Αντιθέσεις: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Πυλώνας δημοκρατίας τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

Χειραγώγηση της ενημέρωσης με διώξεις και… λίστες

«Τα γεγονότα είναι ιερά, η γνώμη είναι ελεύθερη», λέει ένα δημοσιογραφικό ρητό. Και αρκεί μια βόλτα στα περίπτερα της πόλης, ή της επαρχίας, για να δει κανείς πως η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση μόνο προϊόν εν ανεπαρκεία δεν είναι. Όπως σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, η κριτική και η καταγγελία της κυβέρνησης, ακόμα και στις πιο ακραίες εκδοχές της, είναι παρούσα και ελεύθερη. Ενώ οι διάφορες αιτιάσεις, από διάφορες πλευρές, για το κλίμα της πληροφόρησης στην Ελλάδα, καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια.

Αυτό ισχύει βέβαια και για τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ακόμα κι αν το ήθελε η κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να «κατευθύνει» την ειδησεογραφία και την άποψή τους, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες τους, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, θα μπορούσαν να δεχτούν κάτι τέτοιο. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει για το διαδίκτυο, όπου όχι μόνο βρίσκουν θέση και προβολή όλες οι ειδήσεις, ακόμα και τα fake news, αλλά διακινούνται ελεύθερα όλες οι απόψεις, από τις πιο ακραίες, μέχρι τις πιο συντηρητικές.

Χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη δεξαμενή από ψέματα, ή πλήρη άγνοια για την ελληνική πραγματικότητα, για να υποστηρίζει όπως η αντιπολίτευση στο σύνολό της, και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, ότι ο πυλώνας της ενημέρωσης διαβρώνεται από την κυβέρνηση. Και να επικαλούνται μάλιστα ως απόδειξη την ενίσχυση που έδωσε η κυβέρνηση σε όλα τα ΜΜΕ την εποχή της πανδημίας, ή το γεγονός ότι αποφάσισε διάφορες διευκολύνσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα που βρέθηκαν με την πανδημία σε δύσκολη οικονομική θέση.

Το χειρότερο ίσως από όλα είναι ότι η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η εικόνα και η αξιοπιστία της ενημέρωσης, δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επεκτείνεται και στο εξωτερικό. Ξένοι δημοσιογράφοι «ζυμώνονται» από στρατευμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να διαδώσουν την άποψη ότι στην Ελλάδα υπονομεύεται από την κυβέρνηση η ελευθερία του Τύπου. Η ζύμωση μάλιστα αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς η διεθνής δημοσιογραφική οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέταξε πρόσφατα τη χώρα μας στη θέση 108 παγκοσμίως στην ελευθεροτυπία, πίσω ακόμα και από αφρικανικές χώρες με δικτατορικά καθεστώτα.

Μια διεθνής οργάνωση με αμφίβολο κύρος δυσφημεί τη δημοκρατία στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κύκλων μέσα στη χώρα. Και οι κύκλοι αυτοί έχουν κάθε δυνατότητα να διαδίδουν νόμιμα και ελεύθερα αυτήν τους την άποψη, για να στηρίξουν το ψέμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειραγωγεί την ενημέρωση. Χρειάζονται σχόλια;

Ε.Κ.

Κάθε καθεστώς που επιδιώκει τη μακροημέρευσή του, «βάζει χέρι», υπονομεύει, διαβρώνει, δύο πυλώνες της Δημοκρατίας: Το κράτος δικαίου και την πληροφόρηση του πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιστή σε αυτόν τον κανόνα. Το κράτος δικαίου το έκανε κουρελόχαρτο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους κανόνες της Ευρώπης, παρακολουθώντας παράνομα ή «νόμιμα», μέσω της ΕΥΠ, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Και έδωσε τη χαριστική βολή στη νομιμότητα, εξουδετερώνοντας όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημοκρατίας με την επίκληση του απορρήτου! Η ενημέρωση, η ελεύθερη πληροφόρηση του πολίτη, που είναι ψυχή της Δημοκρατίας, χειραγωγείται με δύο τρόπους. Από τη μία με τις διώξεις, τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις εις βάρος δημοσιογράφων. Ανυπάκουοι δημοσιογράφοι «καταδικάζονται» στη Βουλή ως κακούργοι από τον πρωθυπουργό, πριν καν δικαστούν. Και όταν αθωώνονται πανηγυρικά, η συντεταγμένη ενημέρωση ή αγνοεί την είδηση, ή τη θάβει.

Από την άλλη, εξελίσσεται στη χώρα μια χυδαία επιχείρηση φίμωσης, μέσω της εξαγοράς. Η περίφημη λίστα Πέτσα, που καταδικάστηκε ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, ρύθμισε τη διανομή εκατομμυρίων σε ΜΜΕ χωρίς αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, μόνο με βάση τη σύμπλευσή τους με την κυβέρνηση. Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πολλά. Ο γνωστός Φουρθιώτης εισέπραξε ένα σεβαστό ποσό, όπως και η σύζυγος του Ανδρέα Πάτση, που είναι αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα, ενώ μια σειρά από εφημερίδες και ΜΜΕ ή έλαβαν ψίχουλα, ή αποκλείστηκαν τελείως. Μαύρη λίστα!

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η Ελλάδα στη θέση 108 παγκοσμίως και στην τελευταία θέση στην Ευρώπη στην ελευθερία του Τύπου.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης τα έβαλε βέβαια με τον αγγελιοφόρο, επειδή δεν της άρεσε το συγκεκριμένο μήνυμα. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία όμως είναι σύμβουλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι είναι πίσω από τη «δυσφήμηση» της χώρας.

Δεν ευθύνεται με λίγα λόγια η πραγματικότητα, που όλοι κάθε μέρα βλέπουμε και ζούμε, αλλά κάποιοι που θέλουν το κακό της χώρας. Δεν ευθύνεται για το χάλι της δημόσιας τηλεόρασης το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης διόρισε επικεφαλής της τον επικεφαλής του προσωπικού του γραφείου Τύπου, αλλά ο… ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ευθύνεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, μαζί με την ΕΥΠ, και μετέτρεψε δημόσιες συχνότητες και υπηρεσίες σε προσωπικά του φέουδα, αλλά ο… ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται σχόλια;

Ε.Σ.