Αντιθέσεις: Φωτιές

Και στις φωτιές αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση θέλει και μπορεί

Και με τις φωτιές όπως με πανδημία και ακρίβεια… «όλα πάνε καλά»!

Οι τελευταίες φωτιές στην Πεντέλη, στα Μέγαρα και άλλες περιοχές της χώρας απέδειξαν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά και έτσι η φωτιά αντιμετωπίστηκε με πολύ λιγότερες ζημιές από τις περσινές. Το δεύτερο, με γενικότερη σημασία, είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι σε επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της, διαψεύδοντας όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

Με τις φωτιές δεν έλειψαν, όπως είναι φυσικό, η κριτική για ανεπάρκειες, οι καταγγελίες από πολίτες που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη, αλλά και η μηδενιστική πολεμική της αντιπολίτευσης. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το σχέδιο πυρόσβεσης λειτούργησε άψογα, οι ζημιές περιορίστηκαν και βέβαια δεν υπήρξαν θύματα, όπως σε άλλες παλαιότερες περιπτώσεις. Πυροσβεστική, εναέρια μέσα, δασοκομάντος και αστυνομία έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη, σε αντίθεση με το περσινό δράμα της Βαρυμπόμπης. Ακριβώς για όλα αυτά, και όχι από κάποια διάθεση αυτοπροβολής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του κράτους και των μηχανισμών του.

Καθώς όμως η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια για όλες τις σοβαρές κρίσεις, αποδείχτηκε και τώρα ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στα προβλήματα, παρεμβαίνει έγκαιρα με μέτρα στήριξης της κοινωνίας και αποτροπής του χειρότερου, άρα μόνο απόμακρη και αλαζονική δεν είναι. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα κατά της ακρίβειας και για στήριξη των νοικοκυριών, η κινητοποίηση του κράτους στην αντιμετώπιση της φωτιάς αποδεικνύουν πόσο ψευδές είναι το στερεότυπο που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση διακατέχονται από αλαζονεία και είναι μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι ο κόσμος ολόκληρος, φυσικά και η Ελλάδα, έχει εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο κρίσεων -υγειονομική, ενεργειακή, περιβάλλοντος- που απειλούν την κοινωνική συνοχή και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Και στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πιο αποτελεσματικές στην Ευρώπη, αν αναλογιστεί κανείς τι γίνεται ακόμα και σε πιο προοδευμένες χώρες της ηπείρου μας. Η προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση πραγματικές δυσκολίες, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη, αγνοώντας τα μέτρα που λαμβάνονται, προσκρούει στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση έχει όλα τα εχέγγυα για να σταθεί όρθια στις δυσκολίες. Και οι τελευταίες πυρκαγιές το απέδειξαν.

Ε.Κ.

Στη σημερινή Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη ενδημούν δύο φαινόμενα. Το πρώτο είναι οι κρίσεις και η αντιμετώπισή τους από μια κυβέρνηση που δρα ως πολλαπλασιαστής τους. Το δεύτερο, ίσως και χειρότερο από το πρώτο, είναι ο τρόπος που ο παραμορφωτικός καθρέφτης της κυβερνητικής προπαγάνδας δείχνει την πραγματικότητα, με μια γενική και πανηγυρική διαπίστωση: Όλα πάνε καλά!

Τι έγινε με τις τελευταίες φωτιές; Στην Αττική κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα και ο πρωθυπουργός αυτοθαυμάζεται γιατί ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε συντονισμένα και αποτελεσματικά. Είδαμε αστυνομικούς με λάστιχα ποτίσματος να επιχειρούν να σβήσουν φωτιές, ανθρώπους να αγανακτούν γιατί είδαν αβοήθητοι το σπίτι τους να καίγεται, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Χιλιάδες δέντρα και ζώα κάηκαν, σπίτια και περιουσίες έγιναν στάχτη, αλλά οι αρμόδιοι για ακόμα μία φορά έδειξαν ότι είναι στον κόσμο τους, από τον οποίο απουσιάζει εντελώς η συναίσθηση της πραγματικότητας και η ενσυναίσθηση για τα πραγματικά αισθήματα της κοινωνίας.

Το ίδιο ακριβώς ζήσαμε και ζούμε και με άλλες καταστροφικές κρίσεις. Με την πανδημία, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργική λογιστική και στους πανηγυρισμούς. Με την ακρίβεια είμαστε πρωταθλητές στις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί έδωσε αύξηση 11% στον βασικό μισθό και… Power Pass. Μια κατάσταση, με δυο λόγια, στην οποία οι πολίτες διαπιστώνουν ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που ζουν και σε αυτό που η κυβερνητική προπαγάνδα και τα ΜΜΕ της υποστηρίζουν ότι ζουν.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια λογική, που όχι μόνο κάνει τα αντίθετα από αυτά που επιβάλλουν οι κρίσεις, αλλά και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση που συνεχώς επιχαίρει και αυτοθαυμάζεται επί των ερειπίων, γιατί αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα. Και, βέβαια, μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Για όλα φταίει η διεθνής κατάσταση και.. ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έπρεπε, ίσως, ο κ. Μητσοτάκης να ρωτήσει κάποιες από τις οικογένειες των 30.000 και πλέον θυμάτων της πανδημίας, ή κάποιους από τους εργαζόμενους που επιβιώνουν με τον βασικό μισθό, πώς αντιλαμβάνονται το παρόν και το μέλλον τους. Αλλά προφανώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μέχρι φυσικά οι Έλληνες να μιλήσουν στις κάλπες.

Ε.Σ.