Αντιθέσεις: Κατώτατος Μισθός

Η εξαπάτηση καλά κρατεί και με την αύξηση του κατώτατου

Ο Λαϊκισμός του Σύριζα έφτασε μέχρι τον κατώτατο

Και βέβαια το έταξε ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι: Ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται κάθε χρόνο, αρχίζοντας από φέτος, σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης. 4% ανάπτυξη, όπως επίσης υποσχέθηκαν; Άρα, 8% αύξηση στον κατώτατο μισθό. Έτσι είπαν, έτσι δεσμεύτηκαν, έτσι κέρδισαν τις εκλογές. Αλλά πριν από μερικές μέρες, ο αρμόδιος των αρμοδίων κ. Σταϊκούρας, την έκανε και την υπόσχεση αυτή… κομφετί. Πριν μάλιστα φτάσουν οι Απόκριες.

Τι είπε ο επί των Οικονομικών υπουργός; Ότι αν το λάδι κάνει τρεις, και το ξίδι κάνει τρεις, το λαδόξιδο δεν μπορεί να κάνει έξι. Και γιατί δεν μπορεί να κάνει έξι; Γιατί έτσι το θέλουν τα μαθηματικά του κ. Μητσοτάκη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο λογαριασμός της πλάκας έχει να κάνει με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 11% αύξηση στον κατώτατο μισθό. Άρα, υπερκάλυψε την υπόσχεση της ΝΔ για τρία, ή και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Άρα όλα καλά κι όλα ωραία, και οι εργαζόμενοι που πίστεψαν τον Κυριάκο, με τον πόνο τους παρέα.

Πρόκειται προφανώς για κανονική απάτη. Διότι, απλούστατα, πολύ μετά την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί επέμεναν ότι θα τον αυξήσουν. Συνεπώς, το σημερινό λαδόξιδο είναι νόθο και η όλη υπόθεση μόνο γέλιο, ή αγανάκτηση, ή και τα δυο μαζί προκαλεί. Δεν είναι όμως η πρώτη, ούτε η μόνη φορά.

Το ίδιο έκαναν με τη λεγόμενη 13η σύνταξη. Πρώτα την κατάγγειλαν σαν προεκλογικό επίδομα. Μετά την ψήφισαν σαν μόνιμο μέτρο. Και τώρα την καταργούν πάλι ως προεκλογικό επίδομα, προσθέτοντας απάτη στην απάτη. Διότι ούτε προεκλογικό –Φλεβάρη του 19–, ούτε επίδομα είναι. Είναι νόμος του κράτους, που τον ψήφισαν και οι ίδιοι.

Το ίδιο έκαναν και με το κοινωνικό μέρισμα. Δεσμεύτηκαν ότι θα το δώσουν και στη συνέχεια το στέρησαν από τρία εκατομμύρια δικαιούχους. Το ίδιο έκαναν και με το Ελληνικό, όπου θα έβαζαν μπουλντόζες μια βδομάδα μετά τις εκλογές, ύστερα μέσα στο 2019, για να φτάσουμε στα τρία… τέρμινα. Που πάει να πει ότι διαπράττουν, εντελώς αδιόρθωτοι, και ασυγχώρητοι, τα καλά του Μαυρογιαλούρου. Εξαπατούν, εξαπατούν, εξαπατούν. Κι αλίμονο σε όσους τους πίστεψαν, γιατί ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη…

Ε.Σ.

Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειωμό. Και η αντίδρασή του στη δήλωση Σταϊκούρα για τον κατώτατο μισθό, αποτελεί μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών; Ότι η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από της ανάπτυξης, παραμένει. Όμως, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στους εργοδότες μια απότομη και εφάπαξ αύξηση 11% στις κατώτατες αμοιβές, είναι ανάγκη πριν η κυβερνητική δέσμευση εφαρμοστεί, να υπάρξει εκτίμηση για τα οικονομικά δεδομένα. Για τις επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις, η αντοχή των οποίων δεν είναι και η καλύτερη, μετά τη μεγάλη κρίση.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η μεγάλη αύξηση επί ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκε, ενώ υπήρχε αντίθετη γνώμη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τον επιχειρηματικό κόσμο, ακόμα και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή η αύξηση βοήθησε την ανάπτυξη, ή αν αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα. Η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής για να πειστεί ο κάθε καλόπιστος ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον λαϊκισμό και στην τσαπατσουλιά. Θα υπάρξουν αυξήσεις, τόσο στις αμοιβές της εργασίας, όσο και στις συντάξεις, εφόσον αυτό συμβαδίζει με την κατάσταση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Εφόσον, δηλαδή, και στον βαθμό που δημιουργείται οικονομικό και δημοσιονομικό περιθώριο. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μια σειρά από άλλες διευκολύνσεις, προφανώς και αποτελούν βελτίωση –μικρή ίσως, αλλά βελτίωση– και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία, πρέπει να δράσει τώρα για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της γνώσης και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα μπορούν να το πετύχουν και αυτό. Το αποδεικνύουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Επίσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, το αποδεικνύουν και όσοι βρίσκονται στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται συχνά χωρίς κεφάλαιο, αλλά έχουν επιτύχει σημαντικά αποελέσματα.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε κοντόφθαλμη διαχειριστική λογική, αλλά εργάζεται και σχεδιάζει για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη νέα οικονομία της γνώσης.

Καλό θα είναι, ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Διότι, προφανώς και είναι αναγκαία η αύξηση τον κατώτατου μισθού. Αλλά ακόμα πιο αναγκαία είναι η πολιτική σοβαρότητα που λείπει εντελώς από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ε.Κ.