Αυτό το άρθρο είναι 22 μηνών

Αντιθέσεις: Επανεκλογή Κώστα Καραμανλή

11/06/2023
6' διάβασμα
antitheseis-epaneklogi-kosta-karamanli-294369

Μία ιδιαίτερη εκλογική νίκη με ιδιαίτερο συμβολισμό

Σήμα κινδύνου η στάση όσων θεωρούν «ξέπλυμα» την εκλογή τους

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συντριπτική εκλογική νίκη της ΝΔ στον Νομό Σερρών ήταν σε σημαντικό βαθμό και προσωπική νίκη του Κώστα Καραμανλή. Ο οποίος στάθηκε με αξιώσεις απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, και αναδείχτηκε νικητής. Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μια συντονισμένη επίθεση με βαρύτατες κατηγορίες που είχαν να κάνουν με το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες του ως αρμόδιου υπουργού. Ακόμα και ο Ρουβίκωνας επιστρατεύτηκε στην εκστρατεία δυσφήμησης του πρώην υπουργού, ενώ ήταν ο μόνος υποψήφιος που έξω από το πολιτικό του γραφείο οργανώθηκε συγκέντρωση με αίτημα την καταψήφισή του.

Ο λαός των Σερρών είχε όμως τη δική του άποψη, τόσο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και για τον Κώστα Καραμανλή. Μια άποψη που δεν διαμορφώθηκε από την εχθρική προπαγάνδα και τα fake news, αλλά από τα πραγματικά δεδομένα. Και τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι η ΝΔ αναβάθμισε συνολικά τους σιδηροδρόμους και το σιδηροδρομικό έργο, βελτίωσε τις συγκοινωνίες, επέκτεινε το μετρό, ενίσχυσε την πολιτική αεροπορία. Και ο Κώστας Καραμανλής είχε το δικό του μερίδιο σε αυτό το σημαντικό έργο.

Ο λαός των Σερρών εκτίμησε επίσης το γεγονός ότι ο βουλευτής του νομού και υπουργός Συγκοινωνιών είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της τραγωδίας μόνο δική του ευθύνη δεν έδειχναν, και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του λαού, παρά το γεγονός ότι τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από άλλες πλευρές, δέχτηκε μια τεράστια πίεση να παραιτηθεί. Πίεση, μάλιστα, που σε κάποιες περιπτώσεις πήρε τη μορφή δολοφονίας χαρακτήρα και εκβιασμού.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις Σέρρες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δίνει στη νίκη του Καραμανλή χαρακτήρα θριάμβου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα καλό μάθημα από τους ψηφοφόρους της Περιφέρειας Σερρών: Οι πολίτες μπορούν να ξεπερνούν τις κραυγές και την προπαγάνδα και να καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και την ασφάλειά τους. Και ποιος, όπως είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ο Κώστας Καραμανλής, έκανε τη δήθεν συμβολική του παρουσία στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών σημαία ευκαιρίας και δημαγωγίας. Και καταδικάστηκε συντριπτικά και τελεσίδικα. Στις συνθήκες αυτές, η νίκη Καραμανλή αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ε.Κ.

Είναι σημείο των καιρών το ότι ο Κώστας Καραμανλής, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, αποφάσισε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να τον κατηγορήσει για δημαγωγία. Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε υποψηφιότητα, με προφανή πρόθεση συμβολισμού, στην περιφέρεια των Σερρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τον θεατρικό, υποκριτικό χαρακτήρα της παραίτησης Καραμανλή, που ως αρμόδιος υπουργός είναι βαρύτατα υπόλογος για την τραγωδία των Τεμπών. Πρώτον, γιατί επέτρεψε να καταρρεύσει το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Δεύτερον, ενώ αυτό συνέβαινε, διαβεβαίωνε ότι τα τρένα είναι ασφαλή. Τρίτον, γιατί όπως αποδείχτηκε, αντί για την τηλεδιοίκηση που διαφήμιζε, διόριζε με ρουσφέτια ακατάλληλο σταθμάρχη. Και τέταρτον, επειδή παραιτήθηκε, αφού πρώτα συμφώνησε με τον Κ. Μητσοτάκη ότι θα είναι πάλι υποψήφιος.

Ο λαός των Σερρών έκρινε όπως έκρινε και η κρίση του είναι σεβαστή. Αυτό όμως δεν ξεπλένει τον Κώστα Καραμανλή από τις ευθύνες του. Και κυρίως δεν του δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ασχημονεί εις βάρος της αλήθειας και των πολιτικών του αντιπάλων. Θα περίμενε κανείς από αυτόν να έχει τη στοιχειώδη συναίσθηση ευθύνης και τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους, ώστε να προσέχει το ύφος και τα λόγια του. Αντ’ αυτού, εκλαμβάνοντας προφανώς την εκλογική του επιτυχία ως απαλλαγή του από κάθε ευθύνη, εμφανίζεται και ως κατήγορος των κατηγόρων του. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν κατάλαβε τι έγινε, πόσο κόστισαν τα λάθη και οι παραλείψεις του, τι επίπτωση είχαν σε δεκάδες οικογένειες, αλλά και στην εικόνα της χώρας.

Αν μπορεί να βγάλει κανείς ένα συμπέρασμα από τη στάση Καραμανλή, όπως και από τη στάση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη και πολλών υπουργών του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, είναι ότι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ίδια πολιτική, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση. Αντιλαμβάνονται την ψήφο του λαού ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που έχει ξεπλύνει τις ευθύνες τους για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, τα Τέμπη, την ακρίβεια, τα σκάνδαλα, τις υποκλοπές και όλα όσα η Ελλάδα έζησε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Κι αυτό δεν είναι απλώς ανιστόρητο, είναι επικίνδυνο. Γιατί αν οι ίδιοι άνθρωποι συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές, τότε είναι αναπόφευκτο να παράγουν και τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες.

Ε.Σ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: