Αντιθέσεις: Μακεδονικό

Να ποιοι έπαιξαν με τις ευαισθησίες των Ελλήνων κατά της Ελλαδας

Μία διεθνής συμφωνία -καλή ή κακή- δεσμεύει την χώρα

Θα πρέπει κανείς να έχει μνήμη ψαριού -ή, για την περίπτωση, ψαριού των Πρεσπών- για να μη θυμάται τον εθνικό κουρνιαχτό που σήκωσε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, για τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση της τότε ΠΓΔΜ και τώρα Βόρειας Μακεδονίας. Να μη θυμάται τα συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχαν συν γυναιξί και τέκνοις οι βουλευτές της ΝΔ. Τις αρειμάνιες δηλώσεις του Άδωνι που διεκήρυσσε στο πανελλήνιο ότι προτιμά να πάει φυλακή, παρά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας. Τη συμμετοχή του Σαμαρά στα σχετικά συλλαλητήρια. Την απίστευτη δήλωση του ίδιου του Μητσοτάκη, ότι ο Τσίπρας έδωσε στους Ευρωπαίους τη Μακεδονία, για να πάρει τη μη μείωση των συντάξεων.

Αυτά τότε. Πριν από λίγο καιρό. Και τώρα; Τώρα ο Μητσοτάκης συναντιέται με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και δεν ανοίγει μύτη στον τερατώδη επικοινωνιακό στρατό που τον στηρίζει. Ο Άδωνις προσκαλεί τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, με το όνομα και το επώνυμο της χώρας, που πριν από λίγο αποκαλούσε Σκόπια. Γνωστά στελέχη της ΝΔ διακηρύσσουν όχι απλώς ότι θα τηρήσουν, αλλά ότι θα τιμήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Και η απίθανη στην αστειότητά της γραμμή της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι θα πιέσει τη Βόρεια Μακεδονία, και θα την ελέγχει σε κάθε βήμα, ώστε να εφαρμόσει τη συμφωνία. Να εφαρμόσει δηλαδή μια συμφωνία, που οι ίδιοι την αποκαλούσαν πριν από λίγο καιρό προδοτική.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, στα νερά των Πρεσπών δεν πνίγηκε ούτε η εθνική μας ακεραιότητα ούτε η πατριωτική μας υπερηφάνεια, όπως φώναζαν οι ρήτορες της Δεξιάς. Πνίγηκε η πολιτική σοβαρότητα, και η εθνική ευθύνη της ΝΔ, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι, απλό είναι το ζήτημα: Οργάνωσαν και στήριξαν μια επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, χωρίς να πιστεύουν λέξη από όσα έλεγαν. Συμμάχησαν στο πεζοδρόμιο με φασίστες, μακεδονομάχους της κακιάς ώρας και εθνικιστές, ξέροντας ότι πολεμούσαν μια καλή για τη χώρα συμφωνία. Φούντωσαν τη φωτιά του εθνικισμού, υποκίνησαν πράξεις βίας, έκαναν τον πατριωτισμό σημαία, υποτάσσοντας στην πράξη το εθνικό συμφέρον, στον μικροκομματικό υπολογισμό. Για το κόμμα, ρε γαμώτο, ξέχασαν την Ελλάδα. Έπαιξαν με τις ευαισθησίες των Ελλήνων σε βάρος της Ελλάδας. Κι αυτό η Ιστορία δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει.

Ε.Σ.

Ο κ. Τσίπρας σηκώνει σκόνη για τη συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την εθνικά υπεύθυνη στάση της σημερινής κυβέρνησης. Και βέβαια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ. Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας με τους γείτονες, σε κάθε βήμα τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βέβαια οι αρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προσπάθησαν να ωθήσουν προς τα μπρος τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Και βέβαια, συμπερασματικά, η Ελλάδα εμφανίζεται και είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει.

Οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν ότι μια διεθνής συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μάλιστα, από όποια κυβέρνηση κι αν έχει συναφθεί, δεσμεύει τη χώρα. Κι ότι δεν είναι καθόλου αναγκαίο η σημερινή κυβέρνηση να συμφωνεί με όσα ο κύριος Τσίπρας έδωσε στον κύριο Ζάεφ, για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Πρώτον, γιατί η Ελλάδα ως κράτος έχει συνέχεια στον διεθνή χώρο. Και δεύτερον, γιατί τυχόν απόπειρα ακύρωσης της συμφωνίας, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Και ξέρουμε όλοι ότι ο επικίνδυνος γείτονάς μας στα ανατολικά, αυτό ακριβώς επιδιώκει: Την ανατροπή συνθηκών και συμφωνιών που έχει την άποψη ότι δεν συμφέρουν στα σχέδιά του.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η σπέκουλα για τη συμφωνία των Πρεσπών και για τη δήθεν κωλοτούμπα της ΝΔ και του αρχηγού της. Για τη ΝΔ αυτή είναι μια κακή για τη χώρα μας συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τη σεβαστεί. Θα χάνει όμως, ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να μεγεθύνει τα όποια θετικά για την Ελλάδα, και να μειώσει τα όποια αρνητικά. Πράγμα που ο πρωθυπουργός έκανε σαφές στον Ζάεφ και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Αν ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του έχουν την άποψη ότι η στάση της ΝΔ ως κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ίδια με τη στάση της ως αντιπολίτευσης, ας θυμηθούν τι έλεγαν για τα μνημόνια ως αντιπολίτευση, και τι έκαναν ως κυβέρνηση. Και ας καταλάβουν ότι η συζήτηση για κυβιστήσεις και κωλοτούμπες, το μόνο που δείχνει είναι την επιμονή τους στην εθνική επιπολαιότητα.

Ε.Κ.