Αντιθέσεις: Ένας χρόνος ΝΔ

Ένας χρόνος ΝΔ: αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί κι αλλιώς

Ένας χρόνος ΝΔ: αποδείχθηκε ότι σπρώχνουν τη χώρα πάλι στον βάλτο

Στον έναν χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα «μπορεί κι αλλιώς». Με αξιοκρατία, σοβαρότητα, καινοτομία, τολμηρές κινήσεις. Και φυσικά, με όλα τα μέτρα που ακυρώνουν τις γκρίζες ζώνες που άφησε πίσω της η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο που θα πρέπει να σημειώσει κανείς είναι η μεγάλη και απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Αν και εντελώς απρόβλεπτη, η επίθεση του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με ενωτικό πνεύμα και με τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο πρωθυπουργός δεν κέρδισε σε δημοφιλία, επειδή, όπως λέει η γκρίνια της αντιπολίτευσης, είχε με το μέρος του τα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά επειδή είχε με το μέρος του το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, που είδε ότι ένα δράμα, με συγκλονιστικές διαστάσεις σε άλλες χώρες, πλήγωσε αλλά δεν γονάτισε από καμιά άποψη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα με τα συντονισμένα και κοστολογημένα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης, για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται, σε οικονομική καταστροφή. Δισεκατομμύρια διατέθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς, ενώ δεκάδες ελαφρύνσεις έδωσαν ανάσα στην κοινωνία, που βρέθηκε ξαφνικά με σχεδόν μηδενική οικονομική δραστηριότητα.

Η ΝΔ δεν μπόρεσε στις συνθήκες αυτές να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα. Έκανε, όμως, μια βαθιά τομή στην Παιδεία, αποκατέστησε με τη δράση της αστυνομίας και με τον νόμο για τις διαδηλώσεις τη δημόσια τάξη, που είχε διαταραχτεί σοβαρά το προηγούμενο διάστημα, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, εμφύσησε νέα πνοή στις επενδύσεις, θεμελίωσε τις προϋποθέσεις για γοργή ανάπτυξη, μόλις η ανθρωπότητα απαλλαγεί από την πανδημία. Τα μέτρα για τον τουρισμό, που συνδυάζουν την προστασία του πληθυσμού και των επισκεπτών με τα ανοιχτά σύνορα, δίνουν ένα δείγμα για την κυβερνητική πολιτική και πρόνοια.

Τη χώρα περιμένουν σίγουρα καλύτερες μέρες. Αποδείχθηκε στη μάχη του κορωνοϊού ότι οι Έλληνες έχουν τη δύναμη και η κυβέρνηση το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο και να βάλουν τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο. Προόδου, σοβαρότητας, αντίθεσης σε κάθε είδους λαϊκισμούς και ακρότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η εγγύηση.

Ε.Κ.

Αν αποδείχθηκε κάτι στους δώδεκα μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, είναι ότι τόσο το κόμμα αυτό, όσο και ο αρχηγός και τα στελέχη του, δεν έβγαλαν κανένα δίδαγμα από την κοινωνική τραγωδία της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Με αποτέλεσμα να ακολουθούν και πάλι την ίδια πολιτική που οδήγησε στη χρεοκοπία και να επιχειρούν να την επιβάλουν με τα ίδια μέσα που οδήγησαν την κοινωνία σε απόγνωση.

Τι κάνουν; Από τη μια, πριμοδοτούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την οικονομική ελίτ, με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις βίλες της Εκάλης και του Ψυχικού, η ασυλία των τραπεζιτών. Από την άλλη, δεν έχουν επίσης κανέναν ενδοιασμό, τη στιγμή που φροντίζουν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Ο κορωνοϊός αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία για δραστική μείωση των μισθών, διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση της δέκατης τρίτης σύνταξης, επιστροφή του εργασιακού καθεστώτος σε συνθήκες ζούγκλας.

Αυτός ο ταξικά και προκλητικά μεροληπτικός χαρακτήρας της πολιτικής τους οδήγησε την οικονομία σε ύφεση πριν από την πανδημία, ενώ συνοδεύεται από τις παλιές απαράδεκτες και αδιαφανείς μεθόδους πλιάτσικου στο δημόσιο χρήμα, υπό την κάλυψη και πάλι του κορωνοϊού. Με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια αρίστων του κόμματος, οικογενειακές οφσόρ και αθλιότητες, όπως η λίστα Πέτσα, η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει και πάλι στη ζώνη του οικονομικού και ηθικού λυκόφωτος.

Το γεγονός ότι για να καλύψει τα δικά της σκάνδαλα, η κυβέρνηση καταφεύγει σε καταγγελίες και «αποκαλύψεις» για τη διακυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αμηχανία δείχνει μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα, την οποία, φυσικά, δεν είναι σε θέση να κρύψει, αφού τη ζει ο κάθε Έλληνας. Και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να καταφέρει κάτι με την καταστολή και τους χουντικούς νόμους, που κηρύσσουν εσωτερικό εχθρό όποιον αντιστέκεται στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η επιστροφή της διαγωγής στην Παιδεία, η κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων, η απάνθρωπη και διαλυτική αντιμετώπιση του προσφυγικού, η βίαιη καταστολή και το προπαγανδιστικό σύμπλεγμα, που κάνει το μαύρο άσπρο, αποδεικνύουν όχι απλώς τον συντηρητικό, αλλά τον επικίνδυνο χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο πιο πολύ μείνουν στην εξουσία, τόσο χειρότερες και με τόσο μεγαλύτερο ανθρώπινο και εθνικό κόστος θα είναι οι πληγές που θα προκαλέσουν.

Ε.Σ.