Αντιθέσεις: Επιτάξεις

Απέναντι στον λαϊκισμό απαντάμε με πράξεις ευθύνης

Κάνουν το λιοντάρι στους γιατρούς και την πάπια στους κλινικάρχες

Ο πόλεμος λάσπης, στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει προηγούμενο. Η αντιπολίτευση επιστρατεύει fake news και προτείνει ανεφάρμοστα μέτρα με μόνο στόχο την παραπληροφόρηση των πολιτών και την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Απέναντι σε αυτό το πάρτι λαϊκισμού, η Νέα Δημοκρατία απαντάει με πράξεις. Πράξεις προστασίας της δημόσιας Υγείας, της οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, πράξεις ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν κάνει το τρίτο κύμα της πανδημίας το χειρότερο έως σήμερα, και η αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, υποβοηθούμενη και από τη λασπολογία και τη μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να μη μειώνονται με τον ρυθμό που αναμενόταν. Έτσι λοιπόν, στη μάχη ρίχτηκαν κυριολεκτικά μετ’ επιτάσεως πάνω από 200 ιδιώτες γιατροί, για να συνδράμουν το ΕΣΥ στην πιο δύσκολη στιγμή του, ενώ στην τελική ευθεία εφαρμογής του είναι το μέτρο των δωρεάν τεστ για όλους, μέσω των φαρμακείων της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η αντιπολίτευση κατακρίνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η ίδια η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Υπονόμευαν, για παράδειγμα, επί μονίμου βάσεως τους εμβολιασμούς, και σήμερα η χώρα έχει σπάσει το φράγμα του 10% εμβολιασμένων πολιτών. Τώρα, προσπαθούν να υπονομεύσουν τα δωρεάν τεστ για όλους, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία έχουν εκμεταλλευτεί εμπορικά την κατάσταση και τα πουλάνε, ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί.

Όσο για τα 4 pcr tests τον μήνα για όλους τους Έλληνες, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται καθαρά για πρόταση… εντυπώσεων, καθώς στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο θα κόστιζε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια τον μήνα στους πολίτες, την ώρα που η ελληνική οικονομία αγκομαχά.

Ο πραγματικός λόγος, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στην κυβερνητική πολιτική, είναι διότι πρόκειται για μια πραγματικά αποτελεσματική πολιτική, που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη κατά της πανδημίας. Είναι λυπηρό σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία να μην υπάρχει ούτε η ελάχιστη συναίνεση, η οποία θα μπορούσε ακόμα και ζωές να σώσει. Αφού όμως η αντιπολίτευση διάλεξε αυτόν τον δρόμο, η κυβέρνηση αναγκαστικά ακολουθεί τον δρόμο της απομόνωσης κάθε στοιχείου, πολιτικού ή μη, που θα διακινδυνεύσει την υγεία των πολιτών.

Ε.Κ.

Στις 5 Μαρτίου 2021, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνιζε σε δηλώσεις του πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν. Δύο εβδομάδες μετά, η Ελλάδα ταλανίζεται από αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Και ποιος φταίει για αυτό; Μα, φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει σημασία που υλοποιούν βασικά μέτρα προστασίας της Υγείας, έναν χρόνο και χιλιάδες νεκρούς μετά. Δεν έχει σημασία που ο κυβερνητικός σχεδιασμός οδήγησε σε μία μόνιμη κατάσταση καραντίνας, χωρίς τα κρούσματα να μειώνονται. Δεν έχει σημασία που ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ ή που η Ελλάδα έχει 10.000 θανάτους παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επειδή το ΕΣΥ έχει λυγίσει υπό το βάρος της πανδημίας. Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, όλα πάνε καλά! Όμως, οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε ότι φταίνε οι ίδιοι, κουράστηκαν να βλέπουν κυβερνητικούς να παρακάμπτουν τα μέτρα που οι ίδιοι θέσπισαν, κουράστηκαν να βρίσκονται κάτω από μία μόνιμη απειλή ενός ιού, την ώρα που αντιδημοκρατικά νομοθετήματα ψηφίζονται από ένα άδειο Κοινοβούλιο.

Έτσι, λοιπόν, αντιδρούν. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, για παράδειγμα, έδιωξε κακήν κακώς την κάμερα του ΣΚΑΪ από το φαρμακείο του, λέγοντας αυτολεξεί «σηκωθείτε και φύγετε από τον χώρο που σας φιλοξενεί. Ντροπή σας. Έχετε θράσος να μιλάτε για τους πολίτες, όταν έχετε πάρει χρήματα από τους πολίτες. Άντε γεια σας». Γιατροί και νοσηλευτές καταγγέλλουν σωρηδόν τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά έξω από τον «Ευαγγελισμό», το Δρομοκαΐτειο καταθέτει αναφορά στον εισαγγελέα για ανεξέλεγκτα κρούσματα κορωνοϊού σε ασθενείς και προσωπικό, αλλά παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει την επιτυχημένη της πορεία και αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες. Επιτάσσει 200 γιατρούς και προβάλλει την κίνηση ως τη λύση του γόρδιου δεσμού, την ώρα που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προσλάβει 200 γιατρούς εδώ και έναν χρόνο. Η απουσία ηθικής πυξίδας οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αθλιότητες, ενώ για να καλύψουν την αποτυχία τους, μετατρέπουν την ατομική ευθύνη σε ατομική ενοχή.

Και αυτό συμβαίνει, διότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους κόστους. Οι δηλώσεις Πέτσα και Σκέρτσου, για «ασύμφορες δαπάνες» για ΜΕΘ και τεστ αντίστοιχα, είναι η απόδειξη αυτού. Όταν όμως η κυβέρνηση βάζει το κόστος πάνω από την υγεία των πολιτών, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τους πολίτες.

Ε.Σ.