Αντιθέσεις: Επανεκλογή Αχιλλέα Μπέου

Τον Μπέο στήριξε ο λαός του Βόλου, και όχι βέβαια η ΝΔ

Η υποκρισία της ΝΔ ανταγωνίζεται το ήθος Μπέου

Υπάρχουν μερικές αλήθειες και μερικά ψέματα που περικλείουν τα έργα και τις ημέρες του νεοεκλεγέντος δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Αλήθειες που ενοχλούν, αλήθειες που δεν ακούγονται και ψέματα που διαδίδονται και πρέπει να απομονωθούν μαζί με όσους τα διαδίδουν.

Όταν για παράδειγμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ζητούσε στα τέλη του Σεπτέμβρη από τη Νέα Δημοκρατία να άρει τη στήριξή της στον δήμαρχο, είτε άθελά του, είτε εσκεμμένα, διέδιδε ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα ουδέποτε έδωσε την οποιαδήποτε στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μπέου. Όπως δεν έδωσε σε κανέναν, εκτός από τους υποψηφίους για τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Η μόνη στήριξη που έλαβε ο συγκεκριμένος ήταν από τους πολίτες του Βόλου, στήριξη που απεδείχθη αρκετή.

Και μια και μιλάμε για αλήθειες, υπάρχουν και μερικές ακόμα που δείχνουν το ποιόν της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ποιόν της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ, λοιπόν, καταδίκασε ευθύς αμέσως τη χειροδικία του δημάρχου προ εβδομάδων. Επίσης, μέσα από σημαντικά στελέχη της που βρέθηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα, τάχθηκε καθαρά στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και απέναντι στο ομοφοβικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την εκλογική του νίκη ο Αχ. Μπέος.

Για τη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είναι αυτονόητο πως σε μία ευνομούμενη και σύγχρονη χώρα όπως η Ελλάδα, κάθε πράξη βίας, σωματικής ή λεκτικής, κατά του οποιουδήποτε, είναι κατακριτέα και καταδικαστέα.

Από τη άλλη πλευρά, όμως, η αντίστοιχη καταδίκη του Παύλου Πολάκη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα δεν έχει φτάσει στα αφτιά των πολιτών, προκαλώντας την εύλογη απορία πώς κάποιος που καταδικάζει τον Αχιλλέα Μπέο για την ακραία συμπεριφορά του και τη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, παράλληλα ανέχεται (και, μάλιστα, δέχεται ανοιχτά και τη στήριξή του) τον διαβόητο Παύλο Πολάκη. Που μπορεί να μη στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους (ακόμα), αλλά έχει στοχοποιήσει ανθρώπους της τέχνης, δημοσιογράφους και δικαστές και έχει καλέσει ανοιχτά τους οπαδούς του να τους χλευάσουν και να τους επιτεθούν.

Ευαισθητοποίηση δύο ταχυτήτων είναι ευαισθητοποίηση αλά καρτ. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί καλύτερα με το κόμμα του, παρά να ψεύδεται ηθελημένα ή άθελά του κατά της κυβέρνησης.

Ε.Κ.

Ποιος είναι ο Αχιλλέας Μπέος είναι λίγο πολύ γνωστό. Εξάλλου ο ίδιος, εν ονόματι της αλήθειας και του «αυτός είμαι», δίνει μια γλαφυρή εικόνα του ήθους και της ποιότητάς του με τα λόγια και τα έργα του, καθημερινά σχεδόν, και αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλεί. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν το θυμάστε, τον αποκάλεσε βόδι και γουρούνι. Τον Αλκίνοο Ιωαννίδη νούμερο και φλώρο. Και τον Κασσελάκη με τον γνωστό χυδαίο τρόπο.

Το σήριαλ Μπέου έπαιξε και παίζει σε πολλές συνέχειες, χάρη στην «τηλεθέαση» που αδιαφορεί για το τι προβάλλεται και πώς. Αρχικά έδειρε έναν δικό του ψηφοφόρο. Μετέπειτα, βρήκε ευκαιρία στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του να αναφερθεί με χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος, πιο πρόσφατα, αγνοώντας πλήρως τον θεσμικό του ρόλο και τα όρια που αυτός συνεπάγεται, εμμέσως πλην σαφώς απείλησε τους ψηφοφόρους του ότι αν δεν βγει ο Κώστας Αγοραστός (εκλεκτός της ΝΔ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα υπάρξουν προβλήματα στα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά και στη σχέση της δημοτικής αρχής με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Χειρότερη όμως από τη χυδαιότητα Μπέου είναι η υποκρισία του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παριστάνουν ότι δεν τον στηρίζουν, ενώ δεν κατέβασαν συνδυασμό της ΝΔ στον Βόλο. Βασικός του συνεργάτης είναι ο φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Κ. Λούλης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον αποκαλεί γεμάτος χαρά «δημαρχάρα» σε συνάντησή τους. Και μέλη της κυβέρνησης παρευρίσκονται στην προεκλογική του συγκέντρωση.

Όλος ο Βόλος και όλη η Ελλάδα ξέρουν ότι τον Μπέο τον στηρίζει η ΝΔ και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης. Η άρνησή τους για το προφανές δείχνει πολύ απλά ότι ο πρωθυπουργός είναι εφάμιλλος του Μπέου στην αντίληψή του για το ήθος και την πολιτική. Από την άλλη, στηρίζοντας με τόσο προκλητικά υποκριτικό τρόπο το συγκεκριμένο πρόσωπο για δήμαρχο, στηρίζει το συγκεκριμένο πρότυπο που αυτός εκπροσωπεί. Ένα ακροδεξιό και χυδαίο μοντέλο, που όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης προαλείφεται να επεκταθεί από τον Βόλο σε όλη τη χώρα, γιατί οι φιλοδοξίες του Μπέου είναι γενικότερες.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τεράστιες ευθύνες για το πολιτικό τους φλερτ με τη φασίζουσα Δεξιά και τη χυδαιότητα. Η μεγάλη αποχή από τις δημοτικές εκλογές οφείλεται, μεταξύ άλλων και σε αυτή την κατάπτωση του πολιτικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχούν σήμερα το ήθος και οι πρακτικές της ΝΔ του
Κ. Μητσοτάκη. Ήθος και πρακτικές Μπέου…

Ε.Σ.