Αντιθέσεις: Κορωνοϊός

Η μάχη κερδίζεται ο πόλεμος συνεχίζεται

Προτιμάνε τους αριθμούς από τους ανθρώπους

Σε Πύρρειο νίκη θα εξελιχθεί όπως φαίνεται η μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως, χάρη στο lockdown και τις κινήσεις της κυβέρνησης, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αρχίσει να μειώνονται και την επόμενη εβδομάδα η μείωση αυτή θα γίνει πολύ πιο αισθητή. Μία νίκη, λοιπόν, έστω και τέτοια, είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε ήττα, την οποία προεξοφλούσε και καπηλευόταν η αντιπολίτευση.

Η μη αυστηρή -ή και καθόλου- τήρηση των μέτρων από μερίδα των πολιτών έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά των γιατρών, των αστυνομικών και ίσως και να κόστισε ανθρώπινες ζωές. Με το σύστημα Υγείας στα όριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε χρόνο και επίταξε ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ στα βόρεια της χώρας, που ο κορωνοϊός χτύπησε βάναυσα, ενώ παράλληλα ανακοίνωνε μέτρα ελάφρυνσης χρεών και οικονομικής ενίσχυσης σε όσους επηρέασε το αναγκαστικό lockdown.

Τι είχε να απαντήσει σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα επί της ουσίας, για αυτό και κατέφυγε στη γνωστή τεχνική της… μονταζιέρας, απομονώνοντας φράσεις από δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης και παρερμηνεύοντάς τες κατά το δοκούν. Προπηλάκισε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι ως χώρα τα πηγαίνουμε καλύτερα από το Βέλγιο. Ο υπουργός εννοούσε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από μία εκ των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με αντίστοιχο πληθυσμό και με ένα σύστημα Υγείας τουλάχιστον δέκα φορές πιο δυνατό από το ελληνικό. Αλλά αυτό δεν βολεύει το αφήγημα των συριζαίων, ότι δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ και για αυτό η πανδημία προελαύνει.

Έπειτα, είχαμε τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Μόνο που ο υπουργός ανέφερε επί λέξει ότι «σκοπός δεν είναι να αυξήσουμε εκείνους που μπαίνουν στις ΜΕΘ, αλλά να μειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα», δήλωση που… χάθηκε στη μονταζιέρα.

Για ένα κόμμα που ως κυβέρνηση κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία για πολιτική καπηλεία, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Αυτό λέγεται υποκρισία, και οι υποκριτές δεν έχουν θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ε.Κ.

Ο κορωνοϊός θερίζει την Ελλάδα, και μαζί και το κυβερνητικό αφήγημα της νίκης. Η χώρα μετράει χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, οι ΜΕΘ είναι είδος προς εξαφάνιση, πολίτες πεθαίνουν περιμένοντας να διασωληνωθούν, και οι υπουργοί της κυβέρνησης πανηγυρίζουν γιατί τα… πηγαίνουμε καλύτερα και έχουμε λίγες ΜΕΘ. Ετοιμάζουν αεροδιακομιδές και μεταφορά ασθενών με… τρένο (!) για να αποσυμφορηθεί η συμπρωτεύουσα, αυτοί που μόνοι τους άνοιξαν τις πόρτες στην πανδημία, αδιαφορώντας για κάθε έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του συστήματος Υγείας, για χάρη των τουριστών.

Κάθε μέτρο που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μέτρο που άργησε να ληφθεί. Από η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ που… ακόμα έρχονται, μέχρι το lockdown που έγινε όταν τα κρούσματα είχαν ήδη εκτοξευθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πίσω.

Η διαπραγμάτευση της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, αντί για την άμεση επίταξη ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, έδειξε για ποιους πραγματικά ενδιαφέρεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του. Όχι για τους Έλληνες, αλλά για τους αριθμούς. Την κυβέρνηση τη νοιάζει η σύγκριση με την Ευρώπη, η κατάταξη, οι αναλογίες τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού και άλλα τέτοια, που εξοργίζουν κάθε λογικό άνθρωπο, όταν βλέπει συνανθρώπους του να χαροπαλεύουν, γιατρούς να αγκομαχούν και τους υπεύθυνους να… χειροκροτούν.

Εντός Βουλής, με την επίθεση που του εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και με το πακέτο προτάσεων ενίσχυσης του ΕΣΥ που παρουσίασε ο Παύλος Πολάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε προ των ευθυνών, όμως η απάντησή του ήταν για ένα… ρούτερ, που υποτίθεται ότι δεν βρήκε στο Μαξίμου, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που φαίνεται τόσο ξεκάθαρα ο πανικός του, με τις αποτυχίες στο μέτωπο του κορωνοϊού να μετριούνται πλέον με τον πιο μαύρο τρόπο, τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται και με την αντιπολίτευση να τον στήνει στον τοίχο και να του ζητάει να λογοδοτήσει. Κανένα ρούτερ, όμως, δεν μπορεί να επαναφέρει τη σύνδεση της κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό και τη δυστοπική πραγματικότητα που ζει.

Ε.Σ.