Αντιθέσεις: Κρανίδι

Φτάσαμε σε Κρανι(δι)ου τόπο για να ξυπνήσει η κυβέρνηση

Ψυχραιμία και αμεσότητα έσωσαν το Κρανίδι

Εδώ και 20 ημέρες είχε απευθύνει έκκληση ο «γαλάζιος» πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, να πάει άμεσα ο ΕΟΔΥ στο Κρανίδι, διότι υπάρχει κίνδυνος. Επί 20 ημέρες η κυβέρνηση αντί να πράξει τα δέοντα διατυμπάνιζε μέσω των ΜΜΕ της ότι έχει σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας και ότι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων αποτελούν υγειονομικές βόμβες μόνο μέσα από το πρίσμα της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας. Από τη Μεγάλη Πέμπτη, μάλιστα, ήταν γνωστό και επισήμως ότι στη δομή υπήρχε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, όμως ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ούτε αυστηρότερα μέτρα.

Έτσι, φτάσαμε στα 150 κρούσματα εν μία νυκτί. Με αποτέλεσμα, κατόπιν εορτής, Χαρδαλιάς και λοιποί να σπεύσουν να… φωτογραφηθούν στον τόπο του «εγκλήματος» που με την ολιγωρία τους είχαν διαπράξει. Και να επιβάλουν, πάλι κατόπιν εορτής, αυστηρότατη απαγόρευση κυκλοφορίας στους κατοίκους του Κρανιδίου, ξεχνώντας πως επί σχεδόν έναν μήνα τους άφησαν απροστάτευτους απέναντι σε μία βέβαιη εξάπλωση του ιού, η οποία θα είχε εξίσου βέβαια αποφευχθεί, αν είχαν αναλάβει δράση εγκαίρως.

«Σεβαστείτε τις θυσίες των πολιτών και περιορίστε την κυβερνητική έπαρση. Ο πόνος και οι θυσίες των πολιτών δεν είναι ευκαιρία για μόστρα», τόνισε ο κ. Τατούλης, ο οποίος μέσα στα πυρά του δεν παρέλειψε να αναφέρει και την εγκληματική πράξη της κυβέρνησης να μεταφέρει ακόμη 50 πρόσφυγες μέσα στην ήδη γεμάτη δομή, εν μέσω πανδημίας, ενώ παράλληλα αγνοούσε τις επιστολές του δημάρχου Ερμιόνης, που ζητούσε κινητή μονάδα Υγείας και ενίσχυση του υποστελεχωμένου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής.

Φαίνεται λοιπόν, πως όταν υπάρχει καπνός και μυρίζει καμένο, τότε μάλλον είναι φωτιά, παρά προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι απορίας άξιο γιατί να έπρεπε να «καεί» μια ολόκληρη περιοχή για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να συνδράμει στα αυτονόητα τους πολίτες του Κρανιδίου, αλλά και της χώρας. Και είναι πράγματι η στιγμή τα αυξημένα μέτρα να μην περιοριστούν μόνο στο Κρανίδι, αλλά να εφαρμοστούν και σε κάθε άλλη προσφυγική δομή, ώστε να αποφευχθεί μία νέα υγειονομική βόμβα και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Ε.Σ.

 

Αρνητικά βγήκαν και τα 177 τεστ που αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι, μετά τα 150 κρούσματα που βρέθηκαν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η κατάσταση, αλλά και η ψυχραιμία που επικράτησε από την αρχή, έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφύγει τη δυσάρεστη εξέλιξη εξάπλωσης του ιού στην πόλη και στους κατοίκους της, και να τον περιορίσει μέσα στην προσφυγική δομή.

Ο μηχανισμός λειτούργησε όπως έπρεπε, με συνέπεια και ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει μέχρι στιγμής καταστήσει την Ελλάδα μία από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να ελέγξουν την επέλαση του κορωνοϊού και να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας στους πολίτες. Τα παραδείγματα των συνεπειών που επέφεραν οι βιαστικές κινήσεις και ο πανικός σε άλλες χώρες είναι πολλά και συχνά τραγικά. Και είναι παραδείγματα προς αποφυγή, όχι προς μίμηση.

Αυτό να το θυμούνται κάποιοι όταν μιλάνε για ολιγωρία και κυβερνητική αναλγησία από τη βολική θέση της αντιπολίτευσης. Τα μέτρα που λήφθηκαν δούλεψαν και δουλεύουν και, όπως είναι γνωστό, αν κάτι δουλεύει δεν χρειάζεται να το αλλάξεις. Σε αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε τις αδυναμίες της και για αυτό και η ίδια η πραγματικότητα την ακύρωσε και συνεχίζει να την ακυρώνει κάθε μέρα. Η δομή στο Κρανίδι, αν και πολυπληθής, εν τούτοις απολυμάνθηκε και οι πρόσφυγες περιορίστηκαν άμεσα, με τις καίριες επεμβάσεις των αρμόδιων φορέων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι, δυστυχώς, ένα αναγκαίο κακό, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα εξάπλωσης του ιού.

Η σοβαρότητα του περιστατικού δεν υποβαθμίζεται σε καμία των περιπτώσεων, για αυτό και από την πρώτη στιγμή όλοι οι επικεφαλής και υπεύθυνοι του υγειονομικού οδοφράγματος απέναντι στην πανδημία βρέθηκαν στο Κρανίδι, για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις και να στηρίξουν τους πολίτες σε μια στιγμή δύσκολη για την πόλη τους. Δείχνοντας ότι κάθε Έλληνας, είτε είναι στην πρωτεύουσα είτε σε κάποιο ακριτικό χωριό, θα αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την παρούσα κυβέρνηση.

E.Κ.