Αντιθέσεις: Έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα

Ο Σύριζα ευτελίζει την πολιτική και εργαλειοποιεί την επιστήμη

Εκτεθειμένοι οι πολίτες – έκθετος ο πρωθυπουργός

Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα γνωρίζει η ελληνική κοινωνία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε καμένη γη και η Νέα Δημοκρατία παραδίδει έργα. Και ότι όσο και να προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας να ξανανοίξει την «αριστερή παρένθεση», η ίδια η πραγματικότητα, που καταγράφεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις, θα του το απαγορεύει.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με τους χειρισμούς της, και σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιδημιολόγων, η κυβέρνηση έχει «γλυτώσει» από τον θάνατο 15.000 Έλληνες. Με την επιβολή μέτρων και κυρώσεων, με την προτροπή για εμβολιασμό, με την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη συνεργασία με τους ιδιώτες, με άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις εν ολίγοις, που πολλές φορές γίνονταν με παρέμβαση και πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, η Ελλάδα έχει κρατηθεί στα πόδια της και έχει αντιμετωπίσει τέσσερα δύσκολα και σφοδρά κύματα της πανδημίας.

Και ποια ήταν η στάση της αντιπολίτευσης σε όλο αυτό; Δυστυχώς, η αναμενόμενη: Αντί να συνδράμει στην προσπάθεια, για να σωθούν ακόμα περισσότερες ανθρώπινες ζωές, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τη μικροπολιτική και την πολιτική εκμετάλλευση της υγειονομικής κρίσης. Και τώρα, με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, εργαλειοποιεί και την ίδια την επιστήμη, ευτελίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της στη μάχη της πανδημίας, αλλά και τη θέση του κόμματος, ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μελέτη αυτή δεν είχε σκοπό να γίνει μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά να καταγράψει την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δεν ήταν κάτι που έγινε με εντολή Μητσοτάκη, για αυτό και άλλωστε δεν του γνωστοποιήθηκε η ύπαρξή της πριν να δημοσιευτεί.

Όσα λοιπόν λέγονται περί ευθυνών του πρωθυπουργού για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ είναι συκοφαντικά, υβριστικά, ανήθικα, και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν, ακόμα και από τη Δικαιοσύνη, αν χρειαστεί.

Εξάλλου, η όποια «ευθύνη» για την έκρηξη κρουσμάτων, για τους τόσους άδικους θανάτους και για τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμών, αντανακλά πολύ εντονότερα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνειδητά στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας που τόσο χρειάζεται, επιλέγοντας τον δρόμο του διχασμού και της αντιπαράθεσης.

Ε.Κ.

«Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι, δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την», είχε πει ο πρωθυπουργός την 1η Δεκεμβρίου σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας σε όσους διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Και σήμερα, αφού του «την έφεραν», ο πανικός έχει καταλάβει το κυβερνητικό σχήμα και τους κύκλους που το υποστηρίζουν. Με πρώτο τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μετά τη… χειμέρια νάρκη του επανήλθε στο άτυπο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, πετώντας πολιτικό σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι όμως δική του η μελέτη που καταδεικνύει τις εγκληματικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και, στις δηλώσεις του, δεν άλλαξε ούτε γραμμή από τα συμπεράσματά της, ούτε ξεκαθάρισε αν ο κ. Μητσοτάκης ήξερε για τη μελέτη ή όχι. Μονάχα μίλησε για «εργαλειοποίηση» της επιστήμης από την αντιπολίτευση και προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Είναι οξύμωρο και κωμικοτραγικό να μιλάνε για εργαλειοποίηση επιστήμονες που, επί σειρά ετών πλέον, έχουν γίνει εργαλεία προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Και είναι ακόμη πιο οξύμωρο να πιάνεται πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας με τη γίδα στην πλάτη και να μην παραιτείται την ίδια ώρα. Τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2020, οπότε και έμαθε τα συμπεράσματα της επίμαχης μελέτης. Και παρά τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων που ο ίδιος τοποθέτησε δίπλα του ως έμπιστους και αμερόληπτους, αρνήθηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να αυξηθούν οι ΜΕΘ και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό του πανικού, αλλά και του πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην παραιτηθεί, είναι το γεγονός ότι παρά το σωσίβιο του Τσιόδρα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια αποδόμησης της σημαντικότητας της μελέτης, άρα και αποδόμησης του μέχρι πρότινος έμπιστου κ. Τσιόδρα.

Για μία ακόμη φορά, η πραγματικότητα στέκεται απέναντι στον πρωθυπουργό, και για μία ακόμη φορά εκείνος αρνείται να την κοιτάξει στα μάτια. Οι ευθύνες που τον βαραίνουν όμως είναι τόσες πολλές πλέον, που κανένα σωσίβιο δεν είναι ικανό να σταματήσει την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και το κόμμα του. Μόνον ο πάτος μπορεί.

Ε.Σ.