Αντιθέσεις: Μάχη με τον κορωνοϊό

Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας προχωράμε προς την κανονικότητα

Η ΝΔ κυβερνά με την ανοχή – όχι την εμπιστοσύνη των πολιτών

Η μάχη με τον κορωνοϊό έχει αποδειχθεί σκληρότερη από ό,τι αναμενόταν σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία έχει πιέσει το σύστημα Υγείας, πολλές φορές μέχρι τα όριά του, έχει πλήξει την οικονομία της Ελλάδας και, παράλληλα, έχει αναδείξει τις ευθύνες που έχουν όχι μόνο το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός απέναντι στους πολίτες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες απέναντι στον εαυτό τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά, τα ποσοστά μολύνσεων από τον κορωνοϊό είναι υψηλά, με αποτέλεσμα να βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Να έχει, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη σχεδόν τον ίδιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων με την Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό το ΕΣΥ να δέχεται εκ νέου πίεση. Και αυτό που πρέπει οι πολίτες να θυμούνται είναι ότι, πέρα από τους ανθρώπους με κορωνοϊό, υπάρχουν όλοι οι άλλοι ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Είναι, λοιπόν, η ώρα ο ένας να προσέξει τον άλλον, και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης αφορά την πιστή τήρηση των μέτρων, τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών. Ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος όμως αφορά τον εμβολιασμό. Και αυτό το μερίδιο ευθύνης, δυστυχώς, ακόμα κάποιοι Έλληνες δεν το έχουν αναλάβει.

Δεν μιλάμε φυσικά για όσους αδυνατούν για λόγους υγείας να εμβολιαστούν, αλλά για όσους αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν ότι το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.

Όμως, η χώρα δεν γίνεται να παραμένει δέσμια προκαταλήψεων και παράλογων φόβων. Για αυτό και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν πλήρη άρση των lockdown και μεγαλύτερη ελευθερία στους εσωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους.

Οι κόκκινες περιοχές πλέον θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, δεν θα υπάρχει όμως απαγόρευση κυκλοφορίας και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς. Όπου παραμένουν οι περιορισμοί, παραμένουν για να προστατέψουν όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, επικαιροποιεί συνεχώς τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα. Με αυτήν τη στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμπλεύσει, και επιστρατεύει ακόμη και τους νεκρούς του κορωνοϊού για να αλλάξει την ατζέντα.

Η πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό είναι θλιβερή, πολιτικά και ηθικά, και δείχνει μία πολιτική απόγνωση, στην οποία δυστυχώς ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει.

Ε.Κ.

«Δεν πάει άλλο!» Με αυτές τις τρεις λέξεις συνόψισε ο Αλέξης Τσίπρας την επίκαιρη ερώτηση για τον πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή. Και αυτές οι τρεις λέξεις απηχούν τις απόψεις κάθε σκεπτόμενου και λογικού πολίτη. Διότι, όταν έχεις 15.000 νεκρούς, οι οποίοι αυξάνονται κατά περίπου 300 κάθε εβδομάδα, πράγματι «δεν πάει άλλο». Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πως δεν βλέπει τι συμβαίνει και προσπαθεί να δώσει την εντύπωση πως αυτός ο δυσβάσταχτος φόρος αίματος είναι φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα εγκληματικών αμελειών και έλλειψης κυβερνητικού σχεδιασμού, πράγματι «δεν πάει άλλο».

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αντί να λύνει προβλήματα γεννά περισσότερα και η ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων γίνεται δυσκολότερη μέρα με τη μέρα. Ο πρωθυπουργός αναλώνεται σε επικοινωνιακές συγκαλύψεις των ευθυνών του και προσποιείται πως η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι καλή, απλά και μόνο επειδή «είναι καλύτερη από άλλες χώρες». Κι αυτό, τη στιγμή που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις των θανάτων, ανάλογα με τον πληθυσμό, στην Ευρώπη, και στις τελευταίες στον εμβολιασμό.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης «παίρνει κεφάλια» μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αλλάζοντας όλους όσοι είχαν αρμοδιότητες στη μάχη κατά της πανδημίας. Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης, Αρκουμανέας απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους, άνευ φανερής αιτίας. Αν όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν, όπως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τα στελέχη της ΝΔ ευαγγελίζονται, τότε γιατί έγιναν αυτές οι αλλαγές;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο σχεδιασμός απέτυχε, γιατί η κυβέρνηση άφησε τη χώρα στο έλεος του ιού και έκανε την πανδημία αφορμή για να μοιράσει κρατικό χρήμα και ρουσφέτια στην επικοινωνιακή αυλή του
κ. Μητσοτάκη.

Και τώρα, έβαλε έναν ακροδεξιό και άσχετο με το αντικείμενο υπουργό Υγείας, δημιούργησε ένα ολόκληρο υπουργείο μόνο και μόνο για να στήσει ένα άθλιο επικοινωνιακό φιάσκο, και εξασφάλισε τη σιωπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αγνοούνται η τύχη και τα πεπραγμένα της. Παράλληλα, οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία σοκάρουν, τα κρούσματα στα σχολεία πολλαπλασιάζονται, ο διχασμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εντείνεται, και σύμφωνα με την κυβέρνηση για όλα αυτά φταίνε είτε οι πολίτες, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να ελέγξει την εικόνα του, δεν μπορεί όμως να ελέγξει τους πολίτες. Και κυβερνά πλέον με την ανοχή τους, όχι με την εμπιστοσύνη τους.

Ε.Σ.