της αποτυχίας τους ως «Πύρρειας νίκης» δεν πήγε κατ’ ευχήν.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα, που βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας, και μετά διάλεγε τσουρέκια στον Τερκενλή, η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, έκανε λόγο για «θυσίες» για χάρη των τουριστών, που θα φέρουν λεφτά.

Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν πιστέψουμε τον υπουργό του των Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, όλα είναι θέμα αριθμών, συγκρίσεων και αριθμητικής τρόμου. «Θα κάνουμε πολιτική αποτίμηση των απωλειών μετά το τέλος της πανδημίας» τόνισε, μία δήλωση που δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτη, αλλά περιγράφει και την έλλειψη ενσυναίσθησης και τον κυνισμό για τις ζωές που χάνονται.

Η δημοκρατία προστατεύει τη ζωή κάθε πολίτη, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει ως κύριο γνώμονα την υγεία όλων. Προφανώς και η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά όταν μια χώρα μετράει πάνω από 10.000 νεκρούς και η καθ’ ύλην αρμόδια κυβέρνηση όχι μόνο δεν βρίσκει κανένα λάθος στη διαχείρισή της, αλλά κομπορρημονεί από πάνω για τις επιτυχίες της, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Νέας Δημοκρατίας.

Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό των άνω των τριάντα και οι χιλιάδες ακυρώσεις των ραντεβού είναι μια ακόμα ένδειξη της κυβερνητικής «ανεμελιάς». Το άνοιγμα του τουρισμού και των σχολείων, χωρίς επί της ουσίας κανένα μέτρο προστασίας, εγκυμονούν κινδύνους μιας καταστροφικής επιστροφής στα χειρότερα.

Με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, αλλά και της κυβέρνησης στον εαυτό της, να βρίσκεται στο ναδίρ, ο καθένας δικαιούται να αναρωτιέται τι μας ξημερώνει. Οι ανοησίες για τον ΣΥΡΙΖΑ που ευνοεί την πανδημία για να κερδίσει ψήφους και άλλα παραμύθια, μόνο έναν δράκο έχουν. Τον κορωνοϊό, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και οργανωμένα, με τραγικά αποτελέσματα.

Ε.Σ.