Αντιθέσεις: Λίστα Πέτσα

Η δημοσίευση της λίστας βάζει τέλος στο κυνήγι φαντασμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Μία λίστα τόσο μαγειρεμένη που ο Μαρινάκης επέστρεψε τα λεφτά

Μέσα σε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που έχει επηρεάσει ολόκληρη την υφήλιο με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, είναι λογικό η ενημέρωση του κόσμου να είναι πρώτη και κύρια προτεραιότητα. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο, οπότε και δεν υπήρχε χρόνος για μειοδοτικούς διαγωνισμούς ή οικονομικές διαβουλεύσεις.

Η απόφαση να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα ελληνικά ΜΜΕ για να τρέξουν εξίσου άμεσα την ενημερωτική καμπάνια για τον κορωνοϊό ήταν απαραίτητη, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία των προληπτικών μέτρων και να πάψει η παραφιλολογία γύρω από την πανδημία, ώστε να σταματήσουν να αγωνιούν και να φοβούνται.

Πάνω σε αυτόν τον φόβο και σε αυτή την αγωνία πάτησε η αντιπολίτευση για να ξεκινήσει έναν πόλεμο λάσπης, σχετικά με δήθεν μαγειρέματα και υπερτιμολογήσεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, που κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικές του γεννάνε τους κεραυνούς, όχι οι υποτιθέμενες υπόγειες συναλλαγές διαπλοκής. Πολιτικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής μέσα σε πέντε χρόνια, μέσα από κωλοτούμπες και μέσα από «ΟΧΙ» που έγιναν «ΝΑΙ». Ο λαός θυμάται, η αντιπολίτευση μάλλον όχι.

Όπως πολύ σωστά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «οι έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις επέβαλαν την άμεση ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων καταστάσεων, η πολιτεία προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης, την εκπόνηση του οποίου ανέθεσε σε ανάδοχο που διέθετε τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Η υλοποίηση, όπως όλοι είδαμε, ήταν υπέρ το δέον έγκαιρη. Και, συμμορφούμενα με τα αξιακά ιδεώδη αυτής της κυβέρνησης, τα μέσα που επιχορηγήθηκαν έπρεπε πρώτα να αποδείξουν ότι έπραξαν τα όσα ισχυρίστηκαν και μετά να εισπράξουν τα λεφτά. Εκεί οφείλεται η καθυστερημένη δημοσίευση της λίστας και όχι προφανώς στα «μαγειρέματα» που ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τα δικά τους «μαγειρέματα», όπως έδειξαν πρόσφατα οι συνομιλίες Παππά-Μιωνή και, ακόμη πιο πρόσφατα, οι δηλώσεις Καλογρίτσα.

Ε.Κ.

Καρπαζιά μεγατόνων δέχτηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη δημοσιοποίηση της διαβόητης λίστας Πέτσα, έπειτα από τρεις μήνες «ξεκαθαρίσματος», όπως λέει ο ίδιος ο κ. Πέτσας, ή «μαγειρέματος», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει τα λεφτά που έλαβαν όλα τα δημοσιογραφικά μέσα των οποίων είναι ιδιοκτήτης, με μία ευθεία επίθεση στον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκαν τα κονδύλια, δείχνει όχι μόνο το μέγεθος του μαγειρέματος, αλλά και των σχέσεων διαπλοκής που διατηρεί η ΝΔ με μιντιάρχες. Από τους κοιλιακούς της Μαρέβας μέχρι τον «Μωυσή» Μητσοτάκη, τα φίλα προσκείμενα μέσα ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα, με πλήρως αδιαφανείς όρους και σίγουρα όχι με βάση την επισκεψιμότητα, την ακροαματικότητα ή την τηλεθέαση που έχουν.

Από την άλλη, όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, είτε κόπηκαν τελείως (Documento), είτε πήραν -συγκριτικά πάντα- ψίχουλα. Άγνωστης προέλευσης ιστοσελίδες που έπλεκαν το κυβερνητικό εγκώμιο εμφανίζονται να παίρνουν περισσότερα λεφτά από τη μεγάλη και εδραιωμένη πλέον Εφημερίδα των Συντακτών, από την ιστορική Αυγή ή από το tvxs.gr, που βρίσκεται στη δεκάδα των sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Για την ακρίβεια, τα αντιπολιτευτικά μέσα (που μετριούνται στα δάχτυλα), πήραν συνολικά περίπου 50.000 ευρώ, δηλαδή το 0,2% της πίτας των 20 εκατομμυρίων, την ώρα που μόνο ο ΣΚΑΪ επιχορηγήθηκε με πάνω από 800.000 ευρώ.

Ο κ. Πέτσας έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, πόσω μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά είναι τα ποσά που αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Αλάτι στην πληγή έρχεται να προσθέσει και η ωμή παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν ήξεραν πώς να κάνουν τη μοιρασιά, οπότε έδωσαν πάνω από 400.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να το κάνει εκείνη για αυτούς(!).

Η Νέα Δημοκρατία πήρε 20 εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες, τα έδωσε όπου και όπως ήθελε και τα ΜΜΕ που πήραν τα μεγάλα ποσά τηρούν σιγήν ιχθύος. Γίνεται, πλέον, ηλίου φαεινότερο το σχέδιο της κυβέρνησης να εξαγοράζει τη σιωπή τους, ώστε να περνάει ανενόχλητη τις πολιτικές λιτότητας και να μη λογοδοτεί σε κανέναν για τις ατασθαλίες της.

Ε.Σ.