Αντιθέσεις: lockdown και πανδημία

Κοινή προσπάθεια να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός αλλάζει τις αποφάσεις σαν τα πουκάμισα

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε αναγκαστικά για την ομαλοποίηση του δεύτερου και την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας έχει ομολογουμένως καταφέρει τον σκοπό του. Η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά την ερχόμενη Δευτέρα (11 Ιανουαρίου) αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το μέχρι σήμερα σκληρότερο κύμα του κορωνοϊού, ειδικά αν κάποιος συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα μας με άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έμειναν ανοχύρωτες και τώρα βρίσκονται στο μάτι του ιικού κυκλώνα.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η εθνική και πολιτική ενότητα είναι αναγκαία όσο και απαραίτητη, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά κατώτερος των περιστάσεων. Η ατυχής δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με τις συμβουλές των ειδικών για το άνοιγμα των εκκλησιών την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ερμηνεύθηκε κατά το δοκούν από την αντιπολίτευση, διαστρεβλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη και χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση προσπάθησε να μην υπονομεύσει την πίστη των πολιτών, μία πίστη που τους κρατά δυνατούς μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε και πως η μετακίνηση των πιστών τότε έγινε όπως και τώρα, στις 6 Γενάρη, τηρώντας δηλαδή όλα τα μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά προϊόν σπέκουλας και αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Η ισορροπία ανάμεσα στην κανονικότητα και την εξάπλωση της πανδημίας ήταν και συνεχίζει να είναι λεπτή. Για αυτό και οι αποφάσεις για το click away παρέμεναν ανοιχτές μέχρι και σήμερα Πέμπτη (7 Ιανουαρίου), για αυτό επίσης και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά, όπως τόνισε. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», τόνισε ο έμπειρος συνταγματολόγος, συμπληρώνοντας αυτό που κάθε λογικός πολίτης αντιλαμβάνεται, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά, γιατί μόνο όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Ε.Κ.

Ο πανικός έχει καταλύσει τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα επιλέγει να κάνει έναν ανασχηματισμό-ανέκδοτο και μάλλον να ανοίξει τα σχολεία αντί να λάβει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ο έλεγχος έχει προ πολλού χαθεί, και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις αναρίθμητες φορές που η κυβέρνηση εφάρμοσε ή αποφάσισε κάτι και εν ριπή οφθαλμού το ανακάλεσε, ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα (!).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει πρώτος-πρώτος να λάβει τα εύσημα για τις «κρίσεις» που επιλύει με δική του πρωτοβουλία, όμως αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες του για την κατάσταση στην οποία έχει ρίξει τη χώρα. Η υπηρεσία click away στέφθηκε από απόλυτη… αποτυχία και μετά από λίγες ημέρες λειτουργίας, η απόφαση ανακλήθηκε. Μετέπειτα, ανακοινώθηκε η επανέναρξή της, ανακοίνωση όμως που και πάλι ανακλήθηκε, λίγα 24ωρα μετά!

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ συνεχίζει να αγκομαχά υπό το βάρος των σταθερά αυξημένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί ξεκινούν και σταματούν χωρίς κανείς να εξηγήσει τους λόγους και ο υπουργός Ανάπτυξης βάζει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, με την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση γνώριζε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για το τι θα γίνει αν ανοίξουν οι Εκκλησίες την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά παρ’ όλα αυτά τους αγνόησε. Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί μέσα στο Μαξίμου αποτελεί ότι την περασμένη Πέμπτη, την ίδια ώρα που η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου δήλωνε πως ακόμα δεν είναι σίγουρο το άνοιγμα των σχολείων, η νέα υφυπουργός Παιδείας δήλωνε στο ραδιόφωνο πως η απόφαση είναι ειλημμένη και πως τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα. Αυτό, μαζί με την καταγγελία μέλους της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης πως έμαθε για το άνοιγμα των σχολείων από την… τηλεόραση, πρέπει τουλάχιστον να προβληματίζουν τους πολίτες για τις προθέσεις, αλλά και για τις ικανότητες των κυβερνώντων.

Το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροσώπως, είναι πλέον ανήμποροι να δράσουν απέναντι στην πανδημία και το μόνο που κάνουν είναι να καταφεύγουν στην τακτική του στρουθοκαμηλισμού, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Όμως, πρώτη και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης -και κάθε κυβέρνησης- είναι η υγεία των πολιτών, και αυτή την ευθύνη δεν μπορούν να μην την αναλάβουν.

Ε.Σ.