Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, τα μνημόνια όμως όχι

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε πανάκριβα στην Ελλάδα

Πριν από λίγες μέρες, στις 21 Αυγούστου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, η Ελλάδα έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη, τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους. Τα κατάφερε εκεί που είχαν αποτύχει προηγουμένως τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις. Και κατόρθωσε αυτό που όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν και ζουν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις: να αντιστρέψει την εικόνα.

Να απελευθερώσει την Ελλάδα από τον ζυγό των δανειστών, τις τρόικες και τους τοποτηρητές. Να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να βγει μετά από πολλά χρόνια στις αγορές, με επιτόκια καλύτερα και από την προ κρίσης εποχή. Και όλα αυτά, λέγοντας όχι στα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές και συνέτειναν στην κοινωνική διάλυση. Δεν ήταν αυτονόητη, ούτε αυτόματη αυτή η εξέλιξη.

Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση, του κ. Μητσοτάκη, παρέλαβε μια οικονομία σε άνοδο, ένα αποθεματικό πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, μια ανεργία μειωμένη πάνω από δέκα μονάδες, ένα χρέος ρυθμισμένο για πολλά χρόνια, ένα ασφαλιστικό σύστημα που στέκεται στα πόδια του χωρίς κρατικές ενέσεις και δανεικά, μια εργασιακή αγορά στην οποία επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά και αποφασιστικής πολιτικής.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τη χώρα από τον γκρεμό, που οι άλλοι την είχαν ρίξει. Και είναι οι θυσίες του λαού που έκαναν δυνατή αυτήν τη διαδρομή σωτηρίας. Τη στιγμή που η Δεξιά προπαγάνδιζε ως βέβαιο το τέταρτο μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία. Η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ένα είναι βέβαιο: Δεν θα περάσει πολύς καιρός για να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας ότι αυτό δεν ήταν απλώς μια αυταπάτη, αλλά μια συνειδητή απάτη.

Γ.Κ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θριαμβολογούν όσο θέλουν επειδή, δήθεν, εδώ και έναν χρόνο κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια. Μια τέτοια θριαμβολογία, εκτός από όλα τα άλλα, αποτελεί και προσβολή του ελληνικού λαού, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό καταδίκασε πανηγυρικά με την ψήφο του την πολιτική τους.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κατάφεραν ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ήταν να βυθίσουν για τέσσερα και πάνω χρόνια τη χώρα σε μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου και να την οδηγήσουν στο χείλος του γκρεμού. Και μόνο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθέσει στην πιο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, όταν όλα κρέμονταν από μια κλωστή, το πιο κρίσιμο πόστο, αυτό του υπουργού Οικονομικών, στον ανεκδιήγητο Βαρουφάκη, δείχνει το μέγεθος του τυχοδιωκτισμού και του αριστερού ερασιτεχνισμού που καθοδηγούσε την κυβέρνησή του.

Πάνω από δέκα δισ. επιπλέον επιβαρύνσεις σε μια κοινωνία που ήδη στέναζε από τα μέτρα των δανειστών. Πάνω από εκατό δισ. επιβάρυνση στην εθνική οικονομία. Υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2115. Διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας. Εξάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από δήθεν φιλεργατικές ρυθμίσεις. Εχθρότητα στις επενδύσεις, που επιβράδυνε την ανάπτυξη. Και άκρατος κομματισμός, με όρους αριστερής ιδεοληψίας, στο κράτος. Αυτά είναι τα έργα που άφησε πίσω της η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, για τα οποία κανένα κίνητρο ηθικό, πολιτικό, εθνικό, δεν μπορεί να βρει κανείς. Παρά μόνο το κίνητρο να μη χάσουν την καρέκλα της εξουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, στάθηκε απέναντι στο καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Τσίπρα. Κήρυξε ένα σύγχρονο ανένδοτο, που οδήγησε τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, και τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, τα έργα της κυβέρνησης Τσίπρα θα χρειαστεί καιρός για να τα ξεπεράσει η ελληνική κοινωνία. Και αν μείνει κάτι από την 21η Αυγούστου 2018 στην Ιστορία, αυτό θα είναι το βαρύ κόστος που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός, εξαιτίας της επιλογής του το 2015. Γιατί, όπως αποδείχτηκε, ένα πράγμα είναι χειρότερο από τα μνημόνια: ο αριστερός αντιμνημονιακός λαϊκισμός, με κύριο εκφραστή τον αμετανόητο Τσίπρα.

Α.Δ.