Αντιθέσεις: Νέο κύμα κορωνοϊού

Προβλέψιμο και διαχειρίσιμο το νέο κύμα

Κρύβοντας την ενημέρωση κρύβουν την ανικανότητά τους

Πλήρως προετοιμασμένη ήταν η κυβέρνηση για το νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο, χάρη σε αυτήν ακριβώς την προετοιμασία, εξελίσσεται προβλέψιμα και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρόκειται για ένα κύμα που «χτύπησε» όλη την Ευρώπη και έπιασε κάποιους εξαπίνης, όπως π.χ. τη γειτονική μας Ιταλία, όχι όμως και την Ελλάδα.

Χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και την ενίσχυση του ΕΣΥ, η πανδημία αυτήν τη στιγμή ελέγχεται πλήρως από τον μηχανισμό που έχει στηθεί για την αντιμετώπισή της. Για του λόγου το ασφαλές, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως, βάσει των δεδομένων, σύντομα θα επέλθει η αποκλιμάκωση της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων, χωρίς το ΕΣΥ να πιεστεί, μια και η νέα παραλλαγή του ιού έχει προσβάλλει κυρίως νέους έως 24 ετών, οι οποίοι περνούν την ασθένεια ελαφριά.

Είναι σημαντικό, παρ’ όλα αυτά, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να τηρείται ευλαβικά, όπως επίσης και η απομόνωση όσων νοσούν, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό.

Σε αυτό που συμφωνούν τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όσο και ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, είναι ότι προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων. Η συζήτηση αυτή θα επανέλθει στο τραπέζι από το φθινόπωρο και μετά, και μόνο αν τα κρούσματα επιμείνουν, ή αν το ΕΣΥ ξεκινήσει να πιέζεται. Επίσης από το φθινόπωρο προγραμματίζεται και η τέταρτη αναμνηστική δόση εμβολίου για το σύνολο του πληθυσμού, που αποτελεί και τη δυνατότερη ασπίδα απέναντι στον ιό.

Έως τότε, η συμβίωση με τον κορωνοϊό είναι μονόδρομος, και σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται και η απόφαση να σταματήσει η καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα, τους θανάτους και τις επαναμολύνσεις. Είναι μία απόφαση που έχει κοινωνικές διαστάσεις, καθώς θα επιτρέψει στους Έλληνες να προσαρμοστούν ευκολότερα σε αυτή την ελαφρώς αλλαγμένη καθημερινότητά τους.

Η απομάκρυνση από τους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων, που μόνο τρομάζουν τώρα πια, και η επικέντρωση στους σκληρούς δείκτες, τους δείκτες δηλαδή που έχουν σημασία, είναι σημαντική για την ψυχολογία των πολιτών, που τόσα χρόνια δοκιμάζονται από πολλαπλές κρίσεις. Τους αξίζει μία ανάσα, και αυτό ακριβώς είναι που παλεύει να τους προσφέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ε.Κ.

Εν μία νυκτί, αιφνίδια και χωρίς κάποια προειδοποίηση, ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική… ανεμελιάς που διέπει την κυβέρνηση της ΝΔ, και να σταματήσει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας, την ώρα που αυτή αγγίζει σε νούμερα την περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου. Η μόνη διαφορά του τότε με σήμερα, είναι ότι τώρα επικρατεί πλήρης χαλάρωση του υγειονομικού μηχανισμού, ελέω καλοκαιριού, και απουσιάζουν παντελώς τα οποιαδήποτε μέτρα.

Σε ακόμη μία ένδειξη ανευθυνότητας λοιπόν, η κυβέρνηση αποφασίζει να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων… σταματώντας να τα μετράει. Παράλληλα, παραμένουν υπό ομηρία χιλιάδες υγειονομικοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι εξ ορισμού υποστελεχωμένο, και άρα ευάλωτο σε περίπτωση έξαρσης των περίφημων «σκληρών δεικτών» που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά την επιβολή αναστολής της εργασίας τους, η αναπληρώτρια υπουργός Γκάγκα δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας επανεξετάζει τις θέσεις του, κάτι που αποκαλύπτει όχι μόνο τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν, αλλά και ότι, στην πραγματικότητα, το «ενισχυμένο» ΕΣΥ έχει μεγάλη ανάγκη στελέχωσης.

Μπορεί η κυρία Γκάγκα να δηλώνει ότι «είμαστε πλέον σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», ξεχνάει όμως ότι στη θέση αυτή η Ελλάδα δεν βρέθηκε τυχαία, ούτε ήταν μονόδρομος, όπως αφήνει να εννοηθεί. Από την αρχή της πανδημίας, το 2020, η κυβέρνηση αποτυγχάνει επανειλημμένως να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία. Δίνοντας… μπόνους γιγαμπάιτ για μια δόση εμβολίου και βάζοντας πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει δυόμιση χρόνια μετά να υπάρξει συμβίωση με τον κορωνοϊό, χωρίς να αναλάβει τις ελάχιστες ευθύνες που του αναλογούν. Τις ευθύνες για τις τόσες χαμένες ευκαιρίες που είχε η χώρα να μην ακολουθήσει τον δρόμο της συνύπαρξης, αλλά τον δρόμο της ουσιαστικής και οριστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός προτίμησε τις απευθείας αναθέσεις και την εισβολή των ιδιωτών στο ΕΣΥ, και αυτή η στρατηγική στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ενώ άφησε τα σημάδια της σε πάνω από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι υποφέρουν από σύνδρομο long COVID. Ο αληθινός μονόδρομος, λοιπόν, που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι αυτός της πολιτικής της φθοράς, η οποία πλέον είναι μη αναστρέψιμη.

Ε.Σ.