Αντιθέσεις: Μόρια

Προτεραιότητα η ανθρωπιά αλλά και η εθνική ασφάλεια

Η πυρκαγιά έκαψε την κόλαση της Μόριας

Η πυρκαγιά στη Μόρια είναι ένα τραγικό γεγονός, το οποίο όμως παράλληλα διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανθρωπιά απέναντι στους αδύναμους και στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του, ούτε η κυβέρνησή του συνηθίζει να υποκύπτει σε τέτοιες πράξεις επιτήδειων, που εκμεταλλεύονται καταστάσεις με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον. «Τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας», τόνισε, την ώρα που κήρυσσε τη Λέσβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Διότι όταν για δύο βράδια συνεχόμενα καίγεται το ΚΥΤ, όπως και έγινε, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «αγανακτισμένους πρόσφυγες» ή για «εξαγριωμένους κατοίκους», αλλά για μία συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του κυβερνητικού έργου στο μεταναστευτικό. Ναι, υπήρχαν 13.000 πρόσφυγες στη Μόρια, που διαβιούσαν σε δύσκολες συνθήκες, όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές, ως ένα ακόμη ύπουλο όπλο του σουλτάνου Ερντογάν κατά της Ευρώπης. Αν δεν υπήρχε λοιπόν η αυστηρή επιτήρηση των χερσαίων και των υδάτινων συνόρων, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου, όσο και για τους πρόσφυγες της Μόριας.

Οι κινήσεις ανακούφισης των ντόπιων και των προσφύγων ήταν άμεσες, όπως άμεση θα είναι και η λύση που θα δοθεί για τους ανθρώπους που έχασαν την έστω και προσωρινή στέγη τους. Ήδη τα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με ασφάλεια και όσοι πρόσφυγες διαγνώστηκαν με κορωνοϊό βρίσκονται υπό επιτήρηση και τους παρέχεται κάθε δυνατή περίθαλψη.

Μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Διότι η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει, μπορεί και θα υπερασπιστεί την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της, και το ίδιο έντονα την εθνική της αξιοπρέπεια.

Ε.Κ.

 

Γαϊτανάκι παραλογισμού και fake news έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, μετά τη διπλή πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, στη Μόρια της Λέσβου. Η πρώτη κίνηση του «ανθρωπιστή» Μητσοτάκη ήταν να στείλει τα ΜΑΤ στο σημείο, αποδεικνύοντας πως η κυβέρνησή του διέπεται από το δόγμα «νόμος και τάξη» παρά από τα δημοκρατικά ιδεώδη που αρμόζουν σε μία σύγχρονη κοινωνία.

Αυτό, την ώρα που βουλευτές του επιδίδονταν σε ψευδείς ειδήσεις, λέγοντας ότι η ΝΔ ανέλαβε τη Μόρια με 25.000 πρόσφυγες και τους μείωσε στις 12.000, ξεχνώντας ότι τον Ιούλιο του 2019 το ΚΥΤ φιλοξενούσε περίπου 6.000 πρόσφυγες.

Η Μόρια ήταν ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί. Με ανθρώπους στοιβαγμένους σαν εμπορεύματα και σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, η εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού και η πλήρης απουσία σχεδίου αντιμετώπισής τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι -ή, μάλλον, που άναψε το φυτίλι και έφερε τη φλεγόμενη κάθαρση από την κόλαση την οποία ζούσαν τόσον καιρό οι πρόσφυγες.

Ό,τι δεν είχε πετύχει έως τώρα η κυβέρνηση, να διεθνοποιήσει το μεταναστευτικό και να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην Ελλάδα και στο σοβαρό πρόβλημα των προσφυγικών ροών, το πέτυχε η πυρκαγιά. Ήδη, ένα μόλις 24ωρο μετά την καταστροφή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε 60 (!) πόλεις της Γερμανίας, ζητώντας το άμεσο άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή προσφύγων, ενωμένοι υπό τα συνθήματα «έχουμε χώρο» και «ντροπή στην ΕΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να αφήσει ένα μείζον πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης να διογκωθεί, παρά να το αντιμετωπίσει άμεσα, με αποφασιστικότητα και με δομημένο σχέδιο. Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έπεσαν η μία μετά την άλλη στο κενό, κάπου ανάμεσα στους πολυάριθμους τουριστικούς προορισμούς που φέτος επισκέφθηκε.

Οι συνέπειες όμως βαρύνουν τον ίδιο, το κόμμα του, αλλά και τον ελληνικό λαό. Έπαιξαν με τη φωτιά και τώρα κάηκαν. Και όσο και να υποκρίνονται, τα εγκαύματα της πολιτικής τους είναι φανερά.

Ε.Σ.