Αντιθέσεις: Ιανός

Πρώτος στόχος η άμεση ανακούφιση των πληγέντων στην Καρδίτσα

Η κακοκαιρία δεν χτυπάει μόνο τις εργάσιμες ημέρες κ. Μητσοτάκη

Η Καρδίτσα χτυπήθηκε αλύπητα από την πρωτοφανή κακοκαιρία του «Ιανού». Κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να παρασέρνονται από τα ορμητικά νερά, αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους να γίνονται λίμνη, μαγαζάτορες είδαν τα καταστήματά τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή έτοιμος να απαντήσει στα αιτήματα και στις εκκλήσεις των κατοίκων, οπλισμένος με προτάσεις για πακέτα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων και διατεθειμένος να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Διαβεβαίωσε άπαντες ότι θα αποζημιωθούν, και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες θα επιβλέπει ο ίδιος. «Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Δυστυχώς, αυτά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά αλλά θέλω όταν θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα, και θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα, όπως έχω έρθει πολλές φορές, και θα ξαναέρθω και στη Θεσσαλία, ο θυμός, η στεναχώρια, η απογοήτευση, να έχουν δώσει τη θέση τους στην ανακούφιση. Ανακούφιση ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, οι δήμοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης, έκαναν κι εκείνοι αυτό που τους αναλογεί. Έχουμε δείξει ως κυβέρνηση δείγματα αποτελεσματικότητας, ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει», δήλωσε.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για κωλυσιεργία και πως καθυστέρησε να βρεθεί στον τόπο της καταστροφής, όμως ο πρωθυπουργός ήθελε μία τέτοιου είδους επίσκεψη να συνοδεύεται από συγκεκριμένα σχέδια, έτοιμα προς υλοποίηση, τα οποία αναγκαστικά χρειάστηκαν κάποιον χρόνο να αναλυθούν.

Αν η πολιτική του κ. Τσίπρα αρχίζει στην άμεση μετάβαση σε μια πληγείσα περιοχή και τελειώνει στις αερολογίες και γενικούρες που αναγκαστικά θα πει στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, ελλείψει συγκροτημένου σχεδίου, αυτό θα έπρεπε αν μη τι άλλο να είναι ένα -ακόμη- ενδεικτικό στοιχείο γιατί ο «εν αναμονή πρωθυπουργός», όπως κάποιοι τον ονόμασαν, όχι μόνο έχασε τις προηγούμενες εκλογές, αλλά ετοιμάζεται να χάσει και τις επόμενες.

Ε.Κ.

 

Η Καρδίτσα περνάει δύσκολες ώρες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και όταν αυτές τις δύσκολες ώρες η ανταπόκριση της κυβέρνησης έρχεται με βάση τις… εργάσιμες ημέρες, τότε η οργή του κόσμου ξεχειλίζει. Αυτό συνέβη και με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές. Βλέπετε, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε σε μία ανάγκη της χώρας που κυβερνά με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση -ή «δύο εργάσιμες», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι σε μια φωτιά που ήδη έκαιγε- και αναγκάστηκε να… περιφρουρηθεί από αστυνομικούς και ανθρώπους της Ασφάλειας, για να προστατευθεί από πολίτες που τον προπηλάκιζαν.

Το ολίσθημα αυτό πλέον παίρνει διαστάσεις κατολίσθησης, διότι όχι μόνο καθυστέρησε πόσα 24ωρα να επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του ήδη η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τους ανθρώπους να ζουν ακόμη μέσα στις λάσπες και το ζωικό κεφάλαιο να κάθεται και να σαπίζει, περιμένοντας τις καταγραφές του ΕΛΓΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει αποτύχει παταγωδώς και το μόνο που κάνει είναι να αποποιείται των ευθυνών του. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 ήρθε μετά (!) την καταστροφή, την ώρα που ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, φιλάει άνευ μάσκας το χέρι παπά στην Καρδίτσα και την ώρα που ο επί σειρά ετών (από το 2011) περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επαναλαμβάνει διαρκώς σε τοπικά μέσα ότι δεν ήταν ευθύνη της περιφέρειας, ότι δεν έχει στοιχεία και ότι για όλα τέλος πάντων φταίει ο καιρός.

Αν δεν είναι υπεύθυνη η περιφέρεια, τότε γιατί η Νέα Δημοκρατία ζητούσε (και έλαβε, στο τέλος) το κεφάλι της Ρένας Δούρου επί πίνακι, μετά την τραγωδία στο Μάτι; Γιατί ο τυφώνας με βροχή είναι «ακραίο καιρικό φαινόμενο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί», ενώ ο τυφώνας με καύσωνα είναι «ανεύθυνη στάση της περιφέρειας και της κυβέρνησης»;

Όταν ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί, υπάρχουν πάντα υπεύθυνοι και ασχέτως κυβέρνησης αποδίδονται πάντα ευθύνες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τις κωλοτούμπες, όπως έκανε για παράδειγμα με τις Πρέσπες, και να αναλάβει τις δικές του.

Ε.Σ.