Αντιθέσεις: Novartis

Το βούλευμα για τη Νοβάρτις δεν αθωώνει πολιτικά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκάνδαλο και όχι σκευωρία, με την σφραγίδα της δικαιοσύνης

Η ΝΔ από την πρώτη μέρα αναγνώρισε ότι η κρυφή δράση της φαρμακευτικής εταιρείας Νοβάρτις επί σειρά ετών στην Ελλάδα, προφανώς και αποτελεί σκάνδαλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την καθυστέρηση που επέβαλε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, υπέβαλε πριν από λίγες μέρες αγωγή στην πολυεθνική, διεκδικώντας αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, εξαιτίας των παράνομων πρακτικών της. Για τις ίδιες αυτές πρακτικές, όπως είναι γνωστό, η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ένα μεγάλο ποσό στις ΗΠΑ, μετά από έρευνα του FBI και εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο.

Το πρόβλημα που προέκυψε, επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απόπειρα να εμφανιστούν εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και να συρθούν στη Δικαιοσύνη ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κ.λπ. Αυτή εξελίχθηκε σε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, με πρωτεργάτη τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και αυτή ακριβώς την προσπάθεια κατάγγειλε εξαρχής η ΝΔ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον «περίεργο» ρόλο της εισαγγελέως διαφθοράς, Ε. Τουλουπάκη, και των δύο εισαγγελέων συνεργατών της, όπως και των δημοσιογράφων Βαξεβάνη, Παπαδάκου και Φιλιππάκη, που με συνεχείς «αποκαλύψεις» έδιναν υπόσταση σε όσα η ΝΔ ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση, χαρακτήριζε ως σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναζωπύρωση του θέματος συντελέστηκε τις τελευταίες μέρες με αφορμή αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, που αθωώνει ως προς τη σκευωρία της Νοβάρτις όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μια απόφαση που, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, είναι απολύτως σεβαστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν την υποχρέωση και να συμφωνήσουν με αυτή. Διότι, όπως από διάφορα μέσα ενημέρωσης αναπαράγεται, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει είτε ζητήματα συντεχνιακής στήριξης των εισαγγελέων που βρίσκονταν υπό έλεγχο, είτε και κάποιου είδους «ντηλ», παραδικαστικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, το αμετάκλητο αυτό βούλευμα της Δικαιοσύνης, που απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες όλους τους κατηγορούμενους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απαλλάσσει και τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του για τον χειρισμό αυτής της ιστορίας και για την προσπάθεια να στιγματίσουν πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο. Η Δικαιοσύνη έκανε αυτό που έκρινε σωστό, αλλά στην πολιτική καμιά δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να ξεπλύνει απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές.

Ε.Κ.

Το τελεσίδικο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που αποτελείται από ανώτατους δικαστές, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: Η… σκευωρία που τόσα χρόνια επικαλείται η προπαγάνδα του κυρίου Μητσοτάκη, δεν υπάρχει. Εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και ο πρώην υπουργός Παπαγγελόπουλος είναι αθώοι ως προς όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν την υπόθεση Νοβάρτις, ενώ οι μάρτυρες είναι απολύτως αξιόπιστοι. Αυτό λέει το βούλευμα. Αυτό σημαίνει ότι το σκάνδαλο στην Ελλάδα, για το οποίο η Νοβάρτις πλήρωσε με εξωδικαστικό συμβιβασμό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, είναι υπαρκτό. Και όσα ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατασκευές και μυθεύματα, αφενός για ξεπλυθούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και αφετέρου για να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη, να φιμωθεί η ερευνητική δημοσιογραφία και να μην τολμήσει κανένας δικαστής στο μέλλον να ελέγξει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της εξουσίας.

Πρόκειται για μια ιστορία καθεστωτικών πρακτικών, που αρμόζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς πολιτικοί συκοφαντήθηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο, εισαγγελείς, όπως η Ελένη Τουλουπάκη, σταυρώθηκαν επειδή προσπάθησαν ευσυνείδητα να κάνουν το καθήκον τους, αξιόπιστοι μάρτυρες ταυτίστηκαν με τους κουκουλοφόρους της κατοχής και δημοσιογράφοι, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Γιάννης Φιλιππάκης, φορτώθηκαν με κακουργηματικές κατηγορίες και απειλήθηκαν με πολύχρονη φυλάκιση.

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πολιτικά υπεύθυνος, ό,τι κι αν λένε σήμερα τα στελέχη της προπαγάνδας του. Είναι αυτουργός και οργανωτής της επίθεσης στη Δικαιοσύνη, στην αλήθεια, στην ελευθερία και στη ζωή αθώων ανθρώπων. Δίκασε, καταδίκασε, καρατόμησε ηθικά και επέβαλε ποινές από το βήμα της Βουλής. Έδειξε περιφρόνηση προς τη Δικαιοσύνη, παριστάνοντας ο ίδιος τον δικαστή και τον εισαγγελέα. Παραγνώρισε ότι στη Δημοκρατία υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών, και εξέθεσε τον θεσμό του πρωθυπουργού.

Είναι μάλιστα δυο φορές ένοχος, γιατί ακόμα και μετά την έκδοση του βουλεύματος, εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο βήμα της Βουλής αμετανόητος. Ενορχήστρωσε επίθεση εναντίον των ανώτατων δικαστών που κατέληξαν σε μια απόφαση με κριτήριο την αλήθεια και όχι τα σχέδιά του. Και βέβαια δεν είχε το θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη από τους αθώους που καταδίωξε. Ένας πρωθυπουργός, όμως, που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη, τους πολιτικούς αντιπάλους του και την «ενοχλητική» δημοσιογραφία με όρους διώξεων και καταστολής, είναι εν δυνάμει κίνδυνος για τη Δημοκρατία και κάθε πολίτη. Χρειάζεται σοφία για να το καταλάβει κανείς αυτό;

Ε.Σ.