Αντιθέσεις: Οικονομική κρίση

Ζεστό χρήμα στην αγορά, και όχι μέτρα-ασπιρίνες

Η οικονομική κρίση απαιτεί τόλμη, αλλά και σύνεση

Η υγειονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική κρίση. Αυτή λοιπόν βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, καθώς οι επιπτώσεις του λουκέτου σε μια σειρά επιχειρήσεις, της πτώσης της κατανάλωσης και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων δεν έχουν αρχίσει ακόμα να φαίνονται σε όλη τους την έκταση.

Οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Η ύφεση θα είναι βαθιά σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε οικονομικά πανίσχυρες χώρες, όπως η Αμερική και η Γερμανία. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που το «ανοσοποιητικό» τους είναι ακόμα αδύναμο, λόγω της σχετικά πρόσφατης χρεοκοπίας τους, τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πάρει από τώρα πολύ τολμηρά μέτρα, για να μειώσει την ύφεση, αλλά και για να βρεθεί η οικονομία σε θέση εκκίνησης, και όχι ερειπίων, την επόμενη μέρα.

Οι ΗΠΑ ρίχνουν στην αγορά τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία ποσά-μαμούθ, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν στην πράξη καταργηθεί, η ελληνική κυβέρνηση κινείται με βήματα διστακτικά, «βλέποντας και κάνοντας», ενώ όλα τα μέτρα της, για μία ακόμη φορά, έχουν ως πρώτο θύμα τους εργαζόμενους.

Απελευθέρωση απολύσεων για μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, μείωση του εργάσιμου χρόνου και των αμοιβών κατά 50% για έξι μήνες, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων της εργασίας και μια ισχνή αποζημίωση 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, προς όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν, κανένα πρόβλημα δεν λύνουν. Η οικονομία χρειάζεται ζεστό χρήμα, εδώ και τώρα, για να μη γονατίσει. Ιδεοληψίες, μέτρα-ασπιρίνες και «εξυπηρετήσεις» σε επιχειρηματικές ομάδες, επιδεινώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η προχτεσινή ανάρτηση Τσακαλώτου στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστική: Το να κόβεις τους μισθούς των εργαζομένων κατά 50% και να αυξάνεις την αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών από το δημόσιο για τις ΜΕΘ κατά 100% σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι βγαλμένο από κάποιο οικονομικό εγχειρίδιο ή από κάποιο δυστοπικό μυθιστόρημα που αγνοώ, όπου ο Σκρουτζ Μακ Ντακ συναντάει τον Τζωρτζ Όργουελ;

Ε.Σ.

Η κυβέρνηση έχει δείξει θετικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με καθοριστικό τον ρόλο του πρωθυπουργού, αντέδρασε σωστά, έγκαιρα, οργανωμένα και, όπως αποδείχτηκε, αποτελεσματικά. Αυτό αναγνωρίζεται σήμερα από όλους τους λογικούς ανθρώπους. Και στο πεδίο της Υγείας, το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει υποστεί πολύ λιγότερες ανθρώπινες απώλειες από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξέλιξη που ελπίζουν όλοι να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η επιδρομή του κορωνοϊού.

Τα ίδια αντανακλαστικά δείχνει και στο πεδίο της οικονομίας. Η παράλυση της αγοράς, το πάγωμα μιας τεράστιας αλυσίδας οικονομικών δραστηριοτήτων, τα υποχρεωτικά λουκέτα, και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είναι λογικό να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και ακόμα πιο λογικό είναι να προβλέψουμε ότι, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι από πολύ αρνητικές, έως σεισμικές. Η ύφεση θα είναι βαθιά, ενώ η επανεκκίνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ξεκινώντας από αυτήν τη βεβαιότητα, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει με τόλμη, αλλά και σύνεση, μια σειρά οικονομικών μέτρων. Διευκολύνσεις φορολογικού χαρακτήρα, μερική αποκατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων που η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έβαλε λουκέτο, ασφαλιστικές διευκολύνσεις κ.λπ. Την ίδια στιγμή, για να μην αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανέργων, έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν να απασχολούν τους εργαζόμενους εναλλάξ, μισό μήνα οι μισοί και μισό μήνα οι άλλοι μισοί, ούτως ώστε να έχουν ένα εισόδημα, έστω το μισό από αυτό που είχαν, και να μη βρεθούν στις ουρές του ταμείου ανεργίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά την κρίση και τις επιπτώσεις της και έχει δεσμευτεί ότι θα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα τη στιγμή που χρειάζεται. Το γεγονός ότι η Ευρώπη διαθέτει κάποια κονδύλια, αν και όχι αυτά που χρειάζονται, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα λόγω κορωνοϊού μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται τα αναγκαία μέτρα. Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτη. Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται μέσα στη θύελλα της κρίσης να αφεθούν στην τύχη τους. Και η πολεμική που γίνεται τελευταία, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, και άδικη είναι, και εκτός τόπου και χρόνου, και λειτουργεί αρνητικά σε ένα ήδη φορτισμένο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα.

Ε.Κ.