Αντιθέσεις: Φωτογραφία Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Απαράδεκτη εκμετάλλευση μιας ανθρώπινης στιγμή

Μια φωτογραφία που δείχνει πόσο μας υπολογίζουν

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Αυτή την παροιμία φέρνει στον νου η προπαγανδιστική εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας φωτογραφίας του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή στην Πάρνηθα, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με μια συντροφιά από αναβάτες moto cross, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο οργανωμένος θόρυβος ότι δήθεν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας που απαιτεί από τους άλλους.

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τη φωτογραφία; Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του είχαν μεταβεί στην Πάρνηθα για να ξεφύγουν για λίγες ώρες, όπως δικαιούνται, από τη ζοφερή ατμόσφαιρα της πόλης και τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες. Εκεί, και ενώ έκαναν την ποδηλασία τους, συνάντησαν μια ομάδα από αναβάτες, που ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να βγουν μια φωτογραφία μαζί του. Και καθώς ο πρωθυπουργός αισθάνεται άνετα με τους απλούς ανθρώπους και δεν έχει κανένα πρόβλημα απόστασης από αυτούς, συμφώνησε. Η σύζυγός του, μάλιστα, δανείστηκε μία από τις μηχανές και έκανε μια μικρή βόλτα, προς μεγάλη έκπληξη όλης της παρέας.

Αυτή είναι η απλή, ανθρώπινη αλήθεια. Μια ανθρώπινη συνάντηση, στον καθαρό αέρα της Πάρνηθας, που αν λάβουμε υπόψη ότι ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά χωρίς μάσκα, δεν θα έπρεπε να απασχολήσει κανέναν, εκτός ίσως από τα συνηθισμένα τρολ του διαδικτύου. Και πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να γίνει σημαία από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις, καταγγελίες, και οργίλες δηλώσεις.

Προφανώς, υπάρχει ένα κενό αντιπολιτευτικής τακτικής στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ενόχληση, ή ίσως και κάτι χειρότερο, ένας φόβος, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψύχραιμα και με σχέδιο τον κορωνοϊό. Μια αμηχανία μπροστά στην αποφασιστική και αποτελεσματική στάση του πρωθυπουργού τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη και πολύ χειρότερη φάση της πανδημίας. Κι αυτός είναι ο λόγος που οδηγούνται σε δρόμους μικροπολιτικής και παραπολιτικών. Δηλαδή, σε κουτσομπολιά και ζητήματα ήσσονος σημασίας, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται τη στράτευση και συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κατάστασης. Στρέφουν την προσοχή όσων επηρεάζουν στην Πάρνηθα, για να την αποτρέψουν από το κενό των λόγων και των προτάσεών τους. Κι αν αυτό είναι απαράδεκτο σε καιρούς κανονικότητας, είναι επικίνδυνο σε καιρούς όπως οι σημερινοί, που απαιτούν να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας και να στηρίζουμε την εμπιστοσύνη του ενός στον άλλο, και του πολίτη στο πολιτικό σύστημα.

Ε.Κ.

Όταν ο Παύλος Πολάκης, με μια μικρή παρέα στενών του φίλων, μετά από δύο χειρουργεία, που προϋπέθεταν ότι είχε κάνει το τεστ, γιόρτασε τα γενέθλια ενός φίλου, και δημοσίευσε τη σχετική φωτογραφία, έγινε της κακομοίρας στα μεγάλα ΜΜΕ. Έφτασαν μέχρι να ρωτήσει δημοσιογράφος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε συνέντευξη, για το γεγονός, προβάλλοντας τη σχετική φωτογραφία. Ενώ η ΝΔ έβγαλε πύρινη ανακοίνωση ζητώντας το κεφάλι του πρώην υπουργού για την επικίνδυνη παραβίαση των μέτρων ασφάλειας, εν μέσω πανδημίας.

Και τότε μεν, τόσο ο ίδιος ο Πολάκης, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν χαρακτήρισαν ανθρώπινη στιγμή το συμβάν, αλλά πήραν μια σαφή θέση για το λάθος αυτό.

Τι συμβαίνει όμως τώρα με το εκατό φορές βαρύτερο λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο πρωθυπουργός, που καλεί τους πολίτες να μην παραβιάζουν τα μέτρα και επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους, εμφανίζεται μια μέρα που η χώρα θρηνεί 98 νεκρούς όχι μόνο χωρίς μάσκα, όχι μόνο χωρίς να τηρεί τις αποστάσεις, όχι μόνο να φωτογραφίζεται αγκαλιά με μια παρέα μοτοσικλετιστών, αλλά και να επιμένει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Να βάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιτίθεται σε όσους τον κατακρίνουν, με το επιχείρημα ότι αυτό που είδαμε στη φωτογραφία είναι μια «ανθρώπινη στιγμή».

Ανθρώπινες στιγμές αυτού του είδους απαγορεύονται αυστηρά σε όλους τους πολίτες. Γάμοι, κηδείες, βαφτίσια, στερούνται ακριβώς αυτές τις ανθρώπινες στιγμές. Και το χειρότερο από όλα είναι πως, αντί ο πρωθυπουργός να ζητήσει μια παλικαρίσια συγνώμη, επιβάλλει στα περισσότερα ΜΜΕ -τα οποία έχουν πάρει το κατιτίς από τις διάφορες λίστες- να εξαφανίσουν το θέμα, πράγμα που έγινε. Και όσα δεν το εξαφάνισαν τελείως, το παρουσίασαν με τέτοιον τρόπο, που καμιά σχέση δεν έχει με τη βαρύτητα και τη σημασία του.

Στην ουσία, αυτό που είδαμε με την επίμαχη φωτογραφία του πρωθυπουργού είναι ότι στη χώρα αυτήν τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση οιονεί απολυταρχισμού στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Ότι γεγονότα όπως το γεύμα Πολάκη διογκώνονται και «παίζουν» για μέρες, ενώ μείζονα ζητήματα, που αφορούν τη στάση του ίδιου του πρωθυπουργού, λογοκρίνονται, διαστρέφονται, περνούν στα ψιλά. Κι αυτή είναι μια ανωμαλία που υπονομεύει το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται και περιστέλλει τη δημοκρατία, η ευθύνη της οποίας βαρύνει τον κ. Μητσοτάκη και μόνο.

Ε.Σ.