Αντιθέσεις: Κακοκαιρία

Η κυβερνηση που θάφτηκε κάτω από 5 εκατοστά χιόνι

Οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία τόσων πολιτών είναι ήδη σπίτι τους

Για πέντε ολόκληρες ώρες παρέμεινε κλειστή και από τα δύο ρεύματα η Εθνική Οδός, λίγο έξω από την Αθήνα. Πέντε ώρες ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών, για… πέντε εκατοστά χιόνι. Πού ήταν το 112, να προειδοποιήσει τους οδηγούς; Πού ήταν τα εκχιονιστικά, να προλάβουν τα χειρότερα; Πού ήταν η Τροχαία, να εκτρέψει έγκαιρα την κυκλοφορία; Πού ήταν η περιφέρεια, να συντονίσει την επιχείρηση;

Μία είναι η απάντηση: Πουθενά. Βλέπετε, το ιδιωτικοποιημένο επιτελικό κράτος που τόσο πολύ προσδοκά η κυβέρνηση, κινείται μόνο όταν υπάρχει όφελος στη μέση. Όταν βάζουν κάθε λίγα χιλιόμετρα διόδια για να πληρώνει ο κόσμος, όλα είναι καλά. Όταν όμως όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι έρχεται μία κακοκαιρία τόσο σφοδρή που έχει το δικό της όνομα (Ζηνοβία), τότε πρέπει ο κόσμος να χάσει τις διακοπές του, την ηρεμία του και τον χρόνο του, και να περιμένει τη βροχή για να συνεχίσει τον δρόμο του.

Και τι εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός, από το Μέτσοβο, στο οποίο βρισκόταν για διακοπές; Να γίνει έρευνα για το ποιος φταίει, γιατί εννοείται κάποιος άλλος πέραν της κυβέρνησης θα φταίει. Με ανακοίνωσή του, το Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς επέρριπτε ευθύνες ακόμα και στους οδηγούς που αποκλείστηκαν! Δεν φταίει ο Πατούλης, που μία μέρα πριν από την κακοκαιρία πόζαρε μπροστά από τα εκχιονιστικά και μία μέρα μετά κατηγορούσε τη διαχειρίστρια εταιρεία για ολιγωρία. Δεν φταίει η Νέα Οδός, που είχε μόνο 4 τόνους αλάτι για 170 χιλιόμετρα δρόμου. Φταίει μόνο η Τροχαία, που άφησε τους οδηγούς να μπουν στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα να μείνουν εκεί για πέντε ολόκληρες ώρες, αλλά και οι οδηγοί, που δεν έβαλαν εγκαίρως (!) αλυσίδες. Οποιοσδήποτε πέραν των ίδιων, λοιπόν. Αν είχε γίνει αυτό όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, θα ακούγαμε κραυγές εν χορώ για την παραίτηση της Δούρου και για την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα βλέπαμε σε όλα τα δελτία ρεπορτάζ με το πόσο ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες, πόσοι κινδύνευσαν, πού θα πάει αυτή ιστορία κ.ο.κ.

Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται μπροστά μας. Ένα θέατρο αποποίησης ευθυνών και πολιτικής δειλίας, ενώ οι άνθρωποι παραλίγο να κάνουν Πρωτοχρονιά στη… Μαλακάσα.

Ε.Σ.

Ο Γολγοθάς που οι πολίτες κλήθηκαν να ανέβουν δεν κρύβεται. Όπως δεν κρύβονται και οι υπεύθυνοι που τον δημιούργησαν, οι οποίοι ήδη έχουν «πάει σπίτι τους». Η Νέα Οδός, ενώ είχε προετοιμαστεί για την κακοκαιρία, εντούτοις δεν είχε την απαραίτητη ενημέρωση από το Αστεροσκοπείο για τη σφοδρότητά της, με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε η παρέμβαση των εκχιονιστικών, να είναι ήδη αργά. Στην ταλαιπωρία συνέβαλε βέβαια και η γνωστή αναβλητικότητα και βιασύνη του Έλληνα, καθώς με τα πρώτα χιόνια η ΛΕΑ έκλεισε και από τις δύο πλευρές και πολλοί οδηγοί έπρεπε να κολλήσουν στο χιόνι για να σταματήσουν και να βάλουν αλυσίδες. Η κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα, περιορίζοντας σημαντικά τον χρόνο που έκλεισε η Εθνική και εξίσου άμεσα ζητήθηκαν εξηγήσεις από όλους τους υπευθύνους. Πάραυτα, ο διοικητής του Β’ Τμήματος Αυτοκινητόδρομων Αττικής είδε την πόρτα της εξόδου, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις της Τροχαίας ταλαιπώρησαν και έβαλαν σε κίνδυνο χιλιάδες οδηγούς.

Ναι, έγιναν λάθη, όμως αυτά τα λάθη διορθώθηκαν ήδη. Στον αντίποδα, τα τελευταία 4,5 χρόνια για κανένα λάθος –και αν θυμάστε ήταν πολλά, και πολύ χειρότερα από μία χιονόπτωση– δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες εκεί που πρέπει: Στην περιφέρεια και στην πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για κανένα λάθος δεν εμφανίστηκαν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν ενώπιον του ελληνικού λαού. Όλα γίνονταν στο παρασκήνιο, την ώρα που ο μηχανισμός παρέλυε ξανά και ξανά. Αυτή η ελαστικότητα έγινε για κάποιους συνήθεια, όμως αυτό τελείωσε με τις εκλογές του Ιούλη. Δείγμα της νέας γραφής που επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία είναι όχι μόνο η καρατόμηση του άνωθεν διοικητή, αλλά και η δέσμευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ότι θα θεσπιστεί νομικά η επιβολή κυρώσεων από εδώ και πέρα σε κάθε αρμόδιο φορέα που δεν πληροί τις συμβασιακές του υποχρεώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου, «ο καθένας οφείλει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Η διάχυση ευθυνών καταλήγει στο να μη λογοδοτεί κανένας. Κι αυτό η κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί. Όλοι κρινόμαστε. Υποχρέωση του κράτους είναι να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία, όρος της οποίας είναι και η υποχρέωση των οδηγών να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες που λαμβάνουν».

Ε.Κ.