Αντιθέσεις: Καταδίκη ΧΑ

Επι Σαμαρά η δίωξη, επι Μητσοτάκη η καταδίκη

Από την ανοχή στην καταδίκη μία δολοφονία δρόμος

Ο Οκτώβριος του 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως ο μήνας στον οποίο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δικάστηκε και καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα μέλη της. Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε πως πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, άνοιξε το δικαστικό μέτωπο με το φασιστικό φίδι και τα αβγά του.

Η απόφαση εκείνη ελήφθη σε δύσκολες ώρες για τη χώρα, εν μέσω μνημονίων και σκληρής λιτότητας, που αποτέλεσαν και το γόνιμο έδαφος για να ευδοκιμήσει το σαρκοβόρο άνθος του φασισμού. Η τότε κυβέρνηση υπέστη ύβρεις, δέχθηκε απειλές, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την υποκρισία του πολιτικού συστήματος, όμως πίστεψε στην αποστολή της και την έφερε εις πέρας, παρά την… αριστερή παρένθεση αδράνειας που μεσολάβησε. «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που εξάλλου έχει πολλάκις αποδείξει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο επειδή για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταδικάστηκε πολιτικός φορέας ναζιστικού χαρακτήρα ως εγκληματική οργάνωση, αλλά και επειδή η Νέα Δημοκρατία, με τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε σε αυτόν τον δικαστικό μαραθώνιο, έκλεισε άπαξ διά παντός τα στόματα όσων την ήθελαν να συμπορεύεται με τους φασίστες, να συνεργάζεται υπογείως μαζί τους και να υποδαυλίζει τη φωτιά του εθνικισμού για ψηφοθηρικούς λόγους.

Με την καταδίκη αυτή δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες της Ελλάδας, της χώρας που έδειξε και συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της απέναντι στον φασισμό με κάθε ευκαιρία. Πρόκειται για μία νικηφόρα μάχη και, παράλληλα, για την αρχή ενός πολέμου, που καθυστέρησε αδικαιολόγητα τόσα χρόνια να ξεκινήσει. Το μήνυμα πλέον είναι ξεκάθαρο: Ή με τη Δημοκρατία, ή στη Δικαιοσύνη. Και όλες οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις, σε όποιο άκρο του πολιτικού φάσματος κι αν βρίσκονται, καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Ε.Κ.

Τα όρια της πολιτικής καπηλείας φαίνεται πως για τη Νέα Δημοκρατία είναι πιο θολά παρά ποτέ. Κι αυτό, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η προσπάθεια ανάδειξης της παράταξης, που ως κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή πολιτική ανοχή απέναντι στους φασίστες, ως αυτή που εξαρχής τους πολέμησε και τους νίκησε. Ενώ η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, συκοφαντείται ως… συνοδοιπόρος των νεοναζί!

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δημιούργησε ένα κύμα αντίστασης των πολιτών απέναντι στους χρυσαυγίτες, υποχρεώνοντας τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του να στραφούν κατά της ναζιστικής συμμορίας. Είχε προηγηθεί όμως η δολοφονία του Καντάρη το 2011, η οποία μεταφράστηκε σε τετραήμερο πογκρόμ εναντίον μεταναστών και προσφύγων μέσα στην Αθήνα, με θλιβερό απολογισμό έναν νεκρό και πάνω από 120 τραυματίες. Τότε όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεινε τα μάτια και εξαντλούσε το οπλοστάσιό της σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την ανοχή του στους «λαθραίους» και το δήθεν «ξέφραγο αμπέλι που κατάντησε την Ελλάδα».

Του λόγου το ασφαλές αποδεικνύει, άλλωστε, και η πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο για να βγει εκτός νόμου η ΧΑ, όμως η απάντηση από το Μαξίμου ήταν πως «αυτό δεν περνάει». «Το νομοσχέδιο ανέλαβαν ο έμπιστος του κ. Σαμαρά και συνομιλητής του Κασιδιάρη Μπαλτάκος και ο Σταμάτης. Τελικά, ψηφίστηκε το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Φύσσας, τότε που θα αναλάμβανε την προεδρία της ΕΕ η Ελλάδα. Πώς θα πήγαινε χωρίς αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και με Χρυσή Αυγή;», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Μετά την πτώση της χούντας, το σύνθημα «δώστε τη χούντα στον λαό» ακουγόταν από όλα τα στόματα, ακόμα και από όσα ταΐζονταν από το χέρι του Παπαδόπουλου μέσα στην επταετία.

Έτσι και σήμερα, η παράταξη της ΝΔ φωνάζει «η Χρυσή Αυγή στη φυλακή», ξεχνώντας τη συγκάλυψη, το ξέπλυμα και την ανοχή που έδειξε απέναντι στην εγκληματική οργάνωση. Μην ξεχνάμε πως ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεσούσης της δίκης δηλώσει (το 2017) πως η ΧΑ «είναι σαν να μην υπάρχει» και πως «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια». Στρέφοντας έτσι τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, και φτάνοντας σήμερα να κατηγορεί την Αριστερά για σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή.

Ε.Σ.