Αντιθέσεις: Κάνναβη

Επενδυτική ευφορία από την αλλαγή θέσης της ΝΔ για την κάνναβη

Ο συντηρητισμός και η ιδεοληψια της ΝΔ βλάπτουν σοβαρά τη χώρα

Μία σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που «κρύφτηκε» όμως πίσω από τον εσκεμμένο θόρυβο για την αλλαγή θέσης της κυβέρνησης και του υπουργού. Το θάρρος που έδειξε ο τελευταίος, δηλώνοντας στη Βουλή ότι έκανε λάθος η ΝΔ στον τρόπο που αντιμετώπισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη, και αυτό έρχεται να διορθώσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε, έγινε αφορμή για επιθέσεις εναντίον του, για κατηγορίες «κυβίστησης», ακόμα και για χυδαιότητες επειδή υπερασπίστηκε τον ρόλο του συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, Νίκου Καρανίκα.

Η ουσία όμως αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας παραμένει. Η φαρμακευτική κάνναβη, για την καλλιέργεια, την εμπορία, και την εξαγωγή της οποίας ανοίγει επιτέλους ο δρόμος, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σύντομα η χώρα μας θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση ή ακόμα και στη θεραπεία πολλών ασθενών.

Τη σημασία αυτού του κλάδου μπορεί να κατανοήσει κανείς καλύτερα αν λάβει υπόψη ότι η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με το UN World Drug Report, θα ανέλθει έως το 2024 στα 65 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί εδώ ότι το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κάνναβης και οι αποδόσεις των σχετικών επενδύσεων αναμένεται να είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περισσότερες από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σε πλήρη φάση ανάπτυξης είναι μεγάλη μονάδα παραγωγής στα Εξαμίλια Κορίνθου, επένδυση που θα ξεπεράσει, σύμφωνα με την εταιρεία, τα 40 εκατομμύρια.

Το υπό διαβούλευση νομοθετικό πλαίσιο θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μίας ισχυρής βιομηχανικής και εξαγωγικής βάσης, μίας νέας αγοράς με σημαντικές προοπτικές, καθώς επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναπτύξουν σημαντική δράση, διαθέτοντας αποκλειστικά ξηρό ανθό και έτοιμα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Κι αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Άδωνι Γεωργιάδη που, ξεπερνώντας στερεότυπα και αγκυλώσεις, ανοίγουν μια νέα αγορά, με θετικό πρόσημο για την οικονομία και τη χώρα. Δείχνει συνεπώς μόνο πολιτική μιζέρια και αντιπολιτευτική αμηχανία η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει την προσοχή της κοινής γνώμης στην αλλαγή θέσης της ΝΔ και όχι στη σημασία της νομοθετικής της πρωτοβουλίας.

Ε.Κ.

Την ανάγκη φιλοτιμία έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, που εκ μέρους της ΝΔ κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Κι αυτό γιατί ήδη είχαν δρομολογηθεί με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες επενδύσεις, που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες βάλτωσαν λόγω της συντηρητικής ιδεοληψίας και της αντιπολιτευτικής εχθρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η υπόθεση αυτή από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες, η σχετική δραστηριότητα ανθεί και αποδίδει μεγάλα κέρδη.

Τι ακριβώς έγινε; Με τη φαρμακευτική κάνναβη να είναι ήδη αντικείμενο επενδύσεων σε όλες τις οικονομικά σημαντικές χώρες της Ευρώπης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας ευνοούσε την καλλιέργειά της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τους όρους της παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής της. Και αντί η ΝΔ, που κόπτεται υπέρ των επενδύσεων και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως εχθρό τους, να αντιδράσει με κριτήριο την εθνική οικονομία, ξεσήκωσε την «επανάσταση του μπάφου».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα απελευθέρωσης των ναρκωτικών, έφτασε να μιλάει για μπάφους στο Μέγαρο Μαξίμου και επιτέθηκε με χυδαίο και απαράδεκτο τρόπο στον σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού, Νίκο Καρανίκα, ως περίπου βαποράκι διακίνησης ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις σε έναν ελπιδοφόρο κλάδο, να ξεκινήσει μια άγονη και χωρίς καμιά ουσία -εκτός από την αντιπολιτευτική εκμετάλλευση- συζήτηση, και τελικώς, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, να σταματήσει αυτό που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να αντιληφθούν η ΝΔ και ο Άδωνις Γεωργιάδης πόσο αστήρικτες και αρνητικές για την εθνική οικονομία ήταν οι κραυγές τους και να αλλάξουν τη στάση τους. Και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του τομεάρχη του της ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, δήλωσε εξαρχής ότι θα στηρίξει το σχετικό νομοσχέδιο, προτείνοντας διάφορες αλλαγές, δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες τους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ακυρώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και γελοιοποιήθηκε διεθνώς η Ελλάδα με την αντιμετώπιση ενός θέματος με όρους συντήρησης και ιδεοληψίας.

Όπως και με τις Πρέσπες, έτσι και με την κάνναβη, η καθυστερημένη αλλαγή θέσης της ΝΔ έδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, για πάντα την πεισματάρα πραγματικότητα. Αλλά για όσο διάστημα την αγνοεί, η χώρα πληρώνει βαρύ φόρο κάθε είδους στην άγνοια, στην καθυστέρηση και κυρίως στην υποβάθμιση του εθνικού συμφέροντος μπροστά στο κομματικό.

Ε.Σ.