Αντιθέσεις: Κυβερνητική κρίση

Θα απογοητευτούν όσοι περιμένουν κυβερνητική κρίση και ανασχηματισμό

Όταν το κράτος απουσιάζει τότε η κρίση δίνει το «παρών»

Φήμες για εκτεταμένο ανασχηματισμό, αναδόμηση, γενικό ξεκαθάρισμα εν ολίγοις διασχίζουν τις τελευταίες μέρες το δημοσιογραφικό στερέωμα, ενώ η παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, ρίχνουν νερό στον μύλο της παραφιλολογίας περί κυβερνητικής διάλυσης, παράλυσης, αμηχανίας μπροστά στη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι διακινητές αυτών των σεναρίων αγνοούν φυσικά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, προτάσσοντας το μεγάλο στοίχημα της αποκατάστασης μετά τις καταστροφές και δεν υπάρχει καμιά πρόθεση ανασχηματισμού. Η συνάντηση μάλιστα του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, την περασμένη Τετάρτη, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, έδειξε ότι ο τελευταίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και δεν θεωρείται υπεύθυνος για τις ζημιές από την επέλαση του νερού.

Από την άλλη, να εμπλέκεται στα σενάρια αυτά η παραίτηση Μηταράκη, όπως και η παραίτηση Βαρβιτσιώτη, είναι εντελώς εκτός λογικής. Ο Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε, ή πιο σωστά υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργό, όταν επέλεξε να πάει διακοπές ενώ μαίνονταν οι φωτιές. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης αποχώρησε μετά την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτησή του για την τραγική δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη, εξισώνοντας το θύμα με τους θύτες. Καμιά σχέση δηλαδή με τις πλημμύρες και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, αφού πίσω από τις δύο παραιτήσεις βρίσκεται η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην ανεχτεί από κανέναν συμπεριφορές μειωμένης ευαισθησίας που ρίχνουν αρνητικές σκιές στην εικόνα της κυβέρνησης.

Συνεπώς, όσοι περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα μπει σε κρίση, ή ακόμα χειρότερα θα διαλυθεί, εξαιτίας των τελευταίων δραματικών εξελίξεων, το μόνο που κάνουν είναι να λαμβάνουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και στη ΔΕΘ θα αποδειχτεί ότι αυτό που τον απασχολεί δεν είναι τα σενάρια ανθρωποφαγίας, αλλά το σχέδιο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η Θεσσαλία, να αποκατασταθούν τα έργα υποδομής που καταστράφηκαν, να ενισχυθούν όσοι έχασαν περιουσίες και να μπει σιγά-σιγά η χώρα σε έναν δρόμο ομαλότητας. Η δεδηλωμένη πρόθεση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η επενδυτική βαθμίδα που ήδη κατακτά η ελληνική οικονομία, δίνουν την υλική βάση για να στηριχτεί το σχέδιο της κυβέρνησης και να ανασάνουν όσοι έχουν πληγεί από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Άνθρακες συνεπώς ο θησαυρός για όσους περιμένουν ανατροπές και δράματα.

Ε.Κ.

Όταν δύο υπουργοί διώχνονται από την κυβέρνηση τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης, μεγάλες εφημερίδες της παράταξης, όπως η Καθημερινή, καταγγέλλουν τη φθορά και την ανικανότητα των κυβερνώντων, και το Μαξίμου υποχρεώνεται να κάνει διαρροές ότι όλα είναι καλά, τότε ένα είναι σίγουρο: Η κυβέρνηση που ήρθε με κεντρικό σύνθημα τη σταθερότητα, δεν αισθάνεται τόσο σταθερή.

Η καταστροφική αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της πλημμύρας είναι φυσικό να έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Οι διαρροές του Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε αυτήν τη φάση ανασχηματισμός και η προσχηματική συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Β. Κικίλια, δεν αναιρούν το πρόβλημα.

Η κυβερνητική φθορά, το γεγονός ότι το αφήγημα της σταθερότητας έχει καεί στον Έβρο και πνιγεί στο Βόλο και στην Καρδίτσα, έχουν καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι εξαγγελίες ότι για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος θα αλλάξει δομές, για να γίνει… πιο επιτελικό, όπως και η εξαγγελία για αλλαγή στη δομή της πολιτικής προστασίας, δεν είναι παρά ομολογίες χρεοκοπίας. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσο και το επιτελικό κράτος της αριστείας, αλλά και το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, διαφημίστηκαν ως σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα.

Στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία, στερεότυπα όπως ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, η σταθερή κυβέρνηση, το αποτελεσματικό κράτος, έχουν «πάει στον κουβά», με αποτέλεσμα την έκδηλη νευρικότητα και στο Μαξίμου, και σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, αλλά και ανάμεσα στους ισχυρούς του χρήματος και της ενημέρωσης που διαπλέκονται με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Θα ήταν εντελώς οξύμωρο η χώρα να καταστρέφεται και η κυβέρνηση να απολαμβάνει ασυλίας από την κοινωνία. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζήσει τον μύθο του. Τώρα είναι η ώρα της κρίσης.

Ε.Σ.