Αντιθέσεις: Επίδομα επιστημόνων

Το «ελικίκου» έδειξε πολλά και όχι καλά για την κυβέρνηση

Κίνηση ματ Μητσοτάκη για το επίδομα επιστημόνων

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει συχνά με πόνο, και στην πολιτική, όπως και στη ζωή. Κι αυτό που διαφημίστηκε ως ένα ωραίο, αμειβόμενο, επιμορφωτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, κατέληξε όχι απλώς σε φιάσκο, αλλά σε πολιτική ήττα όσων είχαν εμπλακεί, του υπουργού Εργασίας, και φυσικά του πρωθυπουργού.

Ποια είναι με δυο λόγια η ουσία; Η κυβέρνηση, αντί να δώσει απευθείας, όπως και στους άλλους εργαζόμενους, το σχετικό επίδομα στους επιστήμονες, αποφάσισε να το μοιράσει ως εξής: Ένα μεγάλο μέρος σε ΚΕΚ, ένα φιλέτο σε έξι εταιρείες που κατασκευάζουν διαδικτυακές πλατφόρμες επιμόρφωσης, και ένα μέρος στους επιστήμονες. Σχεδόν 40 εκατομμύρια σε έξι εταιρίες, 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, και 470 ευρώ στο ΚΕΚ που θα τον «επιμόρφωνε». Με την επιμόρφωση να είναι η λέξη-κλειδί, γιατί εν ονόματί της μπήκαν στο πρόγραμμα και στη διανομή των πόρων ΚΕΚ και εταιρείες.

Φυσικό ήταν να αντιδράσουν από την πρώτη στιγμή οι επιστήμονες και οι φορείς τους. Αντίδραση που πήρε διαστάσεις, όταν διαπιστώθηκε ότι η επιμόρφωση αναφερόταν σε «δύσκολα» θέματα, όπως πώς να ανοίξουν τον υπολογιστή τους οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου, ή πώς να οργανώσουν τους φακέλους τους οι δικηγόροι. Και έγινε θύελλα και κατακραυγή, πολιτική και κοινωνική, όταν οι πληρωμένες με εκατομμύρια ευρώ πλατφόρμες διαπιστώθηκε ότι έβριθαν από τόσο χοντρά λάθη -ελικικού και λοιπά- που δεν θα έκανε ούτε μαθητής του δημοτικού.

Αυτά όμως τα αντιπαρερχόταν η κυβέρνηση, αραδιάζοντας διάφορες ανοησίες. Μέχρι που έγινε γνωστό το μυστικό, ότι πίσω από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εταιρειών που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος κρύβονταν κομματικοί φίλοι και συγγενείς της ΝΔ και συνεργατών του κ. Βρούτση.

Ο πρωθυπουργός, για να αποφύγει τα χειρότερα, αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον το σχετικό πρόγραμμα. Και, κάνοντας τα ξινά γλυκά, το Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει αυτή την κωλοτούμπα ως ένδειξη της ευαισθησίας και της αποφασιστικότητάς του. Ό,τι κι αν λένε όμως οι υπεύθυνοι, δεν μπορούν να κρύψουν ότι πρόκειται απλούστατα για μια σοβαρή πολιτική ήττα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο οποίος όφειλε να ξέρει, ή να μάθει, αν δεν ήξερε, και να μην επιτρέψει για δεκαπέντε μέρες να ξετυλίγεται ένα σχέδιο ντροπής, όπως αυτό, εκθέτοντας και τους υπουργούς του, και τους «άριστους», και τον εαυτό του.

Ε.Σ.

Περίμενε την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, να πλήξουν την κυβέρνηση. Θορυβημένοι, προφανώς, από το γεγονός που όχι μόνο όλη η Ελλάδα, αλλά και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, αναγνωρίζουν. Ότι η μικρή μας χώρα, με πιο φτωχά μέσα από άλλους, και με κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνει με αξιοσημείωτη επιτυχία τη μάχη του κορωνοϊού. Δεν έχει κανένα νόημα η αναμέτρηση με αριθμούς νεκρών, γιατί οι άνθρωποι που έφυγαν δεν είναι αριθμοί, αλλά η στατιστική της πανδημίας είναι από μόνη της ένα χαστούκι για όσους πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν αντιπολίτευση με ένα τέτοιο ζήτημα ζωής και θανάτου.

Κι αφού το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης δεν προσφερόταν για εκμετάλλευση, κατέφυγαν στο επίδομα κατάρτισης των επιστημόνων. Το οποίο στην πραγματικότητα εξασφάλιζε μια κάποια βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω της πανδημίας.

Τους έδινε, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, λόγω της καραντίνας, για να αποκομίσουν κάποια επιπλέον μόρφωση σε θέματα πληροφορικής και χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτές ήταν τουλάχιστον, όπως καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος, οι προθέσεις της κυβέρνησης. Η ανάγκη όμως να μπει σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα πολύ γρήγορα, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν λάθη στις φόρμες, που έγιναν το προγεφύρωμα μιας γενικευμένης επίθεσης κατά του κ. Βρούτση, άλλων υπουργών που υπερασπίστηκαν το σχετικό πρόγραμμα και φυσικά του πρωθυπουργού, που αποτελεί τον πιο αγαπημένο στόχο όσων αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογική τους ήττα. Η συμμετοχή των ΚΕΚ στην υλοποίηση του προγράμματος θεωρήθηκε σκάνδαλο, αν και για πολλά χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Η ανάθεση σε έξι μεγάλες ειδικευμένες εταιρείες κατασκευής της σχετικής πλατφόρμας, επίσης θεωρήθηκε σκάνδαλο. Βιογραφικά σκαλίστηκαν, πολιτικές προτιμήσεις ανιχνεύτηκαν, φάκελοι ανοίχτηκαν, για να στηριχτεί ο μύθος ότι η ανάθεση έγινε με κριτήρια κομματικά, ή και συγγενικών σχέσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός να κόψει τον γόρδιο δεσμό που δημιούργησαν για προφανείς λόγους οι καλοθελητές, καταργώντας το πρόγραμμα επιμόρφωσης. Πήρε έτσι την μπουκιά από το στόμα όλων εκείνων που βρήκαν ευκαιρία να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Άξιος ο μισθός τους, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να τον λάβουν.

Ε.Κ.