Αντιθέσεις: Εμβολιασμοί

Δεν υπάρχουν εμβόλια Α’ και Β’ διαλογής

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με στροφές 180 μοιρών

Για ακόμη μία φορά στην Ελλάδα, ο δημόσιος λόγος αναφορικά με την πανδημία μονοπωλείται από μία παράδοξη και ανούσια αντιπαράθεση: «Υπέρ ή κατά του εμβολιασμού;». Στην παρούσα φάση, όμως, υπέρ ή κατά του εμβολιασμού σημαίνει υπέρ ή κατά της ζωής. Και η κυβέρνηση έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι με κάθε κόστος υπέρ της ζωής. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πρέπει να χτίσουμε τείχος ανοσίας, και τείχος ανοσίας μία χώρα χτίζει μέσα από τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των πολιτών της. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό, ο κίνδυνος του κορωνοϊού παραμένει και για αυτό τα εμβόλια είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία πράγματι δημιούργησε εξαρχής ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, καθώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους. Και οι διεθνείς οδηγίες που συνεχώς ανανεώνονται, με κάποιες αναπόφευκτα να αλλάζουν με βάση τις πληροφορίες που συλλέγουμε για τον κορωνοϊό, συμβάλλουν σε αυτό. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον κορωνοϊό, τόσο πιο αναλυτικά και ολοκληρωμένα συμπεράσματα μπορούμε να βγάζουμε όχι μόνο για τη δράση του, αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Τα εμβόλια είναι μονόδρομος. Οποιοσδήποτε γιατρός και να ερωτηθεί σχετικά θα δώσει αυτή την απάντηση. Μπορεί να χορηγούνται εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες, όμως έχουν όλα λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και έχουν κριθεί ασφαλή για τον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν εμβόλια Α’ και Β’ διαλογής, όπως η αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Και η πρόσφατη αλλαγή της οδηγίας για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών δεν αποτελεί ούτε απόδειξη της επικινδυνότητας του εν λόγω εμβολίου για τους νέους, ούτε προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Αποτελεί μονάχα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την υγεία όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

Καθώς ο αριθμός των περιστατικών μειώνεται συνεχώς και δεδομένου ότι οι νέοι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους της COVID-19, η επιτροπή πρότεινε να εμβολιάζονται με τα mRNA εμβόλια της Moderna ή της Pfizer. Πρόκειται, δηλαδή, για λόγους καθαρά επιδημιολογικούς.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωράει κανονικά και σημειώνει καθημερινά μεγάλες επιτυχίες. Αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί επί ματαίω να αντικρούσει, πετώντας λάσπη, καλώντας σε πορείες και διαδηλώσεις, υποδαυλίζοντας συνεχώς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκμεταλλευόμενος πολιτικά την κούραση των πολιτών. Συνεχίζει, όμως, να διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ε.Κ.

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στους νέους, δεκάδες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, ανέστειλαν τη χορήγησή του η μία μετά την άλλη. Ακόμα και η Αγγλία έλαβε άμεσα μέτρα, παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca είναι βρετανική εταιρεία.

Η Ελλάδα, όμως, φαίνεται πως δεν έλαβε αυτό το τηλεγράφημα, με αποτέλεσμα σήμερα, λίγες ώρες μετά τις νέες προτάσεις της επιτροπής Εμβολιασμού, να έχουμε σχεδόν 500.000 νέους εμβολιασμένους με ένα εμβόλιο που από αύριο δεν θα ενδείκνυται για άτομα της ηλικίας τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό φιάσκο, ένα από τα μεγαλύτερα αυτογκόλ που έχει βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμα και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, που φανερά απεχθάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη πιο φανερά υποστηρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη Νέα Δημοκρατία, παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση των εμβολιασμών των νέων με AstraZeneca, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο όταν μιλούσε τον περασμένο Απρίλιο για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων.Τότε, το Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξεπέρασε τον χειρότερό του εαυτό», όμως ενάμιση μήνα μετά έρχεται να τον επιβεβαιώσει πλήρως.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εν μέσω πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία καλούσε τους Έλληνες σε συμμόρφωση, να επιδείξουν την ατομική τους ευθύνη και να εμβολιαστούν, για να γυρίσει ξαφνικά την πλάτη σε σχεδόν μισό εκατομμύριο από αυτούς, που έδειξαν εμπράκτως την υπευθυνότητά τους.

Ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης που ολοένα και διογκώνεται είναι το μπαράζ ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού που συνέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων οδηγιών. Ενδεικτικό, διότι οι πολίτες είναι μεν διατεθειμένοι να προτάξουν την ατομική τους ευθύνη, όχι όμως απέναντι σε μία ανεύθυνη κυβέρνηση. Η Ελλάδα χρειάζεται τείχος ανοσίας και η Νέα Δημοκρατία, με τις αδύναμες πολιτικές της και τις κωλοτούμπες, αποθαρρύνει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί και ενισχύει το αντιεμβολιαστικό κίνημα της χώρας. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγες ημέρες άφηνε στελέχη της να υπονοούν πως θα υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους, ή έδινε το πράσινο φως σε εργοδότες να απολύουν εργαζομένους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται, λοιπόν, μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από τη ΝΔ, η οποία επανειλημμένα αδυνατεί να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και ευθύνη, δύο αρετές τις οποίες συνεχίζει να απαιτεί από τους Έλληνες.

Ε.Σ.