Αντιθέσεις: Η κούρσα διαδοχής του Σύριζα

Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαια πρώτα θέμα που αφορά το κόμμα, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του. Είναι όμως και θέμα που αφορά ευρύτερα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική του ήττα, είναι σήμερα δεύτερο τη τάξει κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι λοιπόν, θεωρητικά τουλάχιστον, ο νέος ‘ή η νέα πρόεδρος θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Έχει συνεπώς ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τα πρόσωπα που διεκδικούν τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, τα υπέρ, τα κατά, τις πιθανότητες επικράτησης και τα σχέδιά τους, με τη σημείωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα σε αυτή την αναμέτρηση.


Έφη Αχτσιόγλου
ΝΕΑ, ΚΟΜΨΗ ΚΑΙ ΦΑΒΟΡΙ

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται -και είναι- φαβορί στην κούρσα της αρχηγίας. Είναι νέα, κομψή, μητέρα του μικρού Άρη και με επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Καλές σπουδές, νιάτα -μόλις 38 χρόνων- και αρκετή εμπειρία αποτελούν τα μεγάλα της όπλα, ενώ κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι, εφόσον περάσει με επιτυχία τις Συμπληγάδες της εκλογής της, θα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Η Έφη της Αριστεράς έχει θετική εικόνα στην κοινωνία. Δεν έχει ξεφύγει ποτέ στις δημόσιες εμφανίσεις της από την πολιτική του κόμματος, υπήρξε πάντα προσεκτική στις τοποθετήσεις της και δεν έχει συγκρουστεί ποτέ με τον Αλέξη Τσίπρα. Το αντίθετο, μάλιστα. Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τής είχε προτείνει να είναι επικεφαλής του κόμματος και υποψήφια πρωθυπουργός στις εκλογές του Ιουνίου.

Ήδη την έχουν στηρίξει ανοιχτά ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με τον τελευταίο, που είχε παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2015, να αποτελεί έκπληξη. Τίποτε, ωστόσο, σε μια τέτοια κούρσα δεν είναι δεδομένο και σίγουρο. Η Έφη έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την καρέκλα της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 


Νίκος Παππάς
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΣ

Ο επικεφαλής της πλειοψηφικής τάσης των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά τραυματισμένος μετά την ομόφωνη καταδίκη του με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά παραμένει υπολογίσιμο πολιτικό μέγεθος και υπολογίσιμος αντίπαλος της Αχτσιόγλου.

Έχει αναμφισβήτητη επιρροή στα μέλη του κόμματος, ενώ η καταδίκη του θεωρήθηκε και επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα της δίωξης Μητσοτάκη και όσων έχει θίξει ο περίφημος νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η τάση της οποίας ηγείται επίσης θεωρείται ότι έχει πρόσβαση σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος, ενώ υποστηρίζεται και από αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η υποψηφιότητα Παππά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως. Αναμένεται να ανακοινωθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συζητά αυτό το σαββατοκύριακο τον οδικό χάρτη της διαδικασίας για εκλογή νέου προέδρου.


Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χτες, Πέμπτη, και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος αντίπαλος για την Αχτσιόγλου, αλλά και τον Παππά.

Υπουργός Οικονομικών τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, είναι από τους πρωτεργάτες του «συμμαζέματος» των δημόσιων οικονομικών που οδήγησε στο μαξιλάρι των 37 δισ. Θεωρείται όμως και από τους πρωτεργάτες της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, που γέμισε μεν τα δημόσια ταμεία, άδειασε όμως τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με καλές σπουδές και αγγλικό χιούμορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει επιρροή και συμπάθειες σε πιο μορφωμένα και ευκατάστατα στρώματα και οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν ότι είναι ο πιο «πρωθυπουργικός» από όλους τους υποψηφίους. Έχει μια κατ’ αρχήν εκλογική βάση ως επικεφαλής των 53 και της λεγόμενης Ομπρέλας, αλλά θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι εκτός από άριστος και τεχνοκράτης είναι σε θέση να διαχειριστεί και τα συμφέροντα των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Παύλος Πολάκης
ΝΑ ΜΠΕΙ ‘Ή ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ;

To be or not to be; Η απορία του Άμλετ φαίνεται ότι βασανίζει τον Παύλο Πολάκη. Να μπει ή να μη μπει στη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς, οι πιθανότητες επικράτησής του είναι πολύ μικρές ή μηδαμινές, αλλά θα ήταν θετικό για τον ίδιο να αποκομίσει ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Αν δεν τα καταφέρει, όμως; Αν αποδειχτεί ότι εκείνοι που επικροτούν τη στάση του είναι πολύ λιγότεροι από όσους τον «έχουν άχτι», γιατί με τις δημόσιες παρεμβάσεις του έκανε ζημιά στην εικόνα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα δούμε. Την πλατφόρμα του πάντως την έχει δημοσιοποιήσει και θα έχει ενδιαφέρον να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος, γιατί θα δείξει πολλά πράγματα για το βάθος και τη σκέψη του κομματικού σώματος.