Αντιθέσεις: Lockdown

 

Η χώρα διανύει το τελευταίο μίλι της πανδημίας

Το lockdown πέθανε ζήτω το lockdown

Η Ελλάδα πλέον δεν βλέπει ένα αχνό φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. Βλέπει ξεκάθαρα το τέλος του. Το τέλος αυτής της μακράς και δύσκολης περιπέτειας, που δοκίμασε και δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές όλων των Ελλήνων. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να ελέγξει μία πρωτόγνωρη και έκρυθμη κατάσταση, και ως επί το πλείστον τα έχει καταφέρει. Το δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία, ότι η Ελλάδα βρίσκεται και από άποψη μεταδοτικότητας και από άποψη απωλειών στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, και αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του, αυτή η μόνιμη ασφυκτική πίεση και η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε κάποια λάθη και κάποιες αβλεψίες, τα οποία όμως διορθώνονται πάραυτα και λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι το διαβόητο γεύμα στην Ικαρία, το οποίο από πράξη αγάπης και με τη «βοήθεια» της αντιπολίτευσης, διογκώθηκε σε δυσθεώρητα μεγέθη και προκάλεσε αντιδράσεις, ήταν ένα από αυτά τα «λάθη».

Βέβαια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε τον ίδιο ζήλο για να προωθήσει και όλες τις ορθές και σωτήριες αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, αντί να ενθαρρύνει τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους εν μέσω πανδημίας, ίσως και να είχαμε ήδη ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Όμως, εξαιτίας τέτοιων ενεργειών, αλλά κυρίως και των μεταλλάξεων του ιού, που τον κάνουν πιο μεταδοτικό, η επιβολή ενός νέου, αυστηρού lockdown ήταν αναπόφευκτη. Η αναστολή εστίασης και σχολείων κρίθηκε επιβεβλημένη από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων νωρίτερα αυτήν τη φορά, για μην έρθει ξανά το ΕΣΥ στα όριά του. Όπως προείπαμε, η κυβέρνηση φροντίζει να μην επαναλαμβάνει τα λάθη της.

Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού αναμένεται να αναχαιτιστεί πολύ πιο γρήγορα από το δεύτερο, καθώς κάθε εβδομάδα που περνάει γίνονται χιλιάδες εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, και άρα πλησιάζουμε με γρήγορα και σταθερά βήματα στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ήδη, υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί το 5% των Ελλήνων, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η πορεία εξόδου από την υγειονομική αυτή κρίση διαγράφεται πλέον καθαρά και, παρά τις μεθοδεύσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αλλάξει ρότα.

Ε.Κ.

Αυτό που συνειδητά αρνείται να παραδεχθεί η κυβέρνηση είναι ότι τα μέτρα-ακορντεόν που λαμβάνει για την πανδημία περισσότερο δοκιμάζουν τις δυνάμεις των πολιτών, παρά σταματούν την επέλαση του κορωνοϊού. Και επειδή ακριβώς αρνείται να παραδεχθεί τα λάθη της, ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη λύση ξανά και ξανά, εις βάρος της υγείας των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός, που επαίρεται για τις καίριες παρεμβάσεις του που λύνουν όλα τα προβλήματα της χώρας, έχει για παράδειγμα πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη πάνω από μία φορές, και ουδέποτε δεν υπέστη τις συνέπειες των πράξεών του, σε αντίθεση με χιλιάδες συμπολιτών μας που καθημερινά δέχονται πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων προστασίας. Από τη βόλτα στην Πάρνηθα μέχρι το τσιμπούσι στην Ικαρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι μπορεί να είμαστε όλοι ίσοι, όμως κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Και η απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση των παραβάσεών του από το επιτελείο του, δείχνει ότι σιγά-σιγά… ξεμένουν από δικαιολογίες. Διότι, μόνο ως δικαιολογία μπορεί να χαρακτηριστεί το ότι ονόμασαν «πράξη αγάπης» το τσιμπούσι στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ στην Ικαρία, παρουσία 30 και βάλε ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, το πρόστιμο για τον πρωθυπουργό ήταν και τις δύο φορές μία συγγνώμη, ενώ για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες είναι πολλές εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες ευρώ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει την εικόνα μιας κυβέρνησης που νοιάζεται για τη χώρα της και τη δημόσια Υγεία, την ώρα που κάθε της κίνηση έχει οδηγήσει στην έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, από το άνοιγμα των συνόρων το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και της λιανικής τον τελευταίο καιρό.

Τώρα, ενώπιον ενός ακόμα κύματος της πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, συνεχίζει να μην ενισχύει το ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά προτιμά να προσλαμβάνει περισσότερους αστυνομικούς και να περνά νομοσχέδια που πλήττουν την Παιδεία και την ίδια τη Δημοκρατία.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρεί εαυτόν πάνω από τον νόμο, και μπορεί να έχει μία αρμάδα ΜΜΕ, κρατικών και μη, να τον καλύπτει και να του πλέκει το εγκώμιο όπου σταθεί και όπου βρεθεί, όμως είναι φανερό ότι έχει χάσει τον έλεγχο, και αυτό τον κάνει επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την Ελληνική Δημοκρατία.

Ε.Σ.