Αντιθέσεις: Εθνικό Σύστημα Υγείας

-Διαφήμιση-

Συμπαράσταση στο ΕΣΥ ή παράσταση του «ΕΓΩ»;

Αν κατακρίνουμε και το χειροκρότημα για τους γιατρούς δεν πάμε καλά

Η κυρία Μητσοτάκη αποφάσισε να καλέσει ονομαστικά τους Έλληνες να χειροκροτήσουν από τα μπαλκόνια τους πριν από λίγες μέρες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων. Ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης, όπως ειπώθηκε, για τη μάχη που δίνουν κατά της επιδημίας και υπέρ της ζωής και της υγείας μας. Ήταν άτυχη και άστοχη ωστόσο αυτή η κίνησή της, που από πολλούς ερμηνεύτηκε και επικρίθηκε ως κίνηση επικοινωνίας και προσωπικής προβολής. Και ήταν άτυχη και άστοχη, διότι:

Πρώτον, η ευγνωμοσύνη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που πραγματικά δίνουν μάχη για όλους εμάς, αφορά όλους εμάς. Η κυρία Μητσοτάκη δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού. Μπορούσε να βγει στο μπαλκόνι και να χειροκροτήσει όσο ήθελε. Η πρωτοβουλία της όμως να καλέσει τους πολίτες να χειροκροτήσουν έδιωξε, αντί να συσπειρώσει. Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, αλλά όχι την κυρία Μητσοτάκη και τον σύζυγό της. Που δεν ήθελαν δηλαδή να εκληφθεί η κίνησή τους ως μια επιβράβευση του συγκεκριμένου πρωθυπουργού και της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Δεύτερον, η κυρία Μητσοτάκη ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντέδρασε όταν το κόμμα του συζύγου της συκοφαντούσε το ΕΣΥ, προχωρούσε σε απολύσεις, απειλούσε με κλείσιμο νοσοκομείων. Όταν γενικά, με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και άλλους, έθετε ουσιαστικά υπό διωγμό τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Τρίτον, η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν είδαμε να αντιδρά όταν η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, με τη δημιουργία ΣΔΙΤ. Ούτε όταν η κυβέρνηση διόριζε στις διοικήσεις τους αποτυχόντες πολιτικούς, υπέργηρους πολιτευτές και κουμπάρους κουμπάρων.

Και τέταρτον, η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια. Και με την κίνησή της αυτή, όπως και άλλες προηγουμένως, η Μαρέβα Μητσοτάκη δίνει την εντύπωση ότι θέλει να απολαμβάνει την προβολή και τη δημοσιότητα της πολιτικής, χωρίς να είναι η ίδια πολιτικός. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί και την κριτική για τη δημόσια στάση της. Και όχι να εμφανίζεται -έχει ξαναγίνει- ο πρωθυπουργός ο ίδιος και να επιτίθεται σε όσους ασκούν κριτική στη σύζυγό του, με το επιχείρημα ότι τα βάζουν με την οικογένειά του.

Ε.Σ.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εμπάθεια κατά του πρωθυπουργού παίρνει μπάλα και τη σύζυγό του. Έχει γίνει και προηγούμενα, σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ζεύγους, ή σε κάθε εμφάνιση της κυρίας Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα ασθένειας του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο δεν εννοεί να καταλάβει πού σταματάει η κριτική και πού αρχίζει το κουτσομπολιό και η παραπολιτική.

Τι έκανε η κυρία Μητσοτάκη και βρέθηκε στη μέση του (αριστερού κυρίως) κυκλώνα στο διαδίκτυο, και όχι μόνο; Συγκινημένη από την τιτάνια προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, πήρε μέρος στο διαδικτυακό κίνημα επιβράβευσής τους, με ένα χειροκρότημα από τα μπαλκόνια μας, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Προσπάθησε έτσι να δώσει το σήμα ότι οι άνθρωποι αυτοί, γυναίκες και άντρες, όποιον πολιτικό Θεό κι αν πιστεύουν, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας. Πού είναι το μεμπτό;

Και όμως, η πολιτική και προσωπική κακεντρέχεια, που δεν γνωρίζει όρια, ξεσπάθωσε, παρακάμπτοντας ένα βασικό ερώτημα: Είχε ή δεν είχε δικαίωμα, ως Ελληνίδα πολίτης η συγκεκριμένη, να καλέσει τους συμπολίτες της να αποδώσουν ένα ευχαριστήριο στους μαχητές κατά του κορωνοϊού;

Είχε ή δεν είχε το δικαίωμα να βγει και η ίδια στο μπαλκόνι της και να χειροκροτήσει;

Θα έπρεπε, οι εκατοντάδες χιλιάδες που βγήκαν στα μπαλκόνια τους εκείνο το βράδυ να συμφωνούν σώνει και καλά με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, με τη ΝΔ, ή ακόμα και με την κυρία Μητσοτάκη; Δεν είναι παράλογο κάτι τέτοιο, στα όρια της πολιτικής παραφροσύνης;

Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και για όλους τους ανθρώπους, η Μαρέβα Μητσοτάκη αποφάσισε να βγει από την προστατευτική σιωπή και να μιλήσει. Είχε μάλιστα το θάρρος να συμμετάσχει με το όνομά της, και όχι με κάποιο βολικό ψευδώνυμο, σε μια καμπάνια καθαρά ανθρώπινη και ανθρωπιστική. Δεν είναι όχι μόνο παράλογο, αλλά και ανέντιμο, να τη χτυπούν κάποιοι για αυτό, επειδή είναι σύζυγος του πρωθυπουργού;

Είναι λυπηρό ότι και εργαζόμενοι του ΕΣΥ αντέδρασαν με τέτοιον αρνητικό τρόπο. Κάποια γιατρός, μάλιστα, απαγόρευσε δημόσια στη Μαρέβα να μιλάει για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Εδώ σηκώνει κανείς τα χέρια. Αν θα πρέπει να χωριστούμε ακόμα και στο χειροκρότημα του ανθρωπισμού, τότε είμαστε σε πολύ άσχημο δρόμο.

Ε.Κ.

-Διαφήμιση-