Αντιθέσεις: Εμβολιασμός

Η έλευση του εμβολίου σηματοδοτεί την παρέλευση της πανδημίας

Ανεμβολίαστη η κοινωνία απέναντι στην επικοινωνιακή πανδημία

Το 2020 θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας σε μαύρες σελίδες, όμως η άμεση ανταπόκριση της Δυτικής Ιατρικής απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού θα γραφτεί με χρυσά γράμματα. Μόλις ένα έτος μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ήδη οι πρώτοι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει.

Η έλευση των εμβολίων στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, όμως αυτό το τέλος δεν γίνεται να έρθει από τη μία μέρα στην άλλη. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και ο κάθε Έλληνας ατομικά πρέπει να αναλογιστεί ότι αν τώρα ξεκινήσει η «χαλάρωση», θα πάνε στράφι οι τόσοι δύσκολοι μήνες υπομονής και επιμονής ενάντια στον κορωνοϊό. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν.

Πάνω σε αυτή την αχτίδα ελπίδας θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική και να επιδοθεί, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων, σε μία σειρά μικροπολιτικών παιχνιδιών. Δεν είναι τόσα τα εμβόλια όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση, λέει, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εντολή δίκαιου καταμερισμού της πρώτης παρτίδας των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη. Για μία ακόμη φορά, δείχνει πόσο λίγος είναι απέναντι στην ευρωπαϊκή συλλογικότητα, καθώς η επιδίωξη να είναι η Ελλάδα αλά καρτ μέλος της Ευρώπης είναι και η κύρια αιτία που αντί να σκίσει τα μνημόνια, όπως διατυμπάνιζε προεκλογικά, τελικά λίγους μήνες μετά, επέβαλε το σκληρότερο μνημόνιο από αρχής της κρίσης.

Δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν προσφέρεται για κανενός είδους επικοινωνιακή συζήτηση. Υπάρχει θεσπισμένο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού και αυτό το σχέδιο θα ακολουθηθεί κατά γράμμα. Οι συμβολικοί εμβολιασμοί του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και κυβερνητικών στελεχών έγιναν παράλληλα με τους ουσιαστικούς εμβολιασμούς του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν αδιάκοπα, μετά και τη νέα αποστολή άνω των 83.000 εμβολίων που κατέφτασε με αεροπλάνο πριν από λίγες ημέρες. Αυτά είναι τα γεγονότα και μέσα από αυτά φαίνεται η πειθαρχία που δείχνει η κυβέρνηση και την οποία ζητά από όλους τους πολίτες. Τα αντιπολιτευτικά φιτίλια που προσπαθούν να πυροδοτήσουν πυροτεχνήματα αντιδράσεων θα κόβονται πάραυτα, γιατί καθιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια Υγεία.

Ε.Κ.

Από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έριξε όλο της το βάρος στην επικοινωνία και άφησε την κοινωνία να ρημάξει. Ίσως η πιο αγαπημένη ασχολία του πρωθυπουργού είναι να αφήνει τους υπουργούς του να εκτεθούν, ανακοινώνοντας δυσβάσταχτα προγράμματα, περικοπές συντάξεων, αλλαγές στο σχέδιο εμβολιασμού κατά της πανδημίας και άλλα πολλά, και σε δεύτερο χρόνο να εμφανίζεται ως σωτήρας της κατάστασης, που με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη επαναφέρει την τάξη.

Πρόκειται για μία τακτική που προκαλεί αγανάκτηση σε κάθε λογικό άνθρωπο, που μπορεί να διαχωρίσει την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κατάστασης από την πραγματική. Στην ουσιαστική διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση και αυτό είναι κάτι που και το ίδιο το Μαξίμου το γνωρίζει, για αυτό φροντίζει να διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίζει την επικοινωνιακή συγκάλυψη της παταγώδους αποτυχίας του.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με την υπόθεση των εμβολίων. Έχοντας ανακοινώσει 700.000 εμβόλια μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση τελικά παρέλαβε αρχικά 9.000 εμβόλια και κατόπιν άλλα 83.000. Και αυτά τα πρώτα 9.000 εμβόλια έπεσαν τα κυβερνητικά κοράκια να κατασπαράξουν, στο όνομα του συμβολισμού, για να δώσουν υποτίθεται το καλό παράδειγμα. Ανακοινώθηκαν λοιπόν 45 αξιωματούχοι που θα εμβολιαζόντουσαν κατά προτεραιότητα, αριθμός που ο Στέλιος Πέτσας ανέβασε στους 128(!) λίγες ημέρες αργότερα.

Όμως, για να εμβολιαστούν όλοι αυτοί, αναγκαστικά «πάγωσαν» οι εμβολιασμοί υγειονομικών υπαλλήλων στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία», και αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τι έκανε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μπήκε πάλι στη μέση ως άλλος Μεσσίας και «επανέφερε την τάξη», σταματώντας τους εμβολιασμούς στους 66, την ώρα που 18 ακόμα εκατομμύρια ευρώ έβρισκαν τον δρόμο τους προς τα γνωστά μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Η παράκαμψη του χρονοδιαγράμματος που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό, για να τρέξουν να εμβολιαστούν τα κυβερνητικά στελέχη, συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος των πολιτών στην Υγεία. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό για την κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για τις αποτυχίες της, την ώρα που κουνάει το δάχτυλο σε όλους τους Έλληνες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ε.Σ.