Η «Νέα Ελλάδα» επελαύνει και στην ΕΡΤ

Μη σπευδετε, επι της οθόνης θα κριθούν όλοι και όλα

Ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Νίκος Παππάς και, συνολικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκαν από τη ΝΔ για πολλά και διάφορα, που αφορούν την ΕΡΤ. Ότι την έκαναν κομματική ντουντούκα, ότι κατάργησαν την αντικειμενικότητα στα δημόσια κανάλια, ότι έδωσαν μικρόφωνο στην Ακριβοπούλου και στον Καψώχα. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο όχι μόνο να καταγγέλλουν με τον πιο σκαιό τρόπο την ΕΡΤ, αλλά και να προχωρήσουν για ένα μεγάλο διάστημα σε εμπάργκο σ’ αυτή, επειδή ένας δημοσιογράφος σχολίασε με προσβλητικό, κατά τη γνώμη τους, τρόπο μια ομιλία του Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα με τις σκληρές καταγγελίες, βέβαια, η Δεξιά έταζε, δεσμευόταν και διατυμπάνιζε ότι μόλις έρθει στα πράγματα θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Και πριν ο πετεινός λαλήσει, έδειξαν πώς εννοούν και την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα της ΕΡΤ. Αναγγέλλοντας ότι ο εκλεκτός τους για πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δεν είναι παρά ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σύμβουλός του για χρόνια σε ζητήματα επικοινωνίας, ή καλύτερα προπαγάνδας, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Δηλαδή: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ΕΡΤ, στην οποία η ΝΔ είχε ρίξει μαύρο. Κράτησε όλο το προσωπικό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της δεν πρόσκεινται στην Αριστερά. Έδωσε μικρόφωνο σε γνωστούς για τη σχέση τους με τη ΝΔ δημοσιογράφους. Πρότεινε και στήριξε διευθύνοντες συμβούλους, που μόνο για συριζαίοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν (εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης, ας πούμε, είναι μέλος της ΟΜ Παπάγου). Και, φυσικά, έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης.

Κι έρχεται τώρα ο εισαγγελέας της αντικειμενικότητας Μητσοτάκης όχι μόνο να περάσει τον έλεγχο της ΕΡΤ στο Μαξίμου, δηλαδή στον ίδιο, αλλά και να διορίσει έναν δικό του άνθρωπο -πιο δικός του πεθαίνει- στη θέση του επικεφαλής. Γράφοντας στα παλιά του παπούτσια και τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, αλλά και την κοινή λογική. Διότι η κοινή λογική είναι που λέει πως όταν υπόσχεσαι να σταματήσει η «σφαγή», δεν βάζεις αφεντικό της προσπάθειας έναν βοηθό χασάπη.

Καθώς, όμως, ο Κυριάκος εφαρμόζει το δόγμα «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» -στην ΕΥΠ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη διαπραγμάτευση για το Ελληνικό- η πρόκληση της ΕΡΤ δεν προκαλεί εντύπωση. Με τον Ζούλα, και μάλιστα όχι στη ζούλα, αλλά προκλητικά και θρασύτατα, η νέα Ελλάδα επελαύνει…

Ε.Σ.

Όλη η Ελλάδα είδε και έζησε το κατάντημα της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον κομματισμό, την έκπτωση των ειδήσεων σε προπαγάνδα της Κουμουνδούρου, τις ανίερες συμμαχίες με συνδικαλιστές-πάτρωνες, τις καθημερινές παρεμβάσεις. Και όλη η Ελλάδα που πληρώνει, θέλει δεν θέλει, την ΕΡΤ, απαιτεί εκ βάθρων αλλαγή τόσο στη λογική των ειδήσεων και της ενημέρωσης, όσο και στη λογική της ψυχαγωγίας. Τα κρατικά κανάλια έχουν εξάλλου αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Να ενημερώνουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος και να ψυχαγωγούν εν ονόματι του πολιτισμού και όχι εν ονόματι της τηλεθέασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πάνω του την ευθύνη για τη δημόσια τηλεόραση. Και ξέρει ότι θα κριθεί αυστηρά από έναν κόσμο που έχει βαρεθεί επί χρόνια να ακούει υποσχέσεις για αλλαγή νοοτροπίας στην ΕΡΤ, που μένουν ανεφάρμοστες. Ακριβώς, όμως, επειδή ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη, αποφάσισε να προτείνει για την ΕΡΤ έναν άνθρωπο της ενημέρωσης, που συμφωνεί εκατό τοις εκατό με τις απόψεις του. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μη βιάζονται οι θιασώτες της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουμε χρόνο όλοι μας στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ να εφαρμόζει τις αλλαγές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί. Και να κρίνουμε τον καθένα όχι από το πού ήταν και τι έκανε προηγουμένως, αλλά από το τι θα κάνει με τη δημόσια τηλεόραση.

Από την άποψη αυτή, ο Κωνσταντίνος Ζούλας έχει όλα τα εχέγγυα να εμπνεύσει τη δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ, αντικειμενικής, πλουραλιστικής, σύγχρονης και, φυσικά, ανεξάρτητης. Η θητεία του στην ψύχραιμη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, στη σοβαρή Καθημερινή κυρίως, αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο προς την επιτυχία. Ενώ η απόλυτη ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για τη δημόσια τηλεόραση θα μεταφραστεί το ερχόμενο διάστημα σε πρωτοφανή στήριξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου και, άρα, σε πρωτοφανή διεύρυνση της δυνατότητάς του να ενεργεί και να παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς κανένας υπουργός ή κρατικός παράγοντας να μπορεί να παρέμβει στο έργο του.

Συμπέρασμα: Αναμείνατε για λίγο ακόμα στις οθόνες σας. Η ΕΡΤ θα αλλάξει ριζικά, παρακολουθώντας τις ριζικές αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία, που έχουν ήδη αρχίσει. Και μια συμβουλή στους καχύποπτους: Μηδένα προ του τέλους μηδένιζε.

Ε.Κ.