Αντιθέσεις: Νέο κύμα κορωνοϊου

Διαχειρίσιμη η νέα έξαρση της πανδημίας

Άμεσα μέτρα, πριν το κύμα γίνει τσουνάμι

Η νέα έξαρση της πανδημίας στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης στην κυβέρνηση, αλλά και στους πολίτες και στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που τελούν υπό αναστολή.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει αυτές τις ευθύνες, κάτι που αποδεικνύεται από τη στενή παρακολούθηση της καμπύλης των κρουσμάτων και τις ενέργειες που σχεδιάζονται για την αναχαίτιση του νέου κύματος.

Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας παραμένουν χαμηλά, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά. Αυτό είναι απόδειξη της επιτυχίας όχι μόνο του προγράμματος εμβολιασμού, που συνεχίζεται απρόσκοπτα, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση, όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ, η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη με τον κορωνοϊό, οι συστάσεις για χρήση μάσκας μέσα στα ΜΜΜ και άλλα πολλά.

Βρισκόμαστε λίγο πριν από την κορύφωση του κύματος, που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα δούμε τους αριθμούς να μειώνονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μηδενικός χώρος για εφησυχασμό, όμως, μεγάλο εμπόδιο στην ομαλή και ενεργή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν αφενός οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και αφετέρου η αντιπολίτευση -και πιο συγκεκριμένα ο «συνήθης ύποπτος» ΣΥΡΙΖΑ. Το να αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή όσους υγειονομικούς υπαλλήλους δεν έχουν εμβολιαστεί για να δημιουργηθεί τεχνητό κενό στο ΕΣΥ και άρα χώρος για να μπουν οι ιδιώτες, εκτός από παράλογο, είναι και επικίνδυνο. Για αυτό και ο υπουργός απάντησε, ανεβάζοντας τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μάτι και να δώσει ελπίδα σε κανέναν που νομίζει ότι μπορεί να υπηρετεί τον όρκο του Ιπποκράτη και να διαχειρίζεται ασθενείς με κορωνοϊό, χωρίς ο ίδιος να έχει θωρακίσει τον εαυτό του.

Προς το παρόν το ΕΣΥ δεν πιέζεται, όμως αν πιεστεί, οι ευθύνες θα βαρύνουν τους «ανυπότακτους» υγειονομικούς, οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν ότι οι νόμοι ισχύουν το ίδιο για όλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει σε μία έως και ανήθικη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης, το μόνο που καταφέρνει, αρνούμενος πεισματικά να συνδράμει στην τεράστια εθνική προσπάθεια που συνεχίζει άκοπα να καταβάλλει η κυβέρνηση, είναι να υπογράφει την πολιτική του καταδίκη.

Οι πολίτες έχουν μάτια για να δουν και να κρίνουν αναλόγως. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και εθνικές κρίσεις και αντεθνικές πολιτικές.

Ε.Κ.

Η κυβέρνηση, με τη χαλάρωση των μέτρων πριν από λίγο καιρό και με τη μηδενική διαχείριση του τωρινού έκτου κύματος της πανδημίας, έχει κάνει φύσιν αδύνατο για οποιονδήποτε λογικά σκεπτόμενο πολίτη να την εμπιστευτεί. Διότι δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ένας υπουργός που ενώ λέει ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει μέσα σε λίγα 24ωρα τα 20.000 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά 600%.

Αυτή δεν είναι η εικόνα μιας χώρας που διαχειρίζεται αποτελεσματικά την πανδημία. Αυτή είναι η εικόνα μιας χώρας έρμαιο στις κερδοσκοπικές πολιτικές της κυβέρνησής της, η οποία ενόψει τουριστικής σεζόν κατάργησε κάθε μέτρο και χαλάρωσε όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς, έτσι ώστε να μπορέσουν οι τουρίστες να ζήσουν το αγνό «ελληνικό καλοκαίρι».

Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αυτή η επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία στρατηγική θα οδηγήσει σε νέα έξαρση. Αυτό που φαίνεται ότι δεν περίμενε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ότι η έξαρση θα ερχόταν τόσο γρήγορα και θα ήταν τόσο ανεξέλεγκτη.

Το έκτο κύμα κινδυνεύει να γίνει τσουνάμι και να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ο πανικός πνίγει αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αντί να αναλάβει κάποια «σωτήρια πρωτοβουλία», όπως συχνά πυκνά τα μεγάλα ΜΜΕ τον εμφανίζουν να κάνει, καταφεύγει σε μία επικοινωνιακή αντιμετώπιση της νέας κρίσης, ανακοινώνοντας τέταρτη δόση εμβολίου, τη στιγμή που οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν καταβαραθρωθεί, και αρνείται πεισματικά να επαναφέρει άμεσα την επιβολή μάσκας παντού και την είσοδο τουριστών στη χώρα μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Για την περσινή φονική έξαρση της παραλλαγής Δέλτα και στη συνέχεια της Όμικρον έριξαν τις ευθύνες στους ανεμβολίαστους άνω των 60. Σήμερα, με την έξαρση του έκτου κύματος να προβλέπεται ακόμα πιο επικίνδυνη, ετοιμάζουν να στοχοποιήσουν όσους δεν κάνουν την τέταρτη δόση, τη «δόση κατά του φόβου», όπως ανέφερε η αναπλ. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όμως, οι πολίτες φοβούνται όχι τόσο τον κορωνοϊό, όσο την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Και για αυτόν τον φόβο, το μόνο εμβόλιο που μπορεί να παρέχει ο κ. Μητσοτάκης είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, πριν να είναι πραγματικά αργά.

Ε.Σ.