Αντιθέσεις: Ενέργεια και οικονομία

Σχέδιο για την ενέργεια δια στόματος και χειρός πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός βλέπει… ολιστικά την κατάρρευση της οικονομίας

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας». Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού απέναντι στην πρώτη πολίτη της χώρας δείχνει αφενός τη σοβαρότητα την οποία ο ίδιος και το επιτελείο του επιδεικνύουν απέναντι στην ολοένα και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση και αφετέρου τη σημασία που δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη λαϊκή βούληση και στις ανάγκες των πολιτών. Η ελευθερία κινήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ είναι εμφανώς περιορισμένη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει παγώσει τις αγορές, έχει εκτοξεύσει τις τιμές και έχει καταρρίψει τους οικονομικούς δείκτες. Για αυτό και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορούν όμως να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, αλλαγές οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο επικείμενο σχέδιο.

Εκτός όμως αυτών, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη σωρείας μέτρων έμπρακτης ενίσχυσης των πολιτών, τα οποία γίνονται συνεχώς περισσότερα: Χιλιάδες νοικοκυριά είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επιδοτήσεις στην ενέργεια, πάνω από 700.000 επιχειρήσεις θα λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές τους τελευταίους μήνες και άλλα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, όπως η ενίσχυση στα καύσιμα, έχουν πάρει παράταση μέχρι το τέλος του έτους, και σε αυτά θα έρθει να προστεθεί το νέο ολοκληρωμένο πακέτο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση προτιμάει να μιλάει με πράξεις, στηρίζοντας τον Έλληνα πολίτη με κάθε δυνατό μέσο. Και αυτή είναι η βασική διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλώνεται σε αντιπολιτευτικά και ανούσια κρεσέντα, αντί να απαντάει επί της ουσίας πώς θα διαχειριζόταν αυτός τις πολλαπλές κρίσεις που έχουν χτυπήσει την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν απαντάει, διότι η απάντηση είναι «πολύ χειρότερα». Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε σκεπτόμενος και χωρίς κομματικές παρωπίδες πολίτης.

Ε.Κ.

Δύο είναι τα ασφαλή συμπεράσματα που βγαίνουν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής κατά της ακρίβειας: Το πρώτο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και την τραγική κατάσταση στην οποία το μέσο νοικοκυριό έχει περιέλθει και το δεύτερο ότι, δυστυχώς, δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτή την επαφή, διότι μεγάλωσε εκτός ελληνικής πραγματικότητας και ό,τι κι αν συμβεί, εκτός θα παραμείνει.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν καιρό δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί να ζήσει ποτέ με 800 ευρώ και εύχεται ποτέ να μη χρειαστεί, είναι λοιπόν φύσιν αδύνατο να καταλάβει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εύχεται να… καταφέρει κάποια στιγμή να ζήσει με 800 ευρώ, γιατί προς το παρόν ζει με 600, ή ακόμα λιγότερα!

Το λιγότερο που δείχνει η στάση του πρωθυπουργού είναι άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης. Και επειδή συχνά-πυκνά κάνει λόγο για «φτηνή αντιπολίτευση», δεν θα σταθούμε στο ότι έκανε δύο πήγαινε-έλα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ, τη μία για να μιλήσει στο Κογκρέσο και την άλλη δύο μέρες μετά για να δει… μπάσκετ. Θα μιλήσουμε καθαρά με στοιχεία:

✱ Η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει πάνω από 15 λεπτά τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορεί για τον κ. Μητσοτάκη να μην έχει διαφορά αν η βενζίνη κάνει 1,7 ή 2,4 ευρώ, τιμή που διαμορφώνεται σήμερα στα πρατήρια, αλλά αυτή η αύξηση γονατίζει τους πολίτες.

✱ Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κάθε προϊόν στα ράφια του σούπερ μάρκετ και χιλιάδες Έλληνες ακυρώνουν τις διακοπές τους λόγω κόστους. Τα ακτοπλοϊκά, για παράδειγμα, έχουν ήδη ανέβει κατά 25% και υπολογίζεται ένα 5% ακόμη τουλάχιστον, ενώ ακόμη και το σουβλάκι έχει περάσει τα 3 ευρώ και πηγαίνει ολοταχώς για τα 4 ευρώ.

Απέναντι σε αυτά, που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, η μόνη ουσιαστική ενίσχυση των πολιτών ήταν τα 50 ευρώ μεικτά αύξηση του κατώτατου μισθού και τα 13 ευρώ τον μήνα ανά πολίτη (και όχι ανά όχημα) για βενζίνη! Δεν χρειάζεται, λοιπόν, αντιπολίτευση ο κύριος Μητσοτάκης για να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα της τραγικής διαχείρισης ακόμη μίας κρίσης. Το καταφέρνει εξαιρετικά και μόνος του, αυτός και η κυβέρνησή του.

Ε.Σ.