Αντιθέσεις: Lockdown

Οι υγειονομικές βόμβες της αντιπολίτευσης δυναμιτίζουν τα μέτρα

Περιορίζουν τους πολίτες αντί να ενισχύσουν την υγεία

Η τακτική κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αντιπολίτευσης γενικότερα, να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει, τη στιγμή που οι ίδιοι τα καταπατούν σε κάθε ευκαιρία, είναι κωμική. Από την άλλη, όμως, οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά είναι τραγικές. Διότι αυτοί που δυναμιτίζουν τα μέτρα, δυναμιτίζουν παράλληλα τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας, την ώρα που πρέπει να σταθεί σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές βάσεις. Οι γιατροί δίνουν μάχη μέρα και νύχτα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και βλέπουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να πέφτουν στο κενό, όταν χιλιάδες κόσμου αψηφούν τα έκτακτα μέτρα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Εν μέσω ενός τόσο σκληρού δεύτερου κύματος, υπάρχουν ακόμη κάποιοι ανεγκέφαλοι -ευτυχώς λίγοι- που δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό μερίδιο ευθύνης τους αναλογεί.

Το ολικό lockdown δεν αποτέλεσε επιλογή της κυβέρνησης, αλλά αναγκαιότητα, από τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα μέτρα εφαρμόζονταν μεν από πολλούς, αλλά όχι από όλους. Με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τους θανάτους μέρα με τη μέρα να αυξάνονται.

Οι μέρες είναι κρίσιμες. Κάθε ώρα που οι πολίτες μένουν σπίτι τους, είναι μια ώρα που ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται. Αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος, όμως εξίσου σκληροί μπορούν να αποδειχθούν και οι Έλληνες. Η χώρα μας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, και το εμβόλιο πλέον αχνοφαίνεται στη γωνία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας ένα ενδελεχές και καλά μελετημένο σχέδιο εφαρμογής.

Κανένα από τα παραπάνω θετικά νέα, όμως, όσο ανακουφιστικά και αν είναι, δεν πρέπει να ληφθούν ως ευκαιρία για χαλάρωση. Τώρα είναι η στιγμή που η προσωπική πειθαρχία και η σύμπλευση με τα μέτρα, τους νόμους και τα σχέδια του κράτους είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Ο κορωνοϊός δεν συγχωρεί και, κυρίως, δεν κάνει διακρίσεις, ποιον θα μολύνει και ποιον όχι. Η πανδημία μπορεί να ξεκίνησε από λίγους, όμως είναι στο χέρι των πολλών να τη σταματήσουν.

Ε.Κ.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που το φράγμα των 1.000 ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε, εξωθώντας την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση. Πλέον, τα κρούσματα ξεπερνάνε καθημερινά τα 3.000 και αυτό λέει πολλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που επελέγησαν.

Αυτή την ήττα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να την αποδεχθεί και η άρνησή του ωθεί τη χώρα σε ένα σκοτεινό μονοπάτι. Διότι, όσο επιμένουν σε αναποτελεσματικά ημίμετρα, που στοχεύουν στον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και όχι στην ενίσχυση της Υγείας, τόσο θα αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και τόσο θα εκτινάσσονται οι θάνατοι συμπολιτών μας από κορωνοϊό.

Οι γιατροί εκλιπαρούν για ενίσχυση, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο. Θα μπορούσε, έστω και με οκτώ μήνες καθυστέρηση, να επανδρώσει και να εξοπλίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και λυγίζει υπό την πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Όμως, η παροχή προϋποθέτει παραδοχή, και η παραδοχή προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών. Και κανείς στη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται, δεν τολμάει να αναλάβει τις ευθύνες του για τα λάθη που έγιναν και για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Αντ’ αυτού, συνεχίζουν το τροπάρι της «ατομικής ευθύνης», ρίχνοντας το φταίξιμο στον κόσμο.

Ακόμα και εκεί, βέβαια, εμφανίζονται επιλεκτικοί στο ποιους αφορούν τα μέτρα και ποιοι βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η αντιπολίτευση είναι υγειονομική βόμβα, η εκκλησία όμως όχι, κι ας έχουμε μέλη της Ιεράς Συνόδου να νοσούν, μητροπολίτες να μεταδίδουν τη νόσο σε μοναστήρια, αλλά και τον Μητροπολίτη Λαγκαδά να χάνει τη μάχη με τον κορωνοϊό, βυθίζοντας στο πένθος χιλιάδες πιστών. Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, αλλά οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές, ελπίζοντας σε… θεϊκή παρέμβαση για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό και η πολιτική του πλέον κρίνεται ανοιχτά από την κοινωνία. Οι νοσοκόμες, που με αυτοθυσία ανέβηκαν από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν, γκρέμισαν το κυβερνητικό αφήγημα και εξέθεσαν το υπουργείο και το Μαξίμου. Όσο κι αν εθελοτυφλούν, οι ευθύνες τους δεν μετατίθενται ούτε κρύβονται, και αργά ή γρήγορα θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Ε.Σ.